Platform voor de interieurbouwbranche
Specialist in houtbewerkingsmachines viert jubileum
Familie de Groot.

Specialist in houtbewerkingsmachines viert jubileum

‘We zijn van een handelshuis geëvolueerd tot serviceverlener’

In november is het feest bij De Groot Bewerkingsmachines, want dit jaar viert het familiebedrijf zijn 45-jarig jubileum. Wat begon in een schuurtje achter het ouderlijk huis is uitgegroeid tot een onderneming met ruim honderd medewerkers. Eén ding is echter niet veranderd. Directeur Martijn de Groot: “Ons doel is en blijft om meerwaarde toe te voegen voor de klant.”

“Veel bedrijven zijn tegelijk gestart met mijn opa Joop de Groot, en groeiden met ons mee”, zegt Martijn. “Eerst deden ze zaken met hem, toen met mijn vader en nu met mij. Ooit begonnen zij met een gebruikte machine, om een paar jaar later over te stappen op een nieuwe machine, of een hele lijn. Dat is exact wat wij willen, een duurzame relatie opbouwen met onze klanten en niet gaan voor een eenmalige transactie.”

Van gebruikte naar nieuwe machines

Vanuit een paardenschuur achter het ouderlijk huis begon Joop de Groot, met hulp van Peter de Groot, in 1978 zijn eigen onderneming. Zeven jaar lang verkocht De Groot Bewerkingsmachines alleen gebruikte machines, totdat het bedrijf de houtbewerkingsmachines van Weinig mocht gaan verdelen. Eerst in Noord-Nederland en daarna ook in de rest van het land. “Dit was een accelerator van onze groei en hier zijn we nog steeds heel blij mee, want het merk Weinig is erg belangrijk voor de houtwereld.” 

De schuur waarin De Groot Bewerkingsmachines begon.

Een tweede belangrijke mijlpaal was het moment dat De Groot ook de machines van Altendorf kon aanbieden. “Met deze stap werden wij echt interessant voor de interieurbouw en daarna volgde het dealerschap van Biesse.” 

In 1991 start zoon Ruud de Groot in het bedrijf. Hij is dan 21 en begint als verkoper buitendienst. Het bedrijf blijft groeien en Ruud neemt de leiding geleidelijk over. Helaas breekt in 2009 een moeilijke tijd aan. Door de economische crisis ligt de bouw vrijwel stil, dus moet De Groot snijden in het personeelsbestand. Daarnaast komt Joop onverwacht te overlijden. 

Van links naar rechts: Adri van Houwelingen, Joop de Groot, Ruud de Groot en Peter de Groot in 1979.

Martijn: “Ineens moest Ruud de leiding overnemen, op de manier die niemand voorzien had. Gelukkig slaagde hij hierin, met hulp van zijn vrouw Jolanda. Mijn ouders hebben echt laten zien dat in elke crisis de ondernemer weer naar boven komt.” 

Onder leiding van Ruud en Jolanda opent het bedrijf in 2011 een eigen servicecenter. “Zo hebben we technici naar binnen gehaald. Vanaf dat moment konden wij telefonische ondersteuning bieden en onze klanten sneller helpen. In 2012 hebben we er ook voor gekozen om de showroom te verbouwen. Deze keuzes hielpen om de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen. De gebruikte machinehandel speelde hierbij ook een belangrijke rol.”

De showroom van De Groot in 1983.

Houtbewerking gaat nog groeien

Martijn de Groot werkt sinds 2018 fulltime in het bedrijf en kreeg in 2021 officieel de leiding. Ook zus Daphne is werkzaam in het bedrijf. Ruud en Jolanda blijven betrokken bij de zaak, in een adviserende rol. “De afgelopen jaren is onze manier van werken veranderd. Het aansturen, de koppeling met de software en onze service zijn minstens even belangrijk als de machines. We zijn van een handelshuis geëvolueerd tot serviceverlener. Wij verwachten dat houtbewerking nog gaat groeien in Nederland. In de bouw gaat de focus steeds meer naar hout, omdat dit snel en duurzaam bouwen mogelijk maakt. Onze machines kunnen ook andere (biobased) materialen verwerken.” Vanuit de eigen duurzaamheidsgedachte kocht De Groot in 2021 een bos, waarin nieuwe bomen geplant worden. “Hier ben ik trots op. We hebben daarnaast extra landbouwgrond aangekocht dat ook bos moet worden.”

Volgens Martijn zijn automatiseren en ontzorgen belangrijke thema’s voor de toekomst. “Daarom hebben we meerdere Automation specialisten in dienst genomen en willen we nog meer verantwoordelijkheid naar ons toe trekken. Op het gebied van onderhoud, maar ook door onderdelen op voorraad te houden en de prestaties van machines op afstand te volgen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.