Platform voor de interieurbouwbranche
Meubels in de olie zetten

Meubels in de olie zetten

Voor een prachtig uiterlijk en verhoogde duurzaamheid, kunnen we je aanbevelen om je houten meubelen te bewerken zodra je ze hebt aangeschaft. Hoe? Dat lees je hier.

Van oud, versleten en verweerd hout kun je de mooiste meubelen maken. Of aanschaffen, natuurlijk. Zodra ze nog niet bewerkt zijn, hebben ze al een heel aantrekkelijk uiterlijk. Sterker nog, je bent geneigd om het gewoon zo te laten! Waarom niet? Het meubel staat immers geweldig in je interieur zoals het nu is. Dat ruwe, industriële uiterlijk is precies waar jij naar op zoek bent. Bewerken zou gewoonweg zonde zijn en je tafel, stoel of kast helemaal verpesten.

Nou, om meerdere redenen kunnen we je die nabewerking toch aanbevelen. Want de vlekken die je bijvoorbeeld in je tafel maakt zolang die niet gelakt is, krijg je er nooit meer uit. Wellicht is dat helemaal je bedoeling dat je meubels veel doormaken en dat hun uiterlijk zich daarnaar vormt. Tja, we kunnen je natuurlijk niet verplichten om ze te behandelen. Toch is het wel goed om je ervan bewust te zijn dat je dan flink wat ellende kunt krijgen van splinters en scherpe randen. Die zullen zich helemaal laten gelden zodra je met je meubels moet slepen of niet heel veel ruimte in je interieur hebt.

Oké, duidelijk. Je weet nu wat je opties zijn. Besluit je om dan toch maar je hout te gaan behandelen? Da’s een topidee! Dan is het wel handig dat je precies weet hoe je te werk moet gaan. Dit proces zetten wij hieronder overzichtelijk uiteen.

Schuren

Het eerste wat je doet is schuren. Hiervoor heb je een blad schuurpapier nodig met een korrel van 280. Deze wikkel je om een schuurblok heen, waarna je altijd met de nerf mee beweegt. Zo niet, dan ontstaan er krassen die je maar heel moeilijk weg krijgt. Wil je dat wel, dan zul je het hele proces van voor af aan moeten beginnen. Dan kun je het maar beter in één keer goed doen, toch? Let daarom goed op dat die krassen niet ontstaan en werk ze weg door nog eens extra te schuren voordat je aan de volgende stap te beginnen.

Wil je de oude laklaag grondig verwijderen? Dan is woodclean je beste optie. Maar zodra er sprake is van duidelijke gebruikssporen, raden we je toch liever schuren aan.

Afstoffen

Je meubel moet helemaal schoon zijn voordat je begint met de olielaag. Pak een schone en droge doek en reinig het meubel totdat je er zeker van bent dat er geen stof, water of ander vuil meer op te zien is. Er mag niks in kunnen trekken dat het uiterlijk en de kwaliteit ervan naar beneden haalt.

Olie

Zodra je meubel helemaal vrij is van stof, begin je met de houtolie behandeling. Dat geldt voor alle kanten die je kunt zien. Van voren, aan de zijden, bovenop, binnen- of onderin, alles. Doe dit grondig. Nadat je je tafel, stoel, kast of bank een half uurtje zo hebt laten staan, ga je er nog één keer met de doek uit de vorige stap overheen. Die moet je wel eerst goed uitkloppen, natuurlijk. Vervolgens is je meubel klaar voor gebruik!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.