Platform voor de interieurbouwbranche
Geïntegreerde CAD/CAM-software optimaliseert productieproces

Geïntegreerde CAD/CAM-software optimaliseert productieproces

Interieurbouwers kiezen steeds vaker voor een verregaande automatisering van hun productieprocessen. Dat heeft uiteraard een grote impact op het personeel, maar eens ze de voordelen ontdekken, raakt iedereen overtuigd. Ook bij Deholi hebben ze er lang over nagedacht, maar vandaag gebruikt de allround partner voor interieurbouw uit Houthalen-Helchteren TopSolid’Wood voor het tekenen van 3D-ontwerpen en TopSolid’WoodCam voor het aansturen van CNC-machines. Dit laat hen toe om hun projecten efficiënter en sneller te realiseren, mede dankzij de persoonlijke begeleiding van het team van TOPSOLID Belgium.

Met de geïntegreerde CAD/CAM-software TopSolid’Wood kunnen de tekenaars bij Deholi snel en eenvoudig 3D-ontwerpen maken.

Deholi, dat behoort tot de DemocoGroup, specialiseert zich al meer dan 30 jaar in de realisatie van aangename interieurs en ruimtes voor zijn klanten. Elk project is maatwerk en de firma uit Houthalen-Helchteren staat zijn klanten bij van ontwerpfase tot finishing touch. 

“We denken met de architecten mee en voeren de engineering, productie en montage uit. Met een team van 45 mensen focussen we ons op het eerder complexe maatwerk en realiseren jaarlijks zowat 50 vooral grotere projecten: kantoren, winkels, zorginstellingen, scholen en hotels. Sinds de uitbraak van de coronapandemie en de periode van lockdown steeg de vraag naar totaalrenovaties en –inrichtingen én structurele verbouwingen van particuliere woonprojecten zodanig, dat we daarvoor een nieuwe bedrijfstak lanceerden”, vertelt directeur Antal Potocan. 

“Elk project start in onze werkplaats met eigen schrijnwerkerij, goed voor een totaaloppervlakte 4000 m², uitgerust met een recent vernieuwd, state-of-the-art machinepark. Op die manier kunnen we dan ook heel wat van het werk voorbereiden, waardoor we op de bouwplaats zelf sneller, schoner en efficiënter kunnen werken.” 

De combinatie met TopSolid’WoodCam maakt het mogelijk om CNC-machines vanuit de tekening aan te sturen. Nieuwe elementen worden wel nog vaak aan de machine geprogrammeerd.

De stap naar automatisering

Net als bij de meeste interieurbouwers gebeurde het tekenen en het programmeren van machines ook bij Deholi manueel. De know how en ervaring op de werkvloer mag dan wel ontzettend groot zijn, toch kan een geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd productieproces de efficiëntie alleen maar verbeteren. 

“Ik had ervaring met TopSolid en het was voor mij al snel duidelijk, dat we daarmee onze processen aanzienlijk konden optimaliseren. Het is echter niet evident om de stap te zetten, want de impact op het personeel valt niet te onderschatten. Men moet anders gaan denken en er is toch wel een intensieve scholing nodig om alles onder de knie te krijgen”, zegt senior CAD/CAM engineer Joris Eikenaar, die zelf aan de basis veel voorbereidend tekenwerk uitvoert. 

“Zowat 4 jaar geleden kon ik mijn collega’s en de directie van Deholi toch overtuigen. Extreem complexe opdrachten en nieuwe elementen worden vaak nog manueel aan de machine uitgewerkt, maar voor het tekenen van de meeste componenten maken we gebruik van TopSolid’Wood. We kunnen daarbij putten uit een ruime en uitbreidbare bibliotheek om de meest uiteenlopende 3D-ontwerpen te tekenen. Deze modellen vormen ook de basis voor de productie, want de combinatie met TopSolid’WoodCam maakt het mogelijk om CNC-machines vanuit de tekening aan te sturen.” 

Deholi is een allround partner voor interieur-bouw, die zich vooral richt op maatwerk voor complexere totaalprojecten in kantoren, winkels, zorginstellingen, scholen, hotels en recent ook steeds meer particuliere woningen.

Boris De Doncker, business development manager bij TOPSOLID Belgium, vult aan: “Met Joris had Deholi al een kenner in huis. Uiteraard hebben we net zoals bij andere projecten voor de aankoop het nodige advies verleend en hen begeleid bij de planning en implementatie. Vooral de ondersteuning nadien is een belangrijke troef, want onze klanten kunnen op elk moment bij ons terecht met vragen rond de uitwerking van hun specifieke projecten. We investeren zelfs in de opleiding van het management van onze klanten, zodat ook zij beseffen wat de voordelen van de software zijn voor hun mensen, de productieprocessen en de efficiëntie binnen hun bedrijf.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.