Platform voor de interieurbouwbranche
Dunne materialen vanaf 8 mm demonteerbaar verbinden
De nieuwe demonteerbare verbinder Clamex S-20 van Lamello opent nieuwe mogelijkheden voor de eenvoudige montage van meubilair. (Beeld: Pixel-Shot, Shutterstock)

Dunne materialen vanaf 8 mm demonteerbaar verbinden

Esthetische verbindingen onder alle hoeken, zonder lijm

Schrijnwerkers, keukenbouwers, interieurbouwers, winkelinrichters, meubelmakers… Noem ze maar op. Ze moeten steeds vaker materialen met een geringe dikte in hun meubilair integreren. Dat is niet zo duidelijk om te bevestigen, zeker als dat meubel demonteerbaar moet zijn en er dus geen lijm gebruikt kan worden. Met de Clamex S-20 ontwikkelde specialist Lamello een nieuwe demonteerbare meubelverbinder uit glasvezelversterkt kunststof voor materiaal met een dikte vanaf slechts 8 mm. De groef voor dit verbindingselement kan trouwens met elke freesmachine gemaakt worden, in het atelier en op de bouwplaats.

De naam Lamello blijft onherroepelijk verbonden met de originele houten lamel die bewerkers gebruiken om hout en houtmaterialen onder verschillende hoeken met elkaar te verbinden. De tijd is echter niet blijven stilstaan en de Zwitserse fabrikant biedt vandaag een compleet gamma van verbindingselementen, voornamelijk uit kunststof. 

De smalle constructie springt in het oog, waardoor deze verbinder gebruikt kan worden voor zeer dunne materialen vanaf 8 mm.

Clamex S-20

“Onze houten lamel wordt nog steeds heel veel gebruikt, maar toch is de populariteit van de producten uit kunststof de laatste jaren gevoelig toegenomen. Ik denk daarbij onder meer aan ons P-System met de verbindingselementen Clamex, Tenso en Divario. Dit is een oplossing uit glasvezelversterkt kunststof die een perfect passende verankering garandeert, zelfs zonder lijm of schroeven”, vertelt Marc Demares, zaakvoerder bij Lamello België. “Deze ontwikkeling wordt vandaag door veel houtbewerkers gebruikt. We blijven dan ook fors investeren om het aanbod nog beter op de wensen uit de markt af te stemmen. Getuige daarvan is de nieuwste telg in de familie, met name Clamex S-20.”

Ideaal voor materialen met beperkte dikte

Naar analogie met de andere producten in de reeks is deze Clamex S-20 demonteerbaar en wordt hij krachtig met het contra-element verbonden door middel van een hendel. De beide verbindingshelften worden elk met twee schroeven in de groef verankerd en zorgen voor een stevige bevestiging. De kleine toegangsopening van 6 mm om de verbinder te sluiten of te openen, bevordert het esthetische aspect, ongeacht of het om hoek-, vlak- of kozijnverbindingen gaat.

De groef kan gemaakt worden met alle freesmachines die in de handel verkrijgbaar zijn.

“Vooral de smalle constructie springt onmiddellijk in het oog. Die zorgt ervoor dat deze lamel probleemloos in zeer dunne materialen geïntegreerd kan worden. We merken immers dat materialen met een geringe dikte steeds belangrijker worden in meubelontwerpen”, gaat de zaakvoerder verder. “Deze Clamex S-20 creëert esthetische verbindingen onder alle mogelijke hoeken, zonder lijm. Er zijn de hoekverbindingen van 30° tot 180°, de versterkverbindingen vanaf een materiaaldikte van 14 mm en de stompe verbindingen met inbouw aan de voorzijde vanaf 8 mm materiaaldikte. Uniek is de demonteerbare lengtestoot in platen van 8 mm. Zo kunnen achterwanden voor het transport gedeeld worden, met de bedieningsopening naar achteren en daardoor nagenoeg onzichtbaar. Typische toepassingen in de meubelindustrie en interieurbouw zijn kleerkasten geïnstalleerd onder schuine daken, frameconstructies, prototypes, dressoirs en andere kasten, allerlei verbindingen met dunne planken, ….”

Zowel in het atelier als op locatie kunnen nauwkeurige en aantrekkelijke verbindingen gemaakt worden om panelen of kasten te monteren.

Snel en eenvoudig meubelverbindingen maken

Met deze demonteerbare verbinder kunnen zowel in het atelier als op locatie nauwkeurige en aantrekkelijke meubelverbindingen gemaakt worden, waardoor panelen of zelfs volledige kasten gemonteerd kunnen worden. “Deze Clamex S-20 is gebaseerd op het principe van de 4 mm-groef en die kan gemaakt worden met alle freesmachines die in de handel verkrijgbaar zijn. Ook op bouwplaatsen waar onze eigen Zeta P2 niet voorhanden is, kan deze verbinder gebruikt worden”, sluit Marc Demares af. 

“Zelfs voor de hobbyschrijnwerker met een eigen groeffreesmachine zijn er (bijna) geen grenzen meer. Deze Clamex S-20 opent dan ook volledig nieuwe dimensies in de houtverbindingstechniek. Meer informatie rond deze innovatie en onze andere producten vind je de website.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.