Weten wat de laatste trends zijn op het gebied van interieurontwerpen, daar score je als fineerspecialist mee. Erik Leeuwenburgh, directeur en eigenaar bij Leeuwenburgh fineer heeft altijd zijn voelsprieten uitstaan en weet waar ontwerpers warm voor lopen.
“De interieurontwerper van vandaag werkt veel met gemelamineerd plaatmateriaal. De ultra matte, anti fingerprint plaatmaterialen zijn een hot item op dit moment, in de uni kleuren zwart, antracietgrijs, grijs, beige en wit. Het plaatmateriaal wordt vooral horizontaal ingezet, als werkblad of meubelblad. Wat doe je met ladefrontjes en deuren? De ontwerper van nu kijkt naar fineer in plaats van HPL. Een logische keuze, want waar het visuele aspect van HPL stopt, daar gaat fineer verder. Het is een wereld van verschil of je koud HPL aanraakt, of de warmte van echt hout voelt.”
Om tegemoet te komen aan de wens om fineer toe te passen in combinatie met HPL, nam Erik contact op met Arpa Industriale.
“Van hen kreeg ik door wat momenteel de absolute hardlopers zijn in hun HPL FENIX kleuren. Daar hebben we speciaal fineer voor ontwikkeld, dat smaakvol past bij het HPL. Je kunt nu horizontaal HPL toepassen en dit moeiteloos completeren met fineer voor verticale toepassing. De basis is essenhout. We hebben zorgvuldig en uitvoerig getest met de manier van lak opbrengen en de glansgraad. Mat bleek niet te werken, dan zie je de houtstructuur niet. Een hele lichte verhoging van de glansgraad loste dat probleem op.”
Er is veel werk gaan zitten in het dekkend krijgen van de genoemde uni kleuren. Erik legt uit: “Wij gieten de lak op het fineer. Dat werkt beter dan wanneer interieurbouwers fineer zelf spuiten, daarbij ontstaat namelijk het risico op dichtlopen van de houtnerf. Overvulling doet het fineer geen eer aan. We hebben het gietproces helemaal onder controle en kunnen daarom fineer aanbieden in uni kleuren, met behoud van structuur. De warmte die je voelt bij aanraking is op geen enkele manier te vergelijken met het kille gevoel van HPL. Wie fineer combineert met HPL zorgt er dus voor dat het visueel esthetisch is, met een mooie, tactiele touch.” De uni kleuren in fineer laten zich prima combineren met ABS kantenband. “Dat is erg prettig, aangezien de kopse kanten van het plaatmateriaal met ABS beter beschermd zijn. We zien ons uni gekleurde fineer terugkomen in keukens en interieurs in hele brede zin. Er gaat niets boven de allure van echt hout. Zelfs het duurste HPL met houtprint en de kunstmatig aangebrachte nerf valt door de mand als je er fineer in dezelfde kleur naast houdt.”
De reacties uit de markt zijn zeer positief. “Een houtlook in HPL ziet er misschien wel goed uit, toch is er sprake van een repeterend patroon. Als je dat eenmaal ziet, dan kun je het niet meer ‘ontzien’. Met fineer breng je echter leven in de brouwerij. Het is moeder natuur die voor het patroon heeft gezorgd en elke vierkante centimeter is uniek”, zegt Erik tot besluit.