Platform voor de interieurbouwbranche
Wonen met een instant vakantiegevoel
Het Invisidoor 2.0 deurkader is onzichtbaar in de wand ingewerkt.

Wonen met een instant vakantiegevoel

Deze woning in Aywaille is een verborgen pareltje, omgeven door groene hellingen en bossen. Naast groen en rust snakten de eigenaars naar extra vierkante meters woonruimte. De geslaagde uitbreiding op de benedenverdieping is het werk van HGA Architecten. Architecten en schrijnwerkers waren volledig gewonnen voor de nieuwe argenta Invisidoor 2.0 frames van fabrikant Arlu.

Onbekend is onbemind. Twee uur rijden later, maken we kennis met een mooie streek waar je een instant vakantiegevoel krijgt. Als bij toeval vonden de eigenaars dit perceel. Hun woning is in verschillende fases gebouwd. Het eerste volume is in 2005 neergezet door architectenbureau HGA Architecten uit Sprimont vlakbij. De eigenaars wilden een uitbreiding van de benedenverdieping en klopten opnieuw aan bij HGA Architecten. Het duurde drie jaar vanaf het moment dat de eerste ideeën er waren, alsook de eerste schetsen, het aanvragen van de nodige bouwvoorschriften tot het uiteindelijke programma dat doorheen de tijd natuurlijk wat evolueerde. Aan de buitenzijde kun je echter niet zien dat de woning in verschillende stadia gebouwd is. Dat maakt deze woning zo bijzonder.

Room with a view

“We hebben net de uitbreidingswerken beëindigd”, vertelt architect Laurent Grosch. “De nieuwe volumes bestaan uit een sanitaire ruimte aan de ene zijde en een leeshoek annex speel- of televisieruimte aan de andere zijde van het bestaande volume. Ter hoogte van het salon hebben we eveneens een klein atrium gecreëerd.” 

Onze aandacht wordt getrokken door het panoramisch zicht door een groot raam in het salon, net een ingekaderd schilderij. Storende steunbalken werden verplaatst om een open zicht te creëren naar het landschap.

Nieuwe gedeelte

In het nieuwe gedeelte op de benedenverdieping zijn twee argenta Invisidoor 2.0 frames geïnstalleerd. Die aluminium deurkaders zorgen ervoor dat binnendeuren onzichtbaar in de wand kunnen ingewerkt worden. Eén deur vormt de toegang naar het bureau en een tweede deur leidt naar de garage.

Waarom werd gekozen voor het nieuwe systeem Invisidoor 2.0?

“We waren op zoek naar een uitgepuurd, eenvoudig en discreet deursysteem tussen de verschillende ruimtes. Deze minimalistische lijn hebben we in de volledige woning doorgetrokken. We kiezen producten die in deze sfeer passen”, vertelt Alexander Maddelein, assistent-architect HGA.

De grote vraag was daarna of het de juiste keuze was. Alexander hierover: “De opdrachtgever kende het product. Zoals in het verleden, zaten we opnieuw op dezelfde golflengte op het vlak van esthetiek. We delen dezelfde visie zoals een bijzondere aandacht voor detail en afwerking.”

“De deurbladen zijn allemaal in het atelier gelakt zodat de deuren volledig in het verlengde van de muur liggen en je enkel de contouren kan zien. Het doel was om de deuren zo discreet mogelijk in te werken. We hebben gekozen voor mat wit – zoals het meubilair – voor de deur geïntegreerd in een witte muur. De deur naar de garage is zwartgelakt en geïntegreerd in een zwarte muur. We proberen de deurbladen altijd in het atelier af te werken om een zo goed mogelijk eindresultaat te bekomen.”

Op de vraag hoe Alexander Arlu / Argenta Invisidoor heeft leren kennen, antwoordt hij helder: “We kennen hun producten al geruime tijd. In het begin was het niet evident om ermee te werken. Producten op het vlak van schrijnwerkerij lopen steeds een stap voor en dan is het kwestie om ze langzaam in de praktijk te brengen. Beetje bij beetje zijn we deze producten meer en meer gaan integreren in onze projecten. Vandaag werken we er regelmatig mee.”

Tussen de oude muur en de uitbreiding voor de speel- en televisiekamer is een minimalistisch schuifdeursysteem Hide van Arlu geplaatst. 

De deur schuift discreet weg tussen de muren waardoor de beperkte doorgang volledig vrij is. Het handvat is in de deur geïntegreerd.

Over hoe er wordt teruggekeken op het project vertelt Alexander het volgende: “We zijn heel veeleisend geweest op het vlak van afwerking maar al onze eisen zijn ingewilligd. We hebben bereikt wat we voor ogen hadden. Voor ons is het een mooie realisatie en referentie. Het voornaamste is echter dat de klanten tevreden zijn.”

De invisible scharnieren zitten volledig in het profiel.

Meerwaarde invisidoor 2.0

Laurent Grosch: “Het is vooral een voordeel voor de schrijnwerker, denk ik. Zo hebben ze meteen een profiel beschikbaar dat ze gemakkelijk kunnen toepassen op elke werf, en ze hoeven niet voor elke deur een pakket op maat te bestellen.”

Corrado Del Rosso:  “Schrijnwerkers kunnen via hun distributeur heel gemakkelijk zelf hun Invisidoor deurkader maken. Zo kunnen we de levertermijn aanzienlijk verminderen tot drie weken. We zijn geëvolueerd naar een semi-afgewerkt product dat ons veel meer mogelijkheden geeft op het vlak van logistiek. Bovendien biedt Invisidoor 2.0 verschillende oplossingen omdat de universele profielen zowel voor slot- als scharnierkant kunnen dienen. Het maakt zelfs niet uit of het om een linkse of rechtse deur gaat. Maar deze 2.0 versie van Invisidoor is vooral ook een stuk sneller samen te schroeven en te plaatsen, zowel wat het kader op zich als de montage van het deurblad betreft.”

“Aangezien de scharnieren volledig in het profiel zitten kan de afwerking trouwens in één keer gebeuren. Ook het afwerken van de wand is een stuk eenvoudiger omdat gipskartonplaten gewoon tot tegen het profiel gezet kunnen worden. Tot slot zijn de profielen veel steviger omdat de slot- en scharniergaten niet langer uitgefreesd worden in de profielen”, stelt Corrado Del Rosso, projectmanager Arlu. 

Referentieproject

“Het is een referentieproject om verschillende redenen. Het was ons eerste contact met het architectenbureau HGA Architecture. Meer nog, HGA is het eerste bureau in België dat ons hun vertrouwen schonk om met dit nieuwe product aan de slag te gaan. Bovendien zijn het de eerste 2.0 deurkaders die in België geïnstalleerd zijn”, aldus Corrado Del Rosso.

“Ook onze schrijnwerkers hadden vertrouwen in het product. Zij stelden voor om met deze nieuwe profielen te werken”, vult
A. Maddelein aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.