Platform voor de interieurbouwbranche
‘We voelen ons meer dan welkom in Elst’

‘We voelen ons meer dan welkom in Elst’

We hebben nog niet eerder meegemaakt dat een bedrijf met maar liefst zeven filialen besluit om alle vestigingen te verhuizen naar een centrale locatie. Toch is dat precies wat Leitz-Service BV deed: met de bouw van het nieuwe pand in het Gelderse Elst heeft directeur Hans Pohlen een wel overwogen strategisch besluit genomen.

Aangeschoven aan tafel bij Pohlen moeten we nog even op adem komen van de eerste indrukken. De aanblik van het pand aan de buitenkant is al indrukwekkend, de aankleding binnen is ronduit bijzonder te noemen. Gevraagd wie de interieurarchitect is, antwoordt Pohlen met een glimlach: “Mijn zoon, Rob, mede-eigenaar van RUUM_Te Architecten in Sittard. Met mijn drang naar perfectie was hij ook de enige die ik toe-vertrouwde om na de hele klus nog door één deur te kunnen met mij.”

Centrale locatie
De schitterend geoutilleerde showroom biedt ook ruimte om uitgebreid te vergaderen.

Sinds 1956
Met het hoofdkantoor in het Duitse Oberkochen, opende Leitz in 1956 voor het eerst in haar geschiedenis een fysieke vestiging in het buitenland, in Rotterdam. “We zijn sindsdien hard gegroeid en zaten op een gegeven moment op maar liefst 11 vestigingen”, vervolgt Pohlen zijn verhaal. “Destijds was het omwille van de naslijpbare gereedschappen belangrijk om dicht bij de klanten te zitten, omdat men weinig reserve gereedschap had. De introductie van wegwerp messengereedschap zorgde er echter voor dat er minder geslepen werd. Dat resulteerde in het sluiten van een aantal slijperijen. Door de oprukkende automatisering in de laatste 15 jaar, stonden overal dure machines verspreid; dat was niet efficiënt. In 2008 ontstond het plan om alles samen te brengen onder één dak en begon de zoektocht naar een nieuwe locatie, met de crisis als spelbreker.”

De perfecte locatie diende zich in 2014 aan
“Na de crisis zochten we opnieuw naar een locatie die mooi centraal lag, in een omgeving waar het prettig wonen en recreëren is, met goede infrastructurele aansluitingen. In 2014 bleek Elst die plek voor ons te zijn”, aldus Pohlen. “We hebben in de regio een huis gekocht en dat tot een soort hotel verbouwd, voor personeel met lange reistijd dat alleen in het weekend naar huis gaat. Voor overige personeelsleden hebben we bedrijfsauto’s geregeld en een verhuisregeling in het leven geroepen.”

Centrale locatie
Van links naar rechts; Burgermeester van Overbetuwe, Toon van Asseldonk, Directeur Hans Pohlen, CEO Leitz groep Jürgen Köppel, de eigenaresse Monika Brucklacher (weduwe van Dr. Dieter Brucklacher) en Dr. Cornelia Brucklacher. Bij de opening van het pand werd een 40 jaar oude Europese eik geplant, ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Dr. Dieter Brucklacher, oud-directeur van de groep en oud-voorzitter van de raad van bestuur van de Leitz groep. 

Alle tijd genomen om de zaken grondig aan te pakken
“Het pand was al half gebouwd, als hoofdkwartier voor een aannemer, die in de crisis ter ziele is gegaan. Een pand dat al 2 jaar open heeft gelegen, vergde nogal wat aanpak. We namen er de tijd voor: de noodzaak om te verhuizen zou pas in 2018 zijn. In 2015 hebben we de bedrijfshal naast het pand al in gebruik genomen, om de eerste drie slijperijen te verhuizen. Het kantoor en magazijn hielden we nog even in Waddinxveen. De hele verbouwing, binnen en buiten, is kwalitatief en hoogwaardig uitgevoerd. Alles doet eer aan ons merk en onze positie binnen de sector”, aldus Pohlen.

Centrale locatie
De verwachting die buiten ontstaat wordt binnen waargemaakt. Weldadige ruimte in een goede sfeer.

Leefbaarheid en duurzaamheid als absolute voorwaarden
“In 2017 zijn we gestart met de planning en het ontwerp voor de bedrijfshal, die midden dit jaar gereedkwam. Toen konden we ook de laatste vier slijperijen verhuizen. In de bouwvak zijn in drie weken tijd 165 machines verhuisd. Na de bouwvak is het personeel gestart in Elst. We zijn trots op het duurzame karakter van alles wat hier op 9.000 m2 gerealiseerd is. Overal ledverlichting, goede isolatie, we gebruiken warmtepompen en de vloerbedekking is van gerecycled materiaal. De leefbaarheid van het gebouw is een speerpunt geweest. Verse lucht, veel licht en een fijne akoestiek. Vandaag komen hier duizenden gereedschappen binnen per dag en gaan er net zoveel weer naar de klant”, schetst Pohlen.

“Elst is goed voor ons, letterlijk en figuurlijk. We krijgen hier veel medewerking van het college van Burgemeester en Wethouders. Men laat merken dat we welkom zijn. De regio’s Nijmegen en Arnhem zijn mooie vijvers om personeel uit te vissen. Ideaal.” 

Tot slot stellen we Pohlen de vraag die we wel moeten stellen aan hem, als geboren en getogen Limburger: is de familie Pohlen zelf ook verhuisd? “Ja. Ook wij voelen ons hier welkom en thuis”, zegt Pohlen met een lach.    

Tekst: Jan Mol    Beeld: Leitz-Service BV
Uitgelichte afbeelding: 
Het nieuwe pand van Leitz-Service BV is een echte blikvanger en doet eer aan het bedrijf.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.