Platform voor de interieurbouwbranche
Vast en zeker!
De High Tack lijm wordt met behulp van een V-tuit nozzle en in verticale rillen aangebracht.

Vast en zeker!

Montagelijmen met een zeer hoge aanvangshechting

Verlijmen heeft een aantal voordelen ten opzichte van mechanisch verbinden. Verlijmen is gemakkelijk, snel en duurzaam. Bovendien zorgt verlijmen voor een onzichtbare, flexibele en elastische verbinding, waardoor beweging door temperatuurschommelingen of mechanische belastingen uitstekend kan worden opgevangen. Wie hierbij kiest voor de Zwaluw® High Tack lijmen van Bostik, profiteert bovendien van een hoge aanvangshechting.

“Met onze High Tack lijmen kunnen verwerkers zware bouwmaterialen eenvoudig verlijmen aan een wand, vloer of plafond, zonder dat het object gefixeerd of ondersteund hoeft te worden”, vertelt Martijn Wegman, Technical Support Manager bij Bostik en trainer bij de Bostik Academy. “Hierdoor kan snel en duurzaam gewerkt worden. Niet voor niets zijn deze lijmen niet meer weg te denken in de moderne bouw, nieuwbouw en renovatie.”

Professionele verwerkers die hun kennis en vaardigheden rondom High Tack verlijmen willen vergroten, kunnen hiervoor terecht bij de Bostik Academy.

Direct vast, maar niet direct uitgehard

In de markt wordt vaak gedacht dat High Tack lijmen een snellere uithardingstijd hebben, weet Wegman. “Maar de lijmen uit de Zwaluw® High Tack familie hebben, net als de meest voorkomende één-componentlijmen, een uithardingstijd van 2-3 mm per 24 uur. Uiteraard spelen omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid hierin een belangrijke rol. Wat wel onderscheidend is bij dit assortiment lijmen, is de snellere initiële hechting. Het aanbrengen van dotten lijm is hierbij uit den boze! Immers, de lijm kan in het midden van deze dotten nooit goed uitharden, met alle gevolgen van dien. Zelfs maanden of jaren na een verlijming met dotten kunnen spiegels, platen en andere objecten nog loskomen en vallen. Om dergelijke ellende te voorkomen, adviseren wij met klem om de lijmrillen altijd verticaal te plaatsen en om te zorgen dat er geventileerd verlijmd wordt.”

Bostik Academy

Professionele verwerkers die hun kennis en vaardigheden rondom High Tack verlijmen willen vergroten, kunnen hiervoor terecht bij de Bostik Academy. Dit kenniscentrum biedt een uitgebreid aanbod (on-the-job) opleidingen, applicatievoorschriften en -filmpjes waarin een correcte verlijming centraal staat. Bovendien kan iedereen zich aanmelden voor een gratis webinar. Volgens Wegman wordt hier al veelvuldig gebruik van gemaakt. “Applicateurs die nog onbekend zijn met onze producten, ontvangen uitleg en een volledige training. Dit is een goede ontwikkeling, want dit komt de totale kwaliteit ten goede. Niet alleen bij het verwerken, maar ook in het duurzame resultaat van het gebouw.” 

De juiste werkvolgorde

Een belangrijk onderdeel van de applicatietraining zijn de verschillende soorten High Tack lijmen en hechtverbeteraars (primers), vertelt Wegman. “Bovendien staan we uitgebreid stil bij de juiste werkvolgorde. Zo moeten de substraten (ondergronden) volledig schoon, stof- en vetvrij zijn. Sommige oppervlakken vragen bovendien om een primer die de goede hechting verbetert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde steensoorten, zoals kalkzandsteen. De primer moet voldoende zijn uitgehard (uitgedampt), waarna de High Tack lijm met behulp van een V-tuit nozzle en in verticale rillen wordt aangebracht. Vervolgens kunnen de materialen verbonden worden.” 

Belangrijk hierbij is dat het object licht wordt aangedrukt, zodat er een lijmnaad van maximaal 3 mm dik tussen de substraten ontstaat en zodat een goede verluchting mogelijk is.

Tips voor een goede verlijming

Voordat je start met verlijmen, is het belangrijk om het technische datablad van de Zwaluw® High Tack en andere producten te raadplegen. Maar ook om de houdbaarheidsdatum te controleren. “Onze High Tacks zijn maximaal 18 maanden houdbaar”, vertelt Wegman. Ook omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid moeten in orde zijn. “Bostik biedt hiervoor een handige dauwpunttabel, waarin applicateurs direct kunnen aflezen of – in buiten-
situaties – verlijming wel of niet mogelijk is.” 

Het lijmsysteem moet loodrecht – dus onder een hoek van 90° worden aangebracht, benadrukt hij. “Belangrijk is bovendien om de maximale opentijd van de lijmproducten in acht te nemen. Na het aanbrengen van de lijmril heb je maximaal 10 minuten (wederom afhankelijk van de omgevingsfactoren, red.) om de materialen te verlijmen. Daarna ontstaat namelijk een huid, die onthechting kan veroorzaken.”

Voor de applicatie van de High Tack lijmen zijn professionele kitpistolen en V-nozzles nodig. In 2022 heeft Bostik bovendien een Zwaluw® High Tack geïntroduceerd die eenvoudig met een standaard kitpistool aangebracht kan worden: de Zwaluw® High Tack Easy. 

“De High Tack Easy is de meest toegankelijke High Tack uit de Zwaluw® productfamilie en ideaal voor het verlijmen van lichtgewicht bouwmaterialen”, vertelt Wegman. Voor de verlijming van zwaardere producten is de Zwaluw® High Tack nog altijd onverminderd populair. Daarnaast noemt Wegman de Zwaluw® Ultra High Tack, die speciaal ontwikkeld is voor zeer poreuze ondergronden en natuursteen. 

De gehele Zwaluw® High Tack familie is geschikt voor toepassing in duurzaamheidsprojecten. Alle producten beschikken over EC1PLUS-en M1-certificaten, de juiste labels en documenten voor BREEAM-projecten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.