Platform voor de interieurbouwbranche
De mooiste accenten en de beste verduurzaming in houtverwerking

De mooiste accenten en de beste verduurzaming in houtverwerking

Onmisbaar voor een goede afwerking van alle hout dat in een interieur verwerkt wordt: beitsen en lakken. Vraag de leek naar toepassingen van beits en het standaardantwoord luidt hoogstwaarschijnlijk: “Dat gebruik je voor alle tuinhout.” Binnenbeits zorgt echter voor verfraaiing in het interieur. Doordat het diep in het hout trekt zorgt het voor kleuring, zonder de natuurlijke uitstraling van de houtnerf teniet te doen.

Een beits is een open systeem en kan zowel impregnerend als laagvormend zijn. Laagvormende beitsen gedragen zich meer als interieurlak en dekken het hout af met een beschermende laag. In de praktijk zien we vaker een impregnerende beits samen gebruikt worden met een blanke interieurlak.

De schuurgang is allesbepalend voor het eindresultaat
Om hout te kunnen beitsen dient het zo droog mogelijk te zijn en schoon. Een goede schuurbewerking (gevolgd door een net zo goede verwijdering van schuurstof) zorgt ervoor dat het hout ontvankelijk is voor de beits. Dankzij goed schuren wordt er een egaler kleurresultaat bereikt. De keuze voor een water gedragen beits of een oplosmiddel houdende beits hangt veel af van het merk beits dat toegepast wordt. Fabrikanten van beitsen hebben bijna allemaal een eigen, doorontwikkeld product voor binnentoepassing met ieder een eigen verwerkingsadvies. De ontwikkeling heeft daarbij niet stilgestaan, zoals u elders in dit magazine kunt lezen.

Interieurlak

Interieurlak is een hightech product geworden
Net als voor beitsen geldt dat interieurlakken die op dit moment voor professioneel gebruik op de markt gebracht worden, aan een ware evolutie onderhevig zijn geweest. Het grote verschil tussen lakken en beitsen is dat lak een filmlaag achterlaat. Blanke lak kan gebruikt worden om blank of gebeitst hout te conserveren, te verduurzamen en te verfraaien. Het spreekt voor zich dat de bestendigheid van de laklaag gekozen dient te worden al naar gelang de toepassing: een meubelstuk is aan een ander soort slijtage onderhevig dan een vloer. Ook in dat opzicht helpt de industrie de interieurbouwer goed op weg, door duidelijk een differentiatie in gebruik aan te geven. Al dan niet in combinatie met grondverf kan er ook gekozen worden voor lak in een van de ontelbaar vele kleuren die beschikbaar zijn.

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen zijn zowel transparante als dekkende interieurlakken – in water gedragen uitvoering – in één componentsystemen verkrijgbaar. Het product zelf is daarmee duurzamer dan ooit geworden en zorgt voor een bestendige afwerklaag, die afhankelijk van het toegepaste merk en type, de sterkte kan evenaren van 2K (twee componenten) lak. Natuurlijk is het in alle gevallen zo dat niet alleen de beits of de lak zelf garant staat voor het beste eindresultaat. Daar zorgt de vakman voor die het hout ermee bewerkt. Interieurlak is vandaag de dag minder milieubelastend en beter dan ooit verwerkbaar.

Zoveel smaken, zoveel tinten, zoveel glansgraden
Interieurbeits is verkrijgbaar in zoveel tinten en in zoveel gradaties aan te brengen, dat het hout er de uitstraling van krijgt die precies is wat de klant wenst. Wie zelf gaat mengen doet er goed aan om nauwlettend de receptuur vast te leggen, voor het geval er iets nageleverd moet worden. Hetzelfde geldt voor glansgraden van lakken. Van mat, zijdeglans, glans tot hoogglans, zelfs de glansgraad is absoluut maatwerk geworden.  

Tekst: Jan Mol  Beeld: Shutterstock

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.