Ben je je bewust van je eigen inzetbaarheid? Ben je gezond? Wat is voor jou de lange termijn? Eén, drie, vijf jaar of langer? Veel werkgevers en werknemers zijn niet bezig met inzetbaarheid op de hele lange termijn. Omdat we tot op hogere leeftijd werken en technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan, moeten we voorbereid zijn op de toekomst.
Om meer aandacht te schenken aan die lange termijn zijn CBM, ECM, FNV en CNV samen een driejarig project begonnen. Een project waarbij de gezondheid, veilig werken en het welzijn van alle betrokkenen in de interieurbouw- en meubelbranche centraal staan.
Allard Moolenaars is projectcoördinator namens CBM. Volgens hem hebben werkgevers en werknemers een gezamenlijk belang. “De wereld verandert in snel tempo en we kregen diverse geluiden uit de markt dat er meer geïnvesteerd moet worden in de toekomst van ons belangrijkste kapitaal: de mens. Ja, we zijn allemaal bekend met uitspraken als ‘een leven lang leren’ maar medewerkers moeten zich op meerdere fronten kunnen ontwikkelen. Er is meer nodig om de duurzaamheid van medewerkers sterker onder de aandacht te brengen.” Mede daarom is de website www.schavenaanjouwtoekomst.nlin het leven geroepen.
Moolenaars: “Er waren al veel cursussen, loopbaantrajecten, en aandacht voor veilig werken, maar was de informatie verdeeld over verschillende partijen en volgens de CBM, FNV en CNV Vakmensen, die dit project in gang hebben gezet, was het nog niet voldoende. Nu komt alles samen op één platform en kunnen werknemers ook zelf aan de slag.”
Op deze website www.schavenaanjouwtoekomst.nl vinden alle medewerkers in de Interieurbouw en Meubelindustrie tips om met hun eigen gezondheid en ontwikkeling aan de slag te gaan. Zo bestaat nu de mogelijkheid een gratis gesprek met een adviseur aan te gaan, maar ook om kosteloos 400 online cursussen te volgen. “Alles is er op gericht om medewerkers voldoende mogelijkheden te geven om zich beter te voelen, persoonlijk te kunnen ontwikkelen oftewel te schaven aan hun eigen toekomst. Als medewerkers gezond zijn en beter in staat om op veranderingen in te spelen in het werk of privé dan is dat van belang voor werkgevers. Daar zit dat gedeelde belang.”
Het is nodig om het onderwerp praktisch te maken. ‘Duurzame inzetbaarheid’ is een breed begrip en kan voor iedereen wat anders betekenen. Daarom bieden de adviseurs persoonlijke benadering en begeleiding van werkgevers en werknemers. Deze ondersteuning om dit onderwerp praktisch te maken is gratis en werkgevers kunnen contact met de CBM opnemen. “Iedereen is bezig met vandaag en morgen en het jaar 2025 is voor veel mensen erg ver weg. Wat voor jou morgen al van belang is, geldt voor je buurman pas over paar jaar. Als voorbeeld kun je nemen dat jij graag wilt weten wat jouw mogelijkheden zijn om minder te gaan werken in verband met gezondheidsreden, terwijl jouw buurman misschien juist een opleiding wil gaan doen.”
Duurzame inzetbaarheid betekent volgens CBM dat een persoon niet alleen vitaal in het leven staat, maar ook plezier in het werk heeft en dat ook doet met zo min mogelijk lichamelijke of mentale klachten. “Het privéaspect is essentieel”, aldus Moolenaars. “Een mens moet in staat zijn om gezond zijn werk te verrichten. Een goede werk-privé-balans is de basis om optimaal te kunnen functioneren.”
Hoe wordt dit onderwerp onder de aandacht gebracht van werkgevers en werknemers? “In december hebben alle werkgevers in de branche een kalender gekregen waarop het traject voor 2020 staat uitgestippeld. Zo staat bijvoorbeeld in februari het thema gezondheid centraal. Daarna versturen wij posters om op te hangen en flyers om op de kantinetafel te leggen. Ook starten we een campagne via de diverse social media kanalen. Op de Facebookpagina van ‘Schaven aan jouw toekomst‘ presenteren wij acties waarmee mooie prijzen te winnen zijn, zoals weekendjes naar wellness resorts.”
Later in het jaar komen andere thema’s aan bod als vakkennis, arbeidsomstandigheden en geldzaken. Kortom, alles wat betrekking heeft op persoonlijke ontwikkeling en de eigen loopbaan. Niemand binnen onze branche zal dit duurzaamheidsproject ontgaan.”
Ook werkgevers kunnen rekenen op gratis ondersteuning. Onze adviseurs komen graag langs. Een afspraak maken, kan door te bellen met 023 515 8880 of [email protected]