Platform voor de interieurbouwbranche
Nulvoegtechniek: kantaanlijmmachines en kantenband

Nulvoegtechniek: kantaanlijmmachines en kantenband

In de markt wordt van alles gezegd over laserkanten, co-extrusie, lijmlagen. Maar hoe zit het werkelijk? Voor veel interieurbouwers is het niet helemaal duidelijk wat er feitelijk te koop is. Hoe werkt de nulvoegtechniek? Zowel technisch als prijstechnisch. Alle reden om in gesprek te gaan met Patrick Harink verkoopleider en kantenspecialist bij Ostermann.

Nulvoegtechniek, wat is dat nu precies?

“Nulvoegtechniek is een techniek waarbij kantenband zonder smeltlijm aan de plaat wordt verlijmd met als resultaat een optisch niet zichtbare (nul)voeg tussen de kant en de plaat. Fabrikanten van kantaanlijmmachines hebben daarvoor inmiddels verschillende technieken ontwikkeld. Zo kennen we laser-, infrarood- en hot-air-technologie – als optie naast een smeltlijmstation.”

En daarvoor zijn dus de zogenaamde laserkanten nodig ?

“Nou nee, dat is één van de hardnekkige onduidelijkheden die rondgaan. In de markt wordt van alles geroepen, ook over Ostermann Nulvoegkanten. Klanten kunnen er bijna geen touw meer aan vastknopen. Zowel producenten van kanten als ook ontwerpers, handelaren en monteurs in kantaanlijmmachines noemen de benodigde kanten nog steeds laserkanten, in co-extrusie geproduceerd, maar die zijn ontwikkeld voor de grote industrie voor machines met lasertechnologie. Het gaat om het resultaat. Wat je wilt bereiken is een optische nulvoeg en dat kun je dus ook en minstens zo goed bereiken met infrarood- en hot-air-technologie. Waar het om gaat zijn de juiste instellingen op de machine én bij de techniek passende kanten.”

“Gebaseerd op onderzoeken, testen, ontwikkelingen én praktijkervaring bij klanten in heel Europa hebben we bij elke techniek een eigen nulvoegkant ontwikkeld; Laser-, Infratec- en Airteckanten.”

Hoe werkt dat dan?

“Achter elke techniek en daarmee de nulvoegkant, zit de bewerking om standaard kantenband geschikt te maken voor de verwerking met nulvoegtechniek, door middel van hoogwaardige kunststoffen in verschillende kwaliteiten. Ten eerste de PO: een co-polymeer kunststof op basis van Polyolefinen. Voor deze kanten is minder temperatuur en luchtdruk nodig om de kanten te verwerken. Het is de oplossing voor de eerste generatie machines met hot-air-technologie die minder energie genereren.  Vervolgens de TPU. Dit is een 100 % polymeer uit thermoplastisch polyurethaan voor kantverwerking op het hoogste niveau met als resultaat een extreem harde nulvoeg voor een duurzaam hogere vuil-, vocht- en hittebestendigheid.”

Hoe ziet Ostermann de ontwikkelingen in nulvoegtechniek en nulvoegkanten in de interieurbouw ?

“Op inmiddels vrijwel iedere nieuwe kantaanlijmmachine is de nulvoegtechniek een optie, naast een smeltlijmstation. Interieurbouwers bieden klanten verwerking met nulvoegtechniek als optie aan. Dit is kwalitatief hoogwaardiger. De prijzen voor het kantenband zelf veranderen niet. Kanten geschikt maken voor verwerking met nulvoegtechniek is een bewerking, en daarvoor geldt een toeslag.”

 Is het werken met nulvoegtechnologie moeilijk?

“Nee hoor, maar ook daar helpen wij onze klanten. Vanuit Bocholt is er veel contact met alle fabrikanten van kantaanlijmmachines en hebben we praktijkervaring bij klanten in heel Europa. Wij staan voor de volle 100% achter onze nulvoegkanten, we weten dat het resultaat echt goed is, met de juiste machine-instellingen, en daar gaat het nogal eens verkeerd. Als het eindresultaat niet aan de verwachting voldoet, zit vrijwel zeker de oorzaak in de (verkeerde) instellingen. De Ostermann nulvoegkant is absoluut en minimaal gelijkwaardig aan andere nulvoegkanten, waarbij Ostermann meerwaarde biedt als leverancier, in gemak, service en levertijd.”  

Waarom zou een interieurbouwer kiezen voor Ostermann Nulvoegkanten ?

“Wij kunnen ons complete voorraadprogramma geschikt maken voor de verwerking met nulvoegtechnologie, niet alleen voor de inmiddels bijna 3.000 varianten in ABS kantenband, ook voor kantfineer en zelfs melamine. Nulvoegkanten zijn bij ons leverbaar in elke gewenste breedte van 16 tot 60 mm, afname al vanaf 1 rol en uitlevering binnen maximaal 4 werkdagen na opdracht. Doordat wij voor iedere techniek een eigen kant hebben ontwikkeld is de hechting aan de plaat veel beter, de kanten zitten veel vaster aan de plaat, de nulvoeg is daarmee beter en duurzaam bestand tegen vuil, vocht en hitte. Tenslotte zijn we een betrouwbare leverancier met veel kennis en ervaring die we graag met de klant delen. Op maat oplossingen aandragen, de klant bezoeken en samen met de klant ook het proces en de instellingen bekijken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.