Platform voor de interieurbouwbranche
De Teardrop Hangstoel

De Teardrop Hangstoel

Eerst leek het onmogelijk en nu is het zijn meest unieke ontwerp. Lees het verhaal van Robert Coleby en zijn Teardrop Hangstoel. Door oplossingen te vinden voor design- en productie-uitdagingen kreeg Robert een meubelstuk om trots op te zijn.

Bedrijfsnaam
Shape Yacht Joinery

Bedrijfstak
Jachtbouw en Meubelmakerij

Soort project
Houten meubels op maat

“Een jaar lang heb ik enorm veel werk en liefde gestopt in een traanvormige stoel. Ik ben zo blij met het eindresultaat! Het is mijn meest unieke design tot nu toe.”

Zo hielp Cutr bij de Teardrop

Problemen oplossen
Het team van Cutr stond klaar om alle productieproblemen op te lossen.

Een perfect product
Het opgeleverde eindproduct was meer dan perfect.

Sourcing van partners in houtbewerking
Cutr vond de ideale partner om de mal voor de stoel te maken.

De man achter de Teardrop

De geestelijk vader van de hangstoel is Robert Coleby. Een veelzijdig designer met een grote passie voor het maken van meubels. Robert heeft enorm veel ervaring opgedaan in de scheepsbouw bij Spirit Yachts. Hij is gespecialiseerd in het oplossen van complexe design uitdagingen en weet elke keer weer unieke en innovatieve producten te ontwikkelen. Toen Robert werd gevraagd om een hangstoel te ontwerpen voor een jacht, greep hij deze kans met beide handen aan. Dit was een project waarbij hij al zijn skills en creativiteit kon laten zien. 

Het idee van de stoel

De inspiratie
Het jacht heeft een uniek interieur met gladde en organische vormen. Zo is er benedendeks geen enkel vierkant- of rechtopstaand element te vinden. Op basis van het interieur had de klant al een schets gemaakt. En die schets trok meteen Robert z’n aandacht.

“Het ontwerp zag er fantastisch uit. Maar ik had wel door dat er grote aanpassingen nodig zijn om zo’n stoel te maken. De stoel moet namelijk vrij kunnen draaien om de druk en bewegingen van de golven op te vangen.”

“De stoel moest zodanig worden ontworpen dat je ‘m eenvoudig kunt demonteren, zodat de losse onderdelen tijdens het zeilen in het laadruim kunnen worden opgeborgen.”

“We keken eerst goed naar de verhoudingen. Dat deden we door 2D knipsels te maken van karton op ware grootte. Zo kregen we een goed idee van de vorm en hoe de stoel eruit zou komen te zien op het jacht.”

Het ontwerpproces

Het proces begon met zoeken naar de juiste verhoudingen van de stoel. Met een model van karton kon Robert met zijn team de stoel visualiseren. Daarbij kwamen ze tot de ontdekking dat de bestaande takel niet hoog genoeg was. Ze kozen daarom voor een langere takel van carbon. Op die manier kon de stoel toch groot genoeg zijn en had de stoel voldoende vrije ruimte.

De carbon takel waar de Teardrop aan hangt

Het ontwerp omzetten in 3D-modellen

Voor de stoel werkte Robert nauw samen met scheepsarchitect Neal Pawson. Met de CAD-expertise van Neal werden de 2D-plannen omgezet in een gedetailleerd 3D-model. Samen sleutelden ze net zolang aan de afmetingen en de rondingen van de stoel totdat ze een perfecte balans hadden gevonden tussen praktisch en esthetisch.

Het 3D-model gemaakt door Neal Pawson

De hindernissen

“Echt soepel verliep het proces eerst niet. In de productiefase kwamen we heel wat hindernissen tegen. Zo hadden we voor de openingshoepel een complexe matrijs nodig. En daarvoor hadden we dan weer een gespecialiseerde 5-assige CNC-machine nodig. Het bleek nog een hele uitdaging om die te vinden in de buurt.”

De samenwerking met Cutr

Robert kreeg een tip om contact op te nemen met Cutr. Het interne ontwerpteam van Cutr dook meteen op de uitdaging. Er werd een shortlist samengesteld van mogelijke partners voor houtbewerking en samen met Robert werd een geschikte partij gekozen. Dankzij Cutr kon bovendien een financiële tegenvaller worden voorkomen. De gespecialiseerde machine-operator van de eerste partner houtbewerker had namelijk ontslag genomen. “Door de nauwe samenwerking met Cutr wisten ze precies wat ik nodig had. Ze vonden dan ook in no-time een nieuwe partner voor de houtbewerking. En dat scheelde me een hoop ellende.”

“De machine-operator van de eerste partner voor houtbewerking nam opeens ontslag. Dat was een tegenvaller. Gelukkig kwam de continuïteit van het project niet in gevaar. Cutr had namelijk razendsnel de nieuwe partner Kleizen gevonden.”

Het productieproces nam eerst heel wat tijd in beslag. Het oorspronkelijke ontwerp was namelijk behoorlijk complex en vroeg om ingewikkelde bewerkingshoeken en gespecialiseerde frezen. Door het design te vereenvoudigen verliep de productie daarna een stuk soepeler. Toen de definitieve mal binnenkwam kon deze meteen perfect worden gemonteerd en gebruikt. En toen kwam de volgende uitdaging: het maken van de complexe opening van de stoel.

De mal om de opening voor de hangstoel te maken

“Elke hoepel bestaat uit zeven lagen teakhout. Om alle verbindingen strak te krijgen en om ervoor te zorgen dat het hout precies de juiste vorm aanneemt op de mal, moesten we laag voor laag lijmen.”

“De verticale delen van de stoel bestaan uit 96 latten. Die delen werden zorgvuldig gemaakt door stroken van teakhout aan elkaar te lamineren en ze vakkundig op de mallen te klemmen.”

Robert in zijn werkplaats

De voortgang van de stoel

Op elk punt waar een lat en een hoepel samenkomt zit een verbinding. In totaal heeft de stoel bijna 340 verbindingen.

De uiteindelijke stoel

De volgende stappen

Door terug te kijken op het project, kan Robert ook vooruitkijken. Zo kijkt hij naar eventuele veranderingen of verbeteringen als het project nog een mooi vervolg krijgt.

“Als ik de hangstoel zou moeten maken voor een plek waar hij niet gedemonteerd hoeft te worden – zoals een hotel – dan zou ik van de stoel waarschijnlijk één solide meubelstuk maken.”

Robert denkt ook dat er meer onderdelen gemaakt kunnen worden met CNC-machines. Er is dan minder handwerk nodig en de stoel kan nog steeds met veel precisie worden gemaakt.

“Ik vind het handgemaakte aspect van de stoel erg belangrijk. Maar ik denk dat er zeker kansen zijn om de stoel met CNC een stuk voordeliger te produceren.”

Tenslotte wil Robert ook gaan experimenteren met verschillende houtsoorten. Zeker voor interieurstoelen kan een andere houtsoort – zoals walnoot – voor esthetische variatie zorgen.

Conclusie

De Teardrop Hangstoel is een prachtig voorbeeld van het talent en het doorzettingsvermogen van Robert én van de samenwerking met partners zoals Cutr. Het resultaat is een uniek meubelstuk. Waarbij functionaliteit en fascinerend design op een prachtige manier samenkomen.

De samenwerking met Cutr

“Het was geweldig om met Cutr samen te werken. Samen hebben we veel uitdagingen overwonnen. En de uiteindelijke mal van de partner in houtbewerking was perfect.”

De partner in houtbewerking

Geen ontwerp te gek voor Kleizen.

Kleizen is een team van gespecialiseerde ingenieurs, vakmensen en machine-operators. Samen hebben ze enorm veel ervaring en kennis in het ontwikkelen van complexe vormen. Ze leveren dan ook altijd prachtig maatwerk op van hoge kwaliteit. En door hun expertise in de maritieme sector waren ze de perfecte partner voor de Teardrop Hangstoel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.