Platform voor de interieurbouwbranche
Eigen collectie volgt niet alleen laatste trends maar is ook trendsettend
Solid Surface in een naadloze toepassing: grote oppervlakken met een mooie, uniforme uitstraling. (Beeld: Stijn Poelstra en Rob ter Bekke Fotografie)

Eigen collectie volgt niet alleen laatste trends maar is ook trendsettend

‘Solid Surface as a Service’

Solid Surface is als materiaal niet meer weg te denken uit de interieurwereld. De goede eigenschappen en de ongekende mogelijkheden van het solide plaatmateriaal maken dat Solid Surface geliefd is bij ontwerpers, interieurarchitecten, interieurbouwers en het allerbelangrijkste, bij de eindgebruiker. Geen wonder dat Baars & Bloemhoff als een van de grootste leveranciers van decoratieve plaatmaterialen in Nederland een sterke focus heeft op Solid Surface. Klanten kunnen er terecht voor grote merken als HI-MACS, Avonite en Getacore. Daar stopt de service echter niet. De eigen SolidTrends collectie gaat verder waar de rest stopt. Sjaco Norbart, Product Manager Solid Surface bij Baars & Bloemhoff, staat aan de basis van SolidTrends en legt ons uit waarom juist deze collectie zo uniek is.

Snel inspelen op trends

“De grote merken zijn onbetwist fantastisch in hun collecties en kwaliteit”, opent Norbart het gesprek. “Grote bedrijven hebben echter niet de flexibiliteit om snel in te spelen op trends. Collecties worden jaren van tevoren voorbereid en even ‘switchen’ naar nieuwe kleuren of decoren is een flink proces voor hen. Omdat Baars & Bloemhoff zeer nauwe contacten onderhoudt met haar klanten, weten we exact waar hun behoeftes liggen.”

“Het inspelen op de heersende trends is er daar één van. Zo was er vraag naar meer keuze in marmer decoren. Reden voor ons om op zoek te gaan naar een Solid Surface fabrikant die ons snel en goed kon helpen met het produceren van platen, met onze eigen ontwerpen. Zo zijn we begonnen met twee extra marmer decoren. De fabrikant kon ons niet alleen faciliteren met kleur en decor, maar ook nog eens in maatvoering. De SolidTrends collectie was geboren en samen met onze flexibele productiepartner konden we de markt bestormen met nieuwe kleuren, decoren en maatvoeringen. Daarmee voldeden we aan de vragen die op ons afkwamen uit de markt.”

Nieuwe decors en kleuren

In de SolidTrends collectie bevinden zich nu ook vier Terrazzo decoren in een bredere maatvoering. “Daarmee kun je een kookeiland in een keer coveren. Dat scheelt veel werk op locatie en het voorkomt een lijmgang”, aldus Norbart. “Dit jaar hebben we acht trendy kleuren toegevoegd aan SolidTrends, ook weer in grotere plaatmaten. Het geeft wel een kick om zo flexibel te kunnen zijn en onze klanten juichen het allemaal toe.”

Welke rol speelt SolidTrends bij Baars & Bloemhoff, luidt onze vraag. Norbart: “Je moet dat zien als een toevoeging. Het is geenszins de bedoeling dat SolidTrends bij ons de grote merken gaat kannibaliseren. Simpel gezegd: de kleuren in de SolidTrends collectie zijn uniek en niet leverbaar door anderen. De afmetingen idem dito. Kijken we naar de omzet, dan zien we dat juist HI-MACS gegroeid is bij ons, dat merk staat nu op de eerste plaats, gevolgd door SolidTrends op positie twee. Het vult elkaar mooi aan zo.”

Eerste circulaire Solid Surface leverancier

Met de expertise van Norbart in huis en de Broeinesten in het land, om kennis over te dragen en mensen bekend te maken met materiaalsoorten, mag Baars & Bloemhoff zich ook op het gebied van Solid Surface een echt kenniscentrum noemen. Dat gaat achter de schermen nog een stap verder, zeker op het gebied van duurzaamheid. Norbart licht toe: “We zijn op zoek gegaan naar leveranciers die dichter bij huis zitten, zeker als het gaat om wit Solid Surface, de hardloper. Daarnaast hebben we fabrikanten in Nederland en Duitsland waar wij – merkonafhankelijk – witte reststukken Solid Surface mogen inleveren. Dat restmateriaal wordt hergebruikt, met een circulair geproduceerde plaat als eindresultaat. Baars & Bloemhoff is de eerste circulaire leverancier in Europa van Solid Surface.”

Charmante inzet van gerecycleerd Solid Surface

De circulair geproduceerde witte platen worden specifiek ingezet op een charmante manier: zij vinden hun weg naar de renovatiesector. “Met dit project willen we de sociale woningbouw voorzien van kant en klare, op maat aangeleverde renovatiepakketten voor sanitaire ruimtes in sociale huurwoningen. Hoe mooi is dat; een product dat van oorsprong te duur is voor sociale woningbouw gewoon kunnen toepassen. De aannemer spaart een stukadoor en tegelzetter uit dankzij ons slimme bevestigingssysteem. Dat gebeurt gewoon over de oude tegels heen. En de bewoner? Die heeft binnen twee dagen tijd een badkamer die getransformeerd is van kapotte tegeltjes en vieze voegen naar een luxe hotelbadkamer. Daar word ik nou blij van. Het is mijn ‘kindje’, deze circulaire badkamer. Ik ben Baars & Bloemhoff dankbaar dat ik de ruimte heb gekregen om dit te mogen doen.”

Trainingen in Broeinest Utrecht

Wie alles wil leren over het verwerken en thermovormen van Solid Surface, kan daarvoor terecht op een van de trainingsdagen die gegeven worden bij Broeinest Utrecht. “Erg nuttig om te doen voor je zelf een machine aanschaft”, legt Norbart uit. “Zelf geef ik ook nog trainingen op ROC’s en hout- en meubileringscolleges. In de eindexamen periode daag ik studenten uit om hun eindwerkstuk in Solid Surface te maken.”

Baars & Bloemhoff ziet de toekomst van Solid Surface rooskleurig in. “Alleen al het feit dat we ooit begonnen met 50 gespecialiseerde Solid Surface klanten en vandaag meer dan 1000 kopende Solid Surface klanten bedienen, zegt genoeg. Het mooie is dat Solid Surface een leven lang mee kan, als je dat zou willen. Daar kan geen ander plaatmateriaal tegenop.”

Ter afsluiting stellen we Norbart de ‘hamvraag’: heeft hij zelf eigenlijk Solid Surface in huis? Hij antwoordt lachend: “Natuurlijk heb ik dat. Op de belangrijkste plek in huis, de keuken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.