Platform voor de interieurbouwbranche
Metalen finish door spuitwerk met echt metaal

Metalen finish door spuitwerk met echt metaal

We zien in de interieurbouw steeds vaker dat metaal wordt toegepast, soms als contrasterend materiaal, soms om voor een ruig en ruw uiterlijk te zorgen. Hoe goed metaal ook gesimuleerd kan worden op diverse manieren, het mooiste resultaat behaalt de interieurontwerper door echt metaal toe te passen. Metaal is echter lastig in vorm te krijgen. Het is dus een hele uitdaging op niet rechte oppervlakken. Gelukkig heeft IMS Werkendam daar een schitterende oplossing voor!

We spreken met Kimberley Faro van IMS Werkendam, over hun spuitwerk in Verometal. “Verometal is spuitbaar metaal, dat na uitharding een metalen coating vormt over ieder object, ongeacht de ondergrond. Het heeft niet alleen de look and feel van echt metaal, het is echt metaal.”

Op dit moment zie je deze techniek veel toegepast worden op keukens, balies, tafels en kunstwerken.

 

Uitgebreid palet aan spuitbare metaalsoorten

IMS Werkendam kan spuitwerk verrichten in maar liefst 9 soorten metaal. Kimberley somt op: “Onze klanten kunnen kiezen uit brons, messing, tin, gunsmoke, koper, ijzer, titanium, goud, nikkel/zilver en aluminium.” Op welk principe is deze manier van spuiten gebaseerd, vragen we. “De spuitemulsie bevat 95% metaalpoeder en 5% binder. Daardoor gedraagt de gespoten laag zich ook als echt metaal. Na het spuiten zit er een reactielaag over het metaal heen, die verwijderd moet worden om het metalen oppervlak te kunnen bewerken, op de manier zoals je dat bij metaalbewerking gewend bent. Het mooie is dat de metalen laag zich net zo gedraagt als solide metaal. Nabewerkingen kunnen dan bijvoorbeeld schuren, polijsten of oxideren zijn. Indien de klant dat wenst, kun je alles na bewerking blank aflakken. Wanneer je het spuitwerk niet coat, dan ondergaat het metaal een natuurlijk verouderingsproces, onder invloed van zuren in de lucht en door aanraking. Ook dat kan een gewenst effect zijn.”

Sterk in opkomst

Verometal is als merk nu een aantal jaren op de markt. Kimberley ziet een toenemende belangstelling voor dit procedé: “Het wordt steeds populairder, omdat architecten en interieurbouwers drempels zien wegvallen om metaal in een inrichting toe te passen. Verometal is een merknaam en tevens het merk waar wij voor gekozen hebben, vanwege de schitterende resultaten. Als service gaan wij met de architect of interieurontwerper in een vroeg stadium aan tafel zitten om de mogelijkheden door te spreken. Zo komen we op de goede metaalsoort in de gewenste kleur uit.”

Absolute vormvrijheid in metaal.

 

Iedere ondergrond is te spuiten

IMS Werkendam kan op bijna iedere ondergrond Verometal spuitwerk aanbrengen. “Dat maakt dat de ontwerper een hele grote vormvrijheid geniet. Ook op allerhande kunststoffen kunnen we een metaalcoating aanbrengen. Op dit moment zie je deze techniek veel toegepast worden op keukens, balies, tafels en kunstwerken. Verometal is een echte high-end afwerking voor dito interieurs en objecten.”

Nog een stapje verder…

Zusterbedrijf Printerior gaat nog een stapje verder met Verometal. “Bij Printerior zijn we gestart met het printen op plaatmateriaal dat met Verometal is gespoten. Een voorbeeld: we hebben een stuk plaatmateriaal brons gespoten in Verometal en hebben er daarna een wereldkaart op geprint, in 2.5D reliëf. Het resultaat is verrassend mooi en opent deuren naar hele nieuwe werelden qua mogelijkheden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.