Platform voor de interieurbouwbranche
Gebruikt u de juiste snijhoek bij de bewerking van decoratief plaatmateriaal?

Gebruikt u de juiste snijhoek bij de bewerking van decoratief plaatmateriaal?

Als materialen veranderen, dan heeft dit gevolgen voor de bewerkingen en de geometrie van gereedschappen. Hebben de frezen die u nu gebruikt nog wel de optimale snijhoek voor het opdelen, het omtrekfrezen of het maken van uitsparingen in uw decoratief plaatmateriaal?

Hoe kies ik de juiste snijhoek?

Bij het bewerken van decoratief plaatmateriaal wordt veel gewerkt met frezen met een snijhoek van 10° of 54°, zowel in de Z1-, Z2- als de Z3-versies. Een flauwe snijhoek van 10° werkt het beste voor ruwe plaatmaterialen (zoals spaanplaat en MDF) of plaatmateriaal met een standaard toplaag als melamine en HPL. Deze frezen hebben een goede spaanafvoer en kunnen in minder kwetsbare toplagen een mooi freesbeeld geven. 

Een scherpe snijhoek van 54° is wenselijk bij zeer kwetsbare materialen en is zeer geschikt om bijvoorbeeld in een kantenband te frezen. De zeer scherende snijhoek heeft als voordeel dat hiermee op hoge snelheden gefreesd kan worden. Voor omtrekfrezen is deze dus een topper, maar voor het opdelen van een plaat heeft deze hoek te weinig spaanafvoer. Twee specifieke frezen die veel van elkaar verschillen. Maar wat als u meerdere bewerkingen met één gereedschap wilt doen?

Accountmanager Lars Timmerman.

De gulden middenweg!

Doordat er meer en meer speciale plaatmaterialen op de markt komen, moeten natuurlijk ook voor deze materialen aangepaste freesstrategieën met bijbehorende verder ontwikkelde gereedschapsgeometrieën worden aangeboden. Dit allemaal heeft u natuurlijk het liefste met een hoogwaardige afwerking.

Bekijk daarom naast de snijhoeken van 10° en 54° ook een frees met een snijhoek van 20°. Deze frees is ontwikkeld als reactie op een verscheidenheid aan nieuw ontwikkelde materialen, die snel uitsplinteren of uitbreken. 

Daarnaast is er rekening gehouden met de verschillende bewerkingen die men met één frees wilt doen. Of het nu gaat om multiplexplaten met verschillende
coatings of kostbaar plaatmateriaal met houtfineer. Zelfs massief hout en platen met structuur kunnen met deze frees bewerkt worden met een zeer hoge kwaliteit. Deze frees met een snijhoek van 20° gebruikt u voor groef- en maatwerk, maar ook voor het verbinden met een zeer hoge afwerkingskwaliteit. Zo is het mogelijk om aan steeds meer moderne freestoepassingen te kunnen voldoen.

De juiste keuze voor uw decoratieve plaatmateriaal!

Ga bij de keuze voor de snijhoek uit van het te bewerken materiaal en de gewenste bewerking(en). Zorg ervoor dat wanneer het te bewerken materiaal verandert, u ook het verspanend gereedschap hierop aanpast om het best mogelijke eindresultaat te kunnen krijgen.

Zet de frezen wel in met de juiste parameters, oftewel met de juiste aanvoersnelheid en het juiste toerental voor het beste resultaat!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.