Platform voor de interieurbouwbranche
Machinaal hout schaven: dit is wat u moet weten!
Schaafkop met snelwisselsysteem.

Machinaal hout schaven: dit is wat u moet weten!

Waar moet u op letten bij hout schaven?

1. De standtijd is altijd een belangrijke factor.

Deze hangt af van de houtsoorten die u schaaft, maar ook de lijmverbindingen of factoren zoals zand of mineralen beïnvloeden de standtijd. Vreemde materialen zorgen voor beschadigingen aan de schaafmessen. Dat ziet u uiteindelijk weer terug in het schaafbeeld. Het levert onnodig extra slijpwerk op bij traditionele messen en onnodig vaak wisselen bij een snelwisselsysteem. Dit verstoort een optimale productie.

2. Slecht afgestelde messen zijn een focuspunt.

Als de messen niet in een perfecte rondloop staan, dan ontstaat er machineslag in het schaafbeeld. Of als de afname te hoog is vergeleken met de doorvoersnelheid, dan ontstaan uitsplinteringen in het hout, oftewel een ruw schaafbeeld. Dat zorgt uiteindelijk voor een ongewenst eindresultaat, omdat het hout dan veel nabewerking nodig heeft.

3. Wat is het gewenste eindresultaat?

Dit is een vraag die u zichzelf moet stellen. In de bouwsector is de schaafkwaliteit minder een issue. Daar gaat het vaak niet om een glad freesbeeld, maar de juiste afmetingen. Bij meubels en interieuronderdelen is hout schaven ook bedoeld om een perfect glad en mooi resultaat te creëren.

Michel van Geldorp, technisch adviseur hout- en kunststofindustrie.

Traditionele messen versus een snelwisselsysteem bij hout schaven 

Harde houtsoorten, zoals afzelia en afror-mosia, geven meer uitdaging bij hout schaven. Deze massieve houtsoorten geven meer uitdaging vanwege de structuur en de hardheid. Hiervoor kunt u het beste traditionele messen inzetten vanwege de zeer lange standtijd en omdat ze naslijpbaar zijn. Schaafkoppen met traditionele messen bestaan in Z=4, Z=6 of Z=8. Doordat deze schaafkoppen een hoger aantal messen bevatten, kan er een hogere aanvoersnelheid behaald worden.

Traditionele messen vergen wel meer insteltijd, dan messen in een snelwisselsysteem. Het instellen van traditionele messen kan al snel een half uur tot drie kwartier vragen en dit vereist veel kennis om machineslag te voorkomen. Bij een snelwisselsysteem kost het wisselen van messen in de gehele schaafkop slechts 2 á 3 minuten. Deze zijn direct goed afgesteld door de rondvliegende kracht van de schaafkop. Hierdoor stellen de messen zichzelf op rondloop vanwege het speciale spansysteem.

Als de messen volledig goed staan, dan is de nabewerking minimaal. De schaafkop van een snelwisselsysteem is meestal Z=4. Dit systeem komt het beste tot zijn recht bij machines met een aanvoersnelheid tot ongeveer 20 meter per minuut. De prijzen van deze wisselmessen liggen een stuk lager. Maar let wel op de vreemde materialen in het hout, anders bent u telkens de messen aan het vervangen.

Glad schaafbeeld met snelwisselsysteem.

Bepaal de juiste parameters!

Naast de messen staat of valt de schaafkwaliteit met het bepalen van de juiste parameters. Ons advies is om bij hardere houtsoorten minder afname aan te houden voor een topafwerking, want anders wordt het zichtbaar. Hoe harder de houtsoort, hoe minder de afname. De belangrijkste tip bij het bepalen van de juiste parameters luidt: start bij het einddoel om de werkwijze te kunnen bepalen.Advies nodig bij de inzet van schaafmessen en het instellen van de parameters? Onze specialisten staan u graag bij!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.