Platform voor de interieurbouwbranche
‘Matchmaking in houtbewerking als succesfactor’

‘Matchmaking in houtbewerking als succesfactor’

Zo kwam unieke hangstoel voor een jacht tot leven

Eerst leek het een onmogelijke opdracht maar nu ziet hij het als zijn meest unieke ontwerp. Lees het verhaal van Robert Coleby en zijn prachtige Teardrop Hangstoel. Een project dat niet zomaar tot stand kwam. De vraag was namelijk welke leverancier kon voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van Robert. En, tegen welke prijs. Het team van Cutr bemiddelde en vond de juiste leverancier. Cutr is een intermediair in de branche van houtbewerking met één duidelijk doel voor ogen: de hele keten efficiënter maken door met slimme technologie designers te koppelen aan productiepartners. Door de matchmaking van Cutr werd het opgeleverde eindproduct méér dan perfect.

Robert is een designer met een grote passie voor het maken van meubels. Hij deed veel ervaring op in de scheepsbouw bij Spirit Yachts. Daar specialiseerde hij zich in het oplossen van complexe design-uitdagingen. 

Toen Robert werd gevraagd om een hangstoel te ontwerpen voor een jacht, greep hij deze kans met beide handen aan. Dit was een project waarbij hij al zijn vaardigheden en creativiteit kon laten zien. 

Het jacht bleek een uniek interieur te hebben met gladde en organische vormen. Zo is er benedendeks geen enkel vierkant- of rechtopstaand element te vinden. Op basis van dit interieur had de klant al een schets gemaakt. Robert: “Het ontwerp zag er fantastisch uit. Maar ik zag ook dat er aanpassingen nodig waren. De stoel moet namelijk vrij kunnen draaien om de druk en de bewegingen van de zee op te vangen. Bovendien moest de stoel zodanig ontworpen worden dat deze eenvoudig gedemonteerd kon worden. Zodat de losse onderdelen in het laadruim konden worden opgeborgen.”

Het ontwerpproces

“We bestudeerden goed de verhoudingen. Dat deden we door 2D-knipsels te maken van karton op ware grootte. Zo kregen we een goed idee van de vorm en hoe de stoel eruit zou komen te zien op het jacht.” Met het model van karton kon Robert de stoel visualiseren. Daarbij kwam hij tot de ontdekking dat de bestaande takel niet hoog genoeg was. Er werd gekozen voor een langere takel van carbon. Op die manier kon de stoel groot genoeg zijn en ontstond er voldoende vrije ruimte voor het draaien. 

Voor de stoel werkte Robert nauw samen met scheepsarchitect Neal Pawson. Met de CAD-expertise van Neal werden de 2D-plannen omgezet in een gedetailleerd 3D-model. Samen bleven ze sleutelen aan de afmetingen en de rondingen van de stoel totdat ze een perfecte balans hadden gevonden tussen praktisch en esthetisch.

Hindernissen

“Echt soepel verliep het proces eerst niet”, erkent Robert. “In de productiefase liepen we tegen enkele hindernissen aan. Zo hadden we voor de openingshoepel een complexe matrijs nodig. En daar hadden we dan weer een gespecialiseerde 5-assige CNC-machine voor nodig. Het bleek nog een behoorlijke uitdaging om die in de buurt te vinden.”

Robert kreeg een tip om contact op te nemen met Cutr in Amsterdam: een innovatieve mediator voor houtbewerkingsprocessen op maat. Cutr stelde een shortlist samen van mogelijke productiepartners en samen met Robert werd een geschikte partij gekozen. “Ze wisten precies wat ik nodig had. Ze vonden snel de ideale partner voor de houtbewerking: Kleizen, een team van gespecialiseerde ingenieurs, vakmensen en machine-operators.”

Het productieproces nam eerst heel wat tijd in beslag. Zo vroeg het oorspronkelijke ontwerp om ingewikkelde bewerkingshoeken en gespecialiseerde frezen. Door het design te vereenvoudigen verliep de productie daarna soepeler. Toen de definitieve mal binnenkwam kon deze meteen perfect worden gemonteerd en gebruikt. Daarna volgde een nieuwe uitdaging: het maken van de complexe opening van de stoel. 

Robert: “Elke hoepel bestaat uit zeven lagen teakhout. Om alle verbindingen strak te krijgen en om ervoor te zorgen dat het hout precies de juiste vorm aanneemt op de mal, moesten we laag voor laag lijmen. De verticale delen van de stoel bestaan uit 96 latten. Die delen werden zorgvuldig gemaakt door stroken van teakhout aan elkaar te lamineren en ze vakkundig op de mallen te klemmen.”

Terugkijkend denkt Robert dat meer onderdelen van de stoel gemaakt hadden kunnen worden met CNC-machines. “Er is dan minder handwerk nodig en de stoel kan nog steeds met veel precisie worden gemaakt. Overigens vind ik het handgemaakte aspect van de stoel belangrijk maar ik denk dat er zeker kansen zijn om de stoel met CNC een stuk voordeliger te produceren.” Robert sluit niet uit dat hij hierdoor ook kan gaan experimenteren met verschillende houtsoorten om andere prachtige interieurstoelen te ontwerpen.

Robert: “Het was geweldig om met Cutr samen te werken. Ze vonden de perfecte match, waarbij alle expertise en kunde aanwezig was. Samen hebben we belangrijke uitdagingen overwonnen. De uiteindelijke mal van de partner in houtbewerking was perfect. En ik kon de klant het eindresultaat van mijn meest unieke ontwerp presenteren!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.