Platform voor de interieurbouwbranche
De Groot Bewerkingsmachines viert 45-jarig bestaan

De Groot Bewerkingsmachines viert 45-jarig bestaan

In mei 2023 bestaat De Groot Bewerkingsmachines 45 jaar. Het bedrijf zit nog altijd op de plek waar het in 1979 heen verhuisde, op slechts 2 kilometer van de plek waar het bedrijf ooit is ontstaan, namelijk aan Vinkenveld 3 in Rosmalen. De Groot, die zo’n 100 medewerkers telt, is uitgegroeid tot een jong en innovatief middelgroot bedrijf.

In de afgelopen 45 jaar is niet alleen de markt sterk veranderd, ook De Groot als bedrijf. Van enkel handel in gebruikte machines naar expert op het gebied van bewerkingsmachines voor massief hout en plaatmateriaal maar ook kunststoffen, composieten en schuimen. Met Europa’s beste merken bewerkingsmachines, eigen onderdelenmagazijn en innovatieve en vooruitstrevende servicediensten. Iets wat ongewijzigd is gebleven in al deze jaren is het vakmanschap en de liefde van alle De Groot’ers voor het werk.

We zijn gewend om vooruit te kijken. Naar hoe de markt zich ontwikkelt, hoe de marktpositie verstevigd moet worden, vooruitkijken naar van alles. We zeggen ook vaak dat stilstand achteruitgang is. Maar terugkijken naar de route die is afgelegd, en de mijlpalen die onderweg zijn bereikt, is goed om te realiseren waar je vandaan komt. Een mooie aanleiding om stil te staan bij het 45-jarig jubileum en de route die De Groot heeft afgelegd tot waar ze nu staat. Iets om trots op te zijn!

Oprichting door Joop en Peter

Joop de Groot begint samen met zijn broer Peter de Groot in 1978 De Groot Houtbewerkingsmachines, een handel in gebruikte machines, vanuit een schuur in Nuland. Vervolgens wordt, in 1979, een houten noodgebouwtje betrokken op het industrieterrein De Kruisstraat. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot expert op het gebied van bewerkingsmachines voor massief hout en plaatmateriaal maar ook kunststoffen, composieten en schuimen.

De Groot groeit

In de loop der jaren worden er hallen aangebouwd tot er geen plek meer was aan het Vinkenveld. Toen zijn de hallen aan de Friezenstraat aangekocht. Inmiddels staat er een showroom van 16.000 m2 met nieuwe en gebruikte machines, ruimtes voor demonstraties en trainingen, een plein, een werkplaats en opslag.

Exclusieve dealerschappen

Vlak na de start van het bedrijf wordt het exclusieve dealerschap van Weinig in de Nederlandse markt binnengehaald. Weinig staat destijds bekend als hét merk voor schaven en zagen.

Wilhelm Altendorf vond begin 20e eeuw de formaatzaag uit en ruim 100 jaar later is deze machine niet meer weg te denken in de houtwerkplaats. Sinds de jaren ’80 mag De Groot dit merk exclusief verkopen in Nederland.

In de jaren ’80 ontwikkelt Biesse het eerste NC-gestuurde houtbewerkingscentrum. Wanneer ze in de jaren ’90 op zoek gaan naar internationale dealers komen ze in Nederland terecht bij De Groot en al snel daarna volgt een exclusieve samenwerking.

Overdrachten

Ruud de Groot, zoon van Joop, krijgt eind jaren ’90 een steeds actievere rol in de leiding van het bedrijf. Tijdens de oplevering van het kantoorpand in 1997 draagt Joop de sleutel symbolisch over aan Ruud om het bedrijf verder voort te zetten. In 2009 overlijdt Joop de Groot. Vanaf dat moment komt ook Jolanda de Groot in de zaak. Samen wordt er veel geleerd, gestreden en gezorgd dat het bedrijf verder groeit.

Martijn de Groot, huidig Algemeen Directeur en derde generatie De Groot, is als zaterdaghulp gestart bij De Groot. Tijdens zijn studie volgt hij een Management Traineeship bij De Groot en leert zo alle afdelingen kennen. De afdeling Service is het eerste waar hij zich in vast bijt en dit gaat hem goed af. Zo goed zelfs dat vader Ruud besluit dat het tijd is dat Martijn Algemeen Directeur wordt en hij zelf een stap terug kan doen. Met volledige support van zus Daphne, die zelf ook een actieve rol heeft binnen het bedrijf, wordt Martijn in 2021 benoemd tot Algemeen Directeur.

Mijlpalen

In de afgelopen 45 jaar heeft De Groot heel wat mijlpalen bereikt die zeker het benoemen waard zijn. Een van de mijlpalen die eruit springt is de revolutie die De Groot met de Conturex teweeg heeft gebracht in de timmerindustrie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.