Platform voor de interieurbouwbranche
Orde scheppen in een wereld vol kleuren

Orde scheppen in een wereld vol kleuren

Zo zet men al meer dan een eeuw de (verf)toon

Al ruim honderd jaar is Anker Stuy Verven een toonaangevende speler in de Nederlandse verfmarkt. Het familiebedrijf onderscheidt zich met eigen kleurpasta’s en eenvoudige kleurmengsystemen. “Innovatie zit in onze genen. In Nederland zijn we niet voor niets marktleider in de timmerindustrie en zeer bekend in de interieurbouw.”

De wereld van Anker Stuy is er één van kleur en verf. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1898, met de drukinkt- en verffabriek ‘’t Anker’ in het Overijsselse Steenwijk. In 1976 is het huidige pand in Terwispel in gebruik genomen, waar inmiddels de derde generatie Stuy actief is. Zelfs na ruim een eeuw is het familiebedrijf nog voortdurend op zoek naar verbetering en vernieuwing, zegt sales manager Hans de Heer.

“Innovatie zit in de genen van Anker Stuy. Met onze bijzondere producten leveren wij verfsystemen voor bijna elke ondergrond, voornamelijk hout. Niet voor niets zijn wij in Nederland marktleider in de timmerindustrie en spelen we inmiddels ook in de meubel- en interieurwereld een belangrijke rol.”

Alle kleuren van de regenboog en meer. (Beeld: Anker Stuy)

 

Moeilijkheid kleuren

Anker Stuy Verven produceert als een van de weinige verffabrikanten haar eigen kleurpasta’s. Hierdoor is een constante kleurkracht gewaarborgd, zegt De Heer. “Het lastige van kleuren is, is dat de beleving subjectief is. Kleuren kunnen door verschillende factoren anders worden waargenomen, zoals leeftijd en vermoeidheid. De gemiddelde mens kan zo’n 10 miljoen kleuren onderscheiden. Dat maakt het onmogelijk om elke kleur een eigen naam te geven. Want hoe rood is tomatenrood, hoe blauw is ijsblauw, hoe groen is grasgroen?”

Stalen met echte verf voor een realistisch effect. (Beeld: Anker Stuy)

 

Kleurordening

Met de bekende kleurordeningssystemen kan Anker Stuy alle denkbare kleuren op de juiste manier aanduiden, zegt De Heer. “Deze systemen worden door ons kleurenlaboratorium nauwkeurig gehanteerd bij de ontwikkeling van kleurrecepten in de verschillende verfsoorten. We maken onderscheid met drie kwantitatieve kenmerken: kleurtoon (bijvoorbeeld rood, geel, blauw of groen), lichtheid (grijswaarde en reflectie) en verzadiging (bij chromatische kleuren en zuiverheid van de kleur).”

Het beste van het beste

Deze drie waardes worden vervolgens gebundeld tot een gemiddelde, de Delta E-waarde. De Heer: “Voor meubels en het interieur gaan wij uit van een zo laag mogelijke waarde, dus de hoogste nauwkeurigheid. Dit geldt alleen voor dekkende kleuren. Voor transparante kleuren heb je meer te maken met de ondergrond en de opbouw van het systeem, zoals spuiten en kwasten. Dit kost meer tijd dan een dekkende kleur, want deze kleuren kunnen niet meer worden gemeten met behulp van de spectrofotometer. Hierin hebben we de laatste jaren flink geïnvesteerd, we werken met alleen de beste materialen in de verfindustrie.”

Het apparaat rechts is een spectrofotometer, op het scherm zijn de resultaten van een meting te zien.

 

Kleurmengsystemen basisverven

Dankzij de eenvoudige kleurmengsystemen met eigen pasta’s van hoge kwaliteit pigmenten blijft het kleurbehoud zelfs onder de zwaarste omstandigheden uitstekend, vervolgt De Heer. “De kleurmengsystemen zijn in zeer veel verschillende basisverven toe te passen, van stompmat tot hoogglans. Hierdoor is betrekkelijk weinig voorraad aan verf noodzakelijk. De mengsystemen zijn
ook volledig geautomatiseerd leverbaar en staan bij onze Select Partners met een landelijke dekking.”

Belang van een goed team

Tot slot benadrukt De Heer dat technologie en innovatie niet de enige ingrediënten zijn voor decennialang succes en stabiliteit. De Heer: “Ons team bestaat uit ervaring en talent, chemie-experts pur sang. Daarnaast besteden we veel aandacht aan communicatie richting onze klanten. Onze korte communicatielijnen garanderen een flexibele en warme samenwerking. Met een professioneel team reageren wij snel op wensen van de klant en bieden wij een zeer hoge service.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.