Platform voor de interieurbouwbranche
Innovatieve verbindingssystemen, al 50 jaar lang

Innovatieve verbindingssystemen, al 50 jaar lang

Flexibiliteit, snelheid en eenvoud zijn belangrijke kenmerken van de huidige maakindustrie. Dat geldt ook voor de montage van corpussen. Lamello, de uitvinder van de originele houten lamel, investeert al 50 jaar fors in de ontwikkeling van innovatieve verbindingssystemen, met als doel veel tijd te besparen bij de corpusmontage en het leven van de vakman te vereenvoudigen. In januari breidde de firma haar gamma uit met het zelfspannende verbindingsbeslag Tenso P-10, dat tijdens de Interzum in Keulen de award in de categorie ‘Hoge Productkwaliteit’ in de wacht sleepte.

Wie bij de montage van meubilair de juiste verbindingsmethode gebruikt, kan heel wat tijd sparen en zo ook het onderscheid maken ten opzichte van andere schrijnwerkers en interieurbouwers.

“Deuvelen, lijmen en persen was vroeger dé techniek om corpussen te monteren. Vandaag zijn er echter heel wat andere mogelijkheden, zoals klik- of magneetsystemen en geschroefde verbindingen met metalen beslag of plastic lamellen. Met ons P-System ontwikkelden we een innovatief precisieverbindingssysteem, dat een perfect passende en snelle verankering zonder lijm of schroeven garandeert en voor een ongekende flexibiliteit, snelheid en eenvoud in het hele proces zorgt: van ontwerp over productie en transport tot montage”, zegt Marc Demares, zaakvoerder bij Lamello België.

“Dit P-System is gebaseerd op een groef met achtersnede, waarin verbinders met verschillende functies geschoven en sluitend verankerd kunnen worden. De bewerking bestaat uit het erin drukken en zijdelings verschuiven van de frees tot de maximale diepte om deze profielgroef te kunnen maken. Er zijn twee mogelijkheden om de P-System-groef te maken: manueel met de Zeta P2-groeffreesmachine of met CNC-technologie. De bijhorende verbinders zijn Clamex P-10/P-14, Divario P-18 en Tenso P-10/14.”

Begin 2019 introduceerde Lamello de Tenso P-10 met een inbouwdiepte van 10 mm, ontworpen voor stompe verbindingen (90°) vanaf 12 mm plaatdikte en verstekverbindingen (45°) vanaf 15 mm. Dit element kreeg een Interzum-Award.

 

Tenso P

De Clamex P met voor- en achterwaarts zwenkbare vergrendeling is ideaal voor demonteerbare meubels. Twee geïntegreerde geleidepennen zorgen voor wringvastheid en maken extra positioneringselementen, zoals pluggen, overbodig. Met de zelfspannende, inschuifbare Divario P-18 kunnen uittrekbare planken of scheidingswanden met mooi gesloten voegen in een reeds gemonteerde kast geschoven worden.

“Tenso P is een zelfspannend verbindingsbeslag met drie functies tegelijkertijd: uitlijnen, spannen en verbinden. Deze verbinder wordt gekenmerkt door een unieke spankracht, waardoor werkstukken zonder lijmklemmen of persen vastgelijmd kunnen worden”, licht de zaakvoerder toe.

“Deze Tenso P kan met of zonder voorspanclip gebruikt worden. Die voorspanclip beperkt de kracht nodig bij het verbinden en garandeert een probleemloze verbinding bij meerdere verbinders. De Tenso zonder voorspanclip is geschikt voor gebruik bij kleiner meubilair met slechts één of
twee verbinders, bij kleinere werkstukken en verbindingen van 90°, terwijl je bij grotere elementen met meerdere verbinders en bij verstekverbindingen best de Tenso met voorspanclip verkiest.”

Tenso P-10 in de prijzen

Naast de bestaande Tenso P-14 met een freesdiepte van 14 mm introduceerde Lamello begin 2019 de Tenso P-10 met een inbouwdiepte van 10 mm, ontworpen voor stompe verbindingen (90°) vanaf 12 mm plaatdikte en verstekverbindingen (45°) vanaf 15 mm. Deze verbinder is ideaal voor de montage van onder meer badkamerkasten, ladekasten, dressoirs, kleine rekken, scheidingswanden, bekledingen, sierlijsten, ….

“Tijdens de laatste editie van de Interzum kreeg deze Tenso P-10 de award in de categorie ‘Hoge Productkwaliteit’,” sluit Demares af. “Met deze award bekroont een vakjury producten die er op vlak van vormgeving en prestaties uitspringen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.