Platform voor de interieurbouwbranche
Overig

Benut u ook niet de volledige snijhoogte van de voorfrezen op uw kantenverlijmer?

Aigner-Konstantin-C434
Wisselmessysteem voorfrees kantenverlijmer.

Tekst | KMWE Toolmanagers & KGS Tools

Beeld | KMWE Toolmanagers & KGS Tools

21 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Meestal zijn de plaatmaterialen 18 of 22 mm en de snijhoogte van de frezen 45 of 65mm. Dus slechts een klein deel van de diamantplaten wordt bot, maar toch moet de gehele kop geslepen worden. Ook het scherpe gedeelte wordt dan geslepen, omdat anders de diameter van de kop niet overal identiek is, oftewel de rondloop is dan niet goed.

Zorgt één kleine beschadiging voor het onnodig slijpen van scherp diamant?

Hoe vaak komt het met vast opgelegde DIA-frezen niet voor dat men bij een kleine beschadiging een frees in zijn totaliteit laat slijpen, terwijl deze verder nog scherp is? In dit geval kan niet alleen de beschadigde diamantplaat geslepen worden, omdat dan aftekening in het product ontstaat. Het scherpe diamant wordt op alle platen zo ver weggeslepen als de beschadiging op die ene plaat diep is. Dat is een zeer kostbare noodzaak en zorgt voor een kortere levensduur van de voorfrezenset.

Ad Biemans, Technisch adviseur hout- en kunststofindustrie.

Op basis van bovenstaande situaties is een lijn gereedschappen ontwikkeld, die de wens om een gereedschap efficiënter in te zetten beantwoordt. Deze oplossing bestaat uit een frees met een wisselmessensysteem met een hele nieuwe techniek. De botte diamant wisselplaten onderaan de freeskop wisselt u om met de scherpe wisselplaten aan de bovenkant van de freeskop. Zo heeft u bij een freeskop die zo’n 45 of 65mm hoog is, al een verdubbeling van de standtijd als u voornamelijk producten tot 22 mm freest.

Met een dergelijke frees voor uw kantenlijmer vervangt u alleen het beschadigde wisselmes waarna u direct uw productie kunt voortzetten. Dit kunt u zelf doen door de nauwkeurige, gepatenteerde zittingen. Het los en vast draaien gebeurt met een momentsleutel, zodat u er vanuit kunt gaan dat de rondloopnauwkeurigheid 0,02 mm is. En, als de complete set diamant mesjes bot is, kunt u de mesjes inleveren voor een slijpbeurt. U zet dan een reserveset scherpe messen op de freesbody’s; de botte set moet dan nageslepen worden

Werk met een kostenbesparend systeem

Zorg er wel voor dat u met een systeem werkt, waarbij u maar één voorfrezenset nodig heeft en de wisselmessen onafhankelijk van de kop geslepen kunnen worden. Zodra álle wisselmessen bot zijn, vervangt u pas alle wisselmessen tegelijk en voorziet u de frees van een volledige nieuwe set wisselmessen. De botte set wisselmessen laat u dan op een vaste diameter slijpen. Zo blijft de insteltijd van de machine minimaal en kunt u meteen weer aan de slag.

Wissel de mesjes onderling uit van de ene voorfrees die 90% freest naar de andere voorfrees die 10% freest. Daarmee verdubbelt u de standtijd van de voorfrezen. Ook kunt u met dit systeem de mesjes die boven op de kop zitten naar onder plaatsen (waar de mesjes botter zijn) om de standtijd extra te verlengen. Dit werkt kostenbesparend en met een paar reservemesjes blijft uw productie doordraaien.

Vergis u niet, er zijn ook andere frezen met diamant wisselmessen op de markt. Die wisselmessen moeten echter altijd geslepen worden terwijl ze in de body zitten. Dus moet de voorfrezenset inclusief de body toch naar een slijperij. Met andere woorden, het is nog steeds noodzakelijk om twee sets frezen te hebben. Let dus op deze eigenschappen om kostenbesparend te blijven!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%