Platform voor de interieurbouwbranche
Ruben Kamminga: ‘Het opleiden van nieuwe vakmensen is een absolute prioriteit voor onze branche’
Ruben Kamminga: Ik merk dat de prijzen stabiliseren en denk dat we weer terug keren naar een gezonde situatie. (Beeld: Bram Delmee)

Ruben Kamminga: ‘Het opleiden van nieuwe vakmensen is een absolute prioriteit voor onze branche’

Veel nieuwe uitdagingen voor het vak van interieurbouwer

Ruben Kamminga, directeur en mede-eigenaar bij interieurbouwspecialist Harryvan, studeerde af op de HTS Bouwkunde. Daarbij had hij een duidelijk doel voor ogen: samen met zijn broer een carrière in het familiebedrijf.

Nu het anno 2023 tijd is geworden, om de nieuwe generatie(s) te stimuleren en te motiveren voor het vak, voert Kamminga onder andere gesprekken met onderwijsinstellingen om te kijken hoe jongeren te overtuigen van een mooie toekomst in de interieurbouw. “Dan spreek ik over het traditionele vakmanschap in de hoop dat ze de passie hebben om mooie producten te ontwikkelen en te maken.”

Uitdaging

Zelf is hij uiterst content met de uitdagingen die de interieurbouw hem te bieden heeft. “Voordat ik bij Harryvan in dienst trad, werkte ik in de kunststof- en kozijnensector. Heel mooi, maar binnen de interieurbouw ging pas echt een wereld voor mij open. Het is een compleet ander proces waarbij het maken van eindproducten centraal staat. Dat spreekt mij enorm aan. Ik geniet ervan als de klant ons uitdaagt met bijzondere opdrachten, zoals het ontwikkelen van deuren van acht meter hoog of het interieur van een veertig meter hoog atrium. Noem het maar op! Binnen ons bedrijf verwerven we veel bijzondere opdrachten bij musea, horeca en theaters, maar ze worden ons ook gegund vanuit het onderwijs, overheidsinstellingen en reguliere huisvesting.”

Het is fantastisch om in de maakindustrie actief te zijn. (Beeld: Bram Delmee)

Voorbeeldprojecten

Uiteraard kan hij concrete voorbeelden noemen. “Neem het maken van wanddoeken en eiken kaders plus de plafondafwerking bij Naturalis in Leiden, de wandafwerking voor Ahoy Rotterdam, de deuren bij AFAS Live in Amsterdam. Ook zijn we bezig bij Paleis Het Loo. Ik ben ervan overtuigd dat uitdagende projecten als deze ook het juiste personeel aantrekken. Iedereen die voor deze branche kiest, wil mooie dingen maken en worden uitgedaagd. Die kans krijg je bij ons bedrijf, maar eigenlijk geldt dat uiteraard bij alle interieurbouw- en timmerbedrijven. Het is fantastisch om in de maakindustrie actief te zijn.”

Duurzaamheid

In zijn rol als directeur bij Harryvan ziet Kamminga zichzelf vooral als aanjager. “Ik wil doelen haalbaar maken, anderen scherp houden, maar ook uitdagen. Sommige projecten hebben een looptijd van wel anderhalf jaar. Dan gaat het niet alleen om het doel zelf, maar ook over de weg er naar toe. Die moet eveneens vol passie bewandeld worden.” 

Overigens krijgt de interieurbouw volgens Kamminga vanzelf met voldoende nieuwe uitdagingen te maken. “Neem het aspect duurzaamheid. Certificeringen en regels zoals brandveiligheid zijn in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Het is essentieel dat hele proces goed te monitoren en dat vraagt vanzelf weer om specifieke vakkennis.”

Het gaat niet alleen om het project zelf, maar ook over de weg er naar toe. (Beeld: Bram Delmee)

Corona en financiële onrust

“Voordat de coronapandemie en de financiële onrust begonnen, hebben wij het bedrijf toekomstbestendig gemaakt. Niek Antonides en Arjan Timmerman zijn als mede-eigenaren toegetreden om zo meer sturing te geven aan de commerciële en operationele bedrijfsvoering. We hebben er samen bewust voor gekozen om even een pas op de plaats te maken en na te denken over de vraag: wat komt er op ons af?”

“Na ongeveer anderhalve maand bleek echter dat er niet zo heel veel veranderde. De opdrachten bleven binnenkomen. Veel bedrijven en instellingen gebruikten deze periode juist om het interieur te vernieuwen. Bij andere organisaties werd personeel naar huis gestuurd, wij konden gewoon doorwerken.” 

Over de huidige economische onrust in de wereld zegt hij: “Ik merk dat de prijzen stabiliseren en denk dat we weer terug keren naar een gezonde situatie. We hebben in de afgelopen decennia al veel meegemaakt, maar echte kwaliteit blijft altijd gewenst. Daar hebben wij profijt van. Telkens weer.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.