Platform voor de interieurbouwbranche
Professionele jachtbouw: 4 sporen van verbetering waar je als jachtenbouwer gelukkig van wordt!

Professionele jachtbouw: 4 sporen van verbetering waar je als jachtenbouwer gelukkig van wordt!

Elke interieurbouwer wil efficiënt tot een mooi eindresultaat komen. In de jachtbouw is dat niet anders. Hoe kom je daar? Door de foutenlast omlaag te duwen! Boris De Doncker, accountmanager bij 4D Services in Ternat (België) kadert vier onderwerpen aan waar verbeteringen mogelijk zijn. 

1. Ontwerp van de ruimte
“Nu wordt er meestal in 2D ontworpen”,  zegt Boris. “Maar… de realiteit is 3D. Tijdens het ontwerpproces denk je in 3D maar teken je in 2D. Maar aan het eind ga je weer terug naar 3D. Als je in staat bent om al vanaf het begin ook daadwerkelijk in 3D te ontwerpen, dan ontdek je ook sneller – tijdens het ontwerpproces – wat beter kan. Je kunt dan efficiënter aanpassen. Je ziet het immers visueel.”

“Tijdens het ontwerpproces in de jachtbouw word je voortdurend geconfronteerd met wijzigingen door technische specificaties of keuzes van de opdrachtgever. Stel je voor: een project is uitgewerkt; het 3D ontwerp is klaar, productieplannen zijn compleet en de CNC programma’s zijn gecreëerd. Klaar voor productie! Maar, de klant wil die ene kast moet toch net iets groter en de klant wil de fronten toch in een ander materiaal. Dergelijke wijzigingen zijn door een pakket als TopSolid prima op te vangen.”

2. Teamwork
“Jachtbouw is een complexe aangelegenheid. Er zijn veel verschillende partijen (van piping tot HVA en van de engineering van interieur tot aan de productie) bij betrokken. Alle entiteiten hebben eigen specialiteiten maar ze werken ook allemaal met hun eigen softwarepakketten. Elke software pakket heeft zijn sterkte en moet dan ook voor het juiste doel gebruikt worden. Je hebt dus software nodig, die open staat voor andere bestandsformaten zonder teveel verlies van informatie. Dus, dat kan inlezen wat van anderen komt. Een open systeem is cruciaal.”

“Maar denk ook eens aan wat er gebeurt als er bijvoorbeeld 15 verschillende tekenaars aan de slag zijn. Als de één de wandkast maakt, de ander de tafel en de volgende tekenaar maakt het plafond….     Aan het einde van het traject moet alles wel in één perspectief kunnen worden geplaatst. Als er op één niveau iets wordt aangepast, dan moeten de effecten op andere niveaus zichtbaar worden. TopSolid is de software die op die manier teamwork bevordert.”

4D Services
Het begint altijd bij een ontwerp.

3. Productievoorbereiding
“Dit is altijd een foutgevoelig traject. We hebben het over de vertaling tussen de tekenkamer en het atelier. Hoe duidelijker het is, hoe sneller men kan produceren. Helaas zie je nog vaak dat deze fase veel tijd vraagt. Aanzichten maken, stuk- en zaaglijsten uittypen, CNC programma’s uitschrijven… en dan mag er nog niets veranderen of mislopen. Ook hier is er baat bij een software die dit kan automatiseren: 2D plannen die het 3D ontwerp volgen, ook na een wijziging, automatisch gegenereerde lijsten en CNC programma’s….  Het gaat dus andermaal om een koppeling van verschillende trajecten die bij elkaar komen. De productievoorbereiding wordt slimmer.”

4D Services
En dan uiteindelijk is hét moment aangebroken; het jacht wordt te water gelaten.

4. De productie zelf
“Veelal wordt elk stuk manueel aan de machine geprogrammeerd. Maar het is veel efficiënter om niet meer manueel te programmeren maar dit ook op basis van alle beschikbare data automatisch vorm te geven. We maken het proces dus minder mens-afhankelijk. We steken een deel van de productie kennis in TopSolid (freesmethodes en dergelijke). Als de man aan de CNC ziek zou worden of niet aanwezig zou zijn, dan hoeft het productieproces dus niet te worden stilgelegd. TopSolid is een productiepakket.”

Boris legt uit dat in gesprekken met de klant de huidige situatie van werken altijd wordt vergeleken met de meest efficiënte situatie, die ontstaat als gewerkt gaat worden met TopSolid. “Het is een kwestie van het continu analyseren en verbeteren. Als dat inzicht ontstaat, dan weet men dat de software van TopSolid het antwoord is op de belangrijkste uitdagingen binnen de jachtbouw.”     

Tekst: Jerry Helmers    Beeld: Feadship.nl en 4D Services

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.