Platform voor de interieurbouwbranche
ICA, Houtcoatings | Lage milieu-impact, hoge esthetische  kwaliteit en goede prestaties

ICA, Houtcoatings | Lage milieu-impact, hoge esthetische kwaliteit en goede prestaties

ICA is marktleider in Italië op het gebied van hout- en glascoatings. Houtcoatings zijn altijd al een hoeksteen van het assortiment van ICA geweest. Dit is waar het allemaal mee begon in 1971. Vandaag zijn de ICA-merkproducten een referentiepunt voor coatings voor meubels en houten vloeren en een bewijs van de grote aandacht van het bedrijf voor trends.

We ontmoeten Emanuele Gelosa, Marketing & Sales Director van ICA. “We hebben ervoor gekozen om de markt en onze klanten steeds gestructureerder te bedienen. We verkopen niet langer een coatingproduct maar een oplossing. We werken samen met de klant om hem een ​​afwerking te geven die zijn product concurrerender maakt. En dat niet alleen: we integreren uiteenlopende trends, waarmee we een naam hebben opgebouwd in de wereld van interieurontwerp en architectuur.”

Wat zijn volgens u de belangrijkste trends van 2020 in design meubels?

“De analyse van trends is een fundamenteel onderdeel van ons werk. Hout is lang verwaarloosd ten gunste van gelakte afwerkingen, laminaten, steen en andere synthetische werkbladen, maar maakt in 2020 weer z’n rentree. Het wordt een belangrijk materiaal, ook in de keuken, in een breed scala aan toepassingen.

Over het algemeen speelt metaal een actieve rol in woninginrichting en niet alleen voor diegenen die een industriële stijl willen. Het wordt gebruikt in vele varianten zoals staal – ook geoxideerd –, zilver, goud, tin, koper, rosé goud en platina – in onze Urban Matter-lijn aanwezig – en wordt gemengd met houtsoorten zoals eiken, zwarte walnoot en essen.

De keuken blijkt in de moderne woning steeds meer een multifunctionele omgeving te zijn en deze combinaties met metaal komen hier steeds vaker voor. Bovendien vereisen de super natuurlijke en extra dekkende houten delen in de keuken zeer hoogwaardige afwerkingen. Zo ontstond onze S-MATT-productlijn waarmee we konden reageren op de dominante trend in het designmeubilair van ‘dekkende‘ oppervlakken, met een ‘soft touch’ en vooral zelfherstellend vermogen. We hebben deze producten ontwikkeld op basis van water en oplosmiddelen, en ongeacht het type, bereiken we hetzelfde esthetische resultaat, met prestaties die tot een paar jaar geleden een utopie waren. Een uitdaging die niet stopt voor ons: we streven ernaar deze afwerkingstechnologieën nog ‘groener’ te maken, een streven naar duurzaamheid dat voor ons absoluut noodzakelijk is.”

(Beeld: Shuruev)

 

Wat zijn in het kader van duurzame innovaties de laatste ontwikkelingen?

Lorenzo Paniccia, R&D technisch manager van ICA, vertelt erover.

“In het afgelopen decennium hebben we ons gerealiseerd dat we technologisch echt voorop lopen bij de ontwikkeling en productie van producten op waterbasis die een lage impact op het milieu hebben. Maar dat was niet langer genoeg voor ons. We wilden verder gaan en een nieuwe draai geven aan deze technologie vanuit het oogpunt van duurzaamheid, om het gebruik van fossiele grondstoffen in onze coatings te verminderen.
Dankzij enorme inspanningen op het gebied van R&D en een nauwe samenwerking met grondstoffenleveranciers hebben we een lijn coatings ontwikkeld die samengesteld zijn uit hernieuwbare organische afvalstoffen, die niet geschikt zijn voor de menselijke voedingsindustrie. Hiermee dragen we aanzienlijk bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot.

De coatings vallen binnen de circulaire economie, omdat het plantaardige afval dat in de grondstoffen zit, weer aan het productieproces wordt toegevoegd. Hierdoor bereiken we een volledig circulair product. De term ‘duurzaamheid’ wordt maar al te vaak gebruikt en verliest daardoor aan inhoud, maar echte duurzaamheid bereiken is moeilijker dan het lijkt.”

Waardoor kan ICA op dit gebied als een voorloper worden beschouwd?

“ICA was het eerste bedrijf in Italië dat een schonere technologie toepaste met de producten op waterbasis dan tot dan toe gebruikt. Hierdoor ontving ICA in 2016 twee belangrijke onderscheidingen voor de duurzaamheid van de BIO-coatinglijn en nu plukken we daar de vruchten van. Enkele grote bedrijven in de Italiaanse meubelsector hebben ervoor gekozen om ons te volgen in deze ‘revolutie’ met een zorgvuldige benadering van duurzaamheid en nog meer.

We weten dat coatings het meubilair voor een lange tijd moeten kunnen beschermen en veredelen. Daarom is het belangrijk om hun prestaties te evalueren. In de jaren negentig waren de chemisch-fysische eigenschappen van coatings op waterbasis nog onbevredigend terwijl hun eigenschappen tegenwoordig erg dicht bij coatings op basis van oplosmiddelen liggen. Bij BIO-coatings op waterbasis zien we dat ze de houtnerf verder doen herleven terwijl de beschermings- en veredelingsprestaties gelijk zijn aan die van een traditioneel product op waterbasis. We kunnen dus concluderen dat onze BIO-coatings zowel op het gebied van duurzaamheid als op het gebied van prestaties een stap vooruit zijn.”

“Voor ons zijn service en kwaliteit een bevlogenheid die we nooit willen verliezen”, concludeert Emanuele Gelosa. “We controleren de binnenkomende materialen en onze productie door middel van ongeveer 300 tests per dag, die elk uit een dozijn specifieke tests bestaan. We produceren de pigmenten die we intern gebruiken zelf en we hebben ongeveer 2.300 coatings beschikbaar in alle productlijnen, meer dan 44.000 formules en 60.000 aangepaste kleuren. Absolute perfectie in de wereld van kleur bestaat niet, maar we komen wel heel dichtbij. ”

De ICA-groep verdeelt haar producten in Nederland via haar partner Hodij Coatings, in Hoogeveen en Eersel, en zal aanwezig zijn op de Houtpro + 2020 in ‘s-Hertogenbosch.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.