Platform voor de interieurbouwbranche
Voor elke materiaalsoort en toepassing is er een schroef beschikbaar
De speciale MDF-schroef van HECO-Schrauben.

Voor elke materiaalsoort en toepassing is er een schroef beschikbaar

Schroeven: de meest efficiënte verbindingstechniek in de interieurbouw

Schroeven worden al jarenlang in de hout- en interieurbouw als veruit de meest efficiënte verbindingstechniek gezien. Logisch ook: schroeven zorgen niet alleen voor een stevige verbinding, maar zijn ook (brand)veiliger en sneller in de verwerking. In verbindingen, waarvoor eerder tientallen spijkers nodig waren, kan tegenwoordig volstaan worden met slechts een paar schroeven. Het assortiment schroeven is inmiddels zodanig uitgebreid dat er voor alle werkzaamheden en materialen in de interieur- en keukenbouw schroeven beschikbaar zijn.

Dankzij het MagicClose-effect worden twee houtdelen automatisch tegen elkaar aangetrokken.

“Schroeven zijn heel functioneel”, vertelt Fabian Mohr, houtschroevenspecialist bij HECO-Schrauben. “Ze kunnen dankzij de schroefdraad zeer hoge belastingen opvangen en geven daarnaast verbindingen de nodige flexibiliteit. Spijkers zijn goedkoper maar ze vangen belastingen slechts in één richting op en ze kunnen loskomen als gevolg van trillingen en schokken. Een betrouwbare verbinding kun je al met weinig schroeven realiseren, terwijl de montagetijd van moderne schroeven door het ontwerp van de schroefpunt en de schroefraad, door coatings, de opkomst van de torx-aandrijving en krachtige, draadloze schroefmachines enorm verminderd is. Schroeven hebben bovendien een kosmetisch voordeel bij de afwerking van bouwprojecten. Dankzij materialen als edelstaal en verschillende soorten koppen, die zonder spleten of rafels in het hout verzinken, is het resultaat een fraai afgewerkt oppervlakte.”

Speciale houtschroeven

De nieuwe HECO-TOPIX-plus is leverbaar in vele uitvoeringen.

HECO-Schrauben is een van de grootste schroevenfabrikanten in Europa. Het Duitse familiebedrijf heeft in de loop der jaren een uitgebreid assortiment opgebouwd met zo’n 2.000 verschillende soorten houtschroeven. Ze worden gebruikt in de meubel- en interieurbouw, de gevelbouw, de houtbouw en voor de montage van spaanplaat, MDF, glaslatten en vlonderplanken. Voor elke materiaalsoort en toepassing is er wel een schroef beschikbaar. Daarnaast levert HECO draadstangen met een lengte tot 3 meter, stalen deuvels voor staal-houtverbindingen en een gecombineerde schroefanker/houtschroef voor de montage van hout op beton. 

HECO-TOPIX-plus

In 2020 introduceerde HECO-Schrauben de nieuwe HECO-TOPIX-plus met alle innovaties die HECO in de loop der jaren voor zijn houtschroeven ontwikkeld had. De schroeven hebben bijvoorbeeld allemaal de speciale TOPIX-Plus-punt, die het indraaien vergemakkelijkt en die tevens het splijten van het hout voorkomt. Zij hebben daarnaast een unieke, variabele schroefdraad waardoor twee houtdelen – zonder voorspannen – automatisch tegen elkaar getrokken worden. Voor alle schroeflengtes is de schroefdraad geoptimaliseerd. HECO heeft bovendien een nieuwe HD-drive ontwikkeld, waarmee zelfs roestvrijstalen schroeven op het bit worden vastgehouden. De HD-drive is uitwisselbaar met standaard torx. 

Mohr adviseert architecten en calculatoren altijd kritisch naar de specificaties van schroeven in aanbestedingen en bestekken te kijken, omdat schroeven kritische constructie-elementen zijn, die niet zomaar onderling uitgewisseld kunnen worden. Als het gebruik van niet-gespecificeerde schroeven tot fouten of ongelukken leidt, is de aannemer aansprakelijk.

“De kwaliteit van schroeven is de laatste tien jaar enorm verbeterd”, besluit Mohr. “De toelatingen zijn erg nauwkeurig en er is goede calculatiesoftware zoals onze eigen HCS beschikbaar, waarmee houtconstructies en de belasting daarvan goed doorgerekend kunnen worden. Als men zich aan de specificaties en de bestekken houdt, is de kwaliteit van de constructie gewaarborgd en kan de aannemer materiaal en werktijd besparen.”

Voor meer informatie over alle HECO-schroeven zie de website. 

Speciale MDF-schroef

Voor de verwerking van MDF-platen heeft HECO-Schrauben een speciale MDF-schroef ontwikkeld. De schroef heeft een zeer scherpe MDF-boorpunt, die het aanzetten van de schroef gemakkelijk maakt. Dankzij de freesribben vlak boven de punt ontstaat er bovendien een ‘voorbooreffect’. Tijdens het inschroeven komen veel vezels omhoog, waardoor het opbollen en splijten van platen voorkomen wordt. Ook het plaatsen van schroeven vlakbij randen is daarom geen probleem. Bij het indraaien van de schroef zaagt de vertanding op de punt van de schroef als het ware een schroefdraadgang, zodat er – zonder voorboren – een eenvoudige en krachtig sluitende verbinding ontstaat. Door de kleine schroefkop, die mooi in de MDF-plaat verzinkt, ontstaat een strak afgewerkte verbinding.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.