Platform voor de interieurbouwbranche
Het klassieke industriële binnenkozijn van staal is nooit weggeweest
Stalen industriele binnendeuren zijn met diverse openingsopties leverbaar, bijvoorbeeld draaiend of schuivend.

Het klassieke industriële binnenkozijn van staal is nooit weggeweest

Al een paar jaar is het een absolute trend onder ontwerpers van kantoorinterieurs, sinds kort ook populair in woningen: de schitterende, industriële look van ranke, stalen binnen kozijnen. Er is een hele retromarkt ontstaan rondom dit product, waarbij met name de donkere kleuren zoals zwart en antraciet de boventoon voeren.

We zeggen met klem ‘retromarkt’. De aangeboden kozijnen worden namelijk hoofdzakelijk uit aluminium vervaardigd, komen vaak in standaardmaten en zijn geschikt voor beglazing van bescheiden dikte. “Daar is niets mis mee”, zegt Gerard den Ouden van Metaalmorfose. “Voor standaardoplossingen is er een specifieke markt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het originele product, in staal, nog steeds geproduceerd wordt. Bij Metaalmorfose maken we industriële binnenkozijnen op de ambachtelijke manier, met alle goede eigenschappen die deze kozijnen in de jaren ’30 al hadden.”

Het is eenvoudig om een ruimte binnen een ruimte af te bakenen met stalen binnenkozijnen, zonder dat er een opgesloten gevoel ontstaat.

Een mix van modern en klassiek

Metaalmorfose kan de industriële binnenkozijnen volledig op maat maken. “Het voordeel daarvan is dat interieurontwerpers zich niet meer hoeven te conformeren aan de beperkingen die sommige aluminium kozijnen kennen. Wanneer er sprake is van extra brede of extra hoge kozijnen, dan passen wij daar de constructie op aan, zonder afbreuk te doen aan de typische look. Kijken we naar de oppervlaktebehandelingen, dan kan de klant à la carte kiezen bij ons. Wij gebruiken de modernste machines en technieken om een klassiek product te maken dat met recht ambachtelijk origineel genoemd mag worden”, aldus Den Ouden.

Ook als het gaat om beglazing hoeft niemand zich in te houden. “Onze klant vertelt ons gewoon welke dikte van beglazing er gewenst is, welke afmetingen het glas moet hebben en wij zorgen ervoor dat het past in ons stalen kozijn. Nogmaals, we zijn een maatwerkbedrijf en benaderen ook dit product als maatwerk.” 

Stalen industriële kozijnen passen in bijna elk interieur.

Engineering is maatwerk

Vaak komen ontwerpers met ideeën voor specifieke toepassingen in metaal. Bij industrieel ogende kozijnen gaat het dan vaak om de manier van openen of sluiten: “Dat kan gaan om deuren met glas in de sponningen, of andere toepassingen waarbij er sprake is van krachten die op het product komen te staan. Uitzetramen bijvoorbeeld. In het geval van de stalen binnenkozijnen gaat het dan vaak over de manier waarop de deuren in de wand moeten worden gemaakt en welke krachten er op de scharnieren komen te staan. Wij bieden dan graag hulp in de ontwerpfase en denken mee over de constructie van de bewegende delen. Door exacte berekeningen kunnen we het ontwerp zo maken dat de constructie alle voorkomende belasting aankan. Heel belangrijk, omdat er glas in de sponningen zit. Dan kun je geen torderende werking gebruiken.”

Veelzijdig in metaal

In de werkplaats in Hattem verwerkt Metaalmorfose staal, rvs, aluminium, rood koper en zink. “Ook kunnen wij diverse materiaal ‘looks’ afwerken zoals oud brons, messing, blauwstaal en koper. Metaalmorfose verwerkt plaat, buis, en profielen. Zagen, knippen, kanten, rillen, draaien, frezen, boren, lasersnijden, walsen, Tig/Mig lassen, zacht- en hardsolderen, schuren, slijpen en polijsten behoren tot onze bewerkingen.  We mogen weliswaar een ambachtelijk bedrijf zijn, we gebruiken echter de modernste middelen. Ook voor dat mooie stalen binnenkozijn”, zegt Den Ouden tot besluit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.