Platform voor de interieurbouwbranche
Kansen voor automatisering machinepark
Biesse Synchro automatische belading.

Kansen voor automatisering machinepark

Ontwikkelingen versnellen in onzekere tijden

Het zijn onzekere tijden voor de plaatbewerkingsbranche. De onbalans tussen vraag en aanbod van grondstoffen en personeelstekorten spelen hierin een grote rol. De Groot Bewerkingsmachines merkt dat klanten die de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in zowel personeelsontwikkeling als automatisering daar nu de vruchten van plukken, omdat ze snel kunnen schakelen.

Ook tijdens de Plaat Dagen is er veel ruimte voor interactie.

“De onzekerheid is heel vervelend voor onze branche”, zegt Roel de Vries, marketeer bij De Groot Bewerkingsmachines. “Ook op het gebied van bewerkingsmachines is er onzekerheid. Het is onduidelijk wanneer halffabricaten uit Oekraïne bij onze leveranciers aankomen en daardoor kunnen we geen harde afspraken meer maken. We zijn daarom druk onze voorraden van zowel machines als onderdelen uit te breiden. Onze klanten moeten, hoe dan ook, kunnen blijven produceren!”

Ook tijdens de Plaat Dagen is er veel ruimte voor interactie.

Kansen in een veranderende markt

Ondanks alle uitdagingen zijn er ook kansen voor De Groot Bewerkingsmachines. “Onze leveranciers kunnen bijvoorbeeld geen machines meer uitleveren aan Rusland. Dat betekent gaten in de productie van de fabrieken en veel van deze gaten hebben wij gereserveerd voor de Nederlandse markt. Bestaande orders kunnen we naar voren trekken of we laten voorraadmachines maken in deze zogenoemde productieslots.”

Het strategisch inkopen van voorraad is ook een belangrijk speerpunt van De Groot. “We hebben het geluk dat we veel ruimte hebben en als onafhankelijk en financieel gezond familiebedrijf in de positie zijn om onze voorraden flink uit te breiden. En daar is toch veel vraag naar. Vorig jaar plaatsten we een kopje ‘voorraadmachines’ op onze website en dat is nu, na de homepagina, de best bekeken pagina.”

De Groot kan zijn klanten niet aan nieuw personeel helpen, maar wél machines aanbieden waarmee het werk geautomatiseerd wordt, of die het werk eenvoudiger maken.

“Wij geloven dat je je personeel moet waarderen om hen te kunnen behouden.”

Automatiseren is een belangrijke manier om meer werk te verrichten met hetzelfde team, saai werk te voorkomen en foutmarges te beperken. “Vandaag kwam een bedrijf met het complete team naar een automatiseringsoplossing kijken. Zo zien ze hoe een machine het werk kan vergemakkelijken en dat dit geen bedreiging hoeft te zijn, maar een noodzakelijke stap is die je samen zet. Het is belangrijk om nieuw personeel perspectief te bieden, en voor te bereiden op hun rol in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld door hen de CNC machine te laten bedienen, maar ook een dag in de week te laten tekenen. Dan houd je het werk uitdagend.”

In gesprek met bezoekers.

Alle vragen beantwoord

De uitdagingen en vooral de kansen voor de plaatbewerkers komen ook aan bod tijdens de Plaat Dagen van De Groot op 18 & 19 mei. “Dit worden twee dagen over alles op het gebied van plaatbewerking. We laten zien wat de machines kunnen, maar geven vooral antwoord op de vragen van professionals en willen hen inspireren. Hierbij begeleiden onze accountmanagers het netwerken, tussen bedrijven onderling en met de leveranciers die een kraampje hebben in de Plaatbewerking Kennisstraat. Hier kunnen de bezoekers doorheen lopen om informatie op te doen, bijvoorbeeld over software, kantenbanden of personeelsvraagstukken. Kom vooral zodat je een specifieke vraag beantwoord krijgt, of om je te oriënteren op slimmer werken. Een simpele software macro kun je met gemak al dagen per jaar opleveren, een bezoek van een paar uur is zo snel terugverdiend.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.