Platform voor de interieurbouwbranche
‘Dit was naast een bouwopgave door de detaileisen ook een ware managementuitdaging’
Het pand aan de rand van Rijssen: een ware eycatcher. (Beeld: Serge Brison (Kreon). Ontwerp herbouw: Reitsema & partners architecten)

‘Dit was naast een bouwopgave door de detaileisen ook een ware managementuitdaging’

Inspirerende upgrade met oog voor detail van het interieur in kantoorpand Reggeveste in Rijssen

Het is misschien wel een van de mooiste kantoren van Nederland. Of, op z’n minst van het oosten van het land. We hebben het over Reggeveste aan de rand van Rijssen. Lange tijd zetelde Reggefiber er. Eind 2019 ontwikkelde zich de planvorming om een ‘boost’ of ‘impuls’ te geven aan de uitstraling en duurzaamheid van het kantoorpand – hoewel die eigenlijk al op heel hoog niveau zat. De opdracht was helder: de sfeer uit het atrium moest worden doorgetrokken naar de werkplekken. Na een prachtige verbouwing is het sinds april 2022 de werkplek van de medewerkers van Reggeborgh.

Marcel Kreijkes en Michel van Essen: “Dit was ook een managementopgave!”.

Aan het woord zijn Marcel Kreijkes, projectleider bij Bouwbedrijf Wessels Rijssen én Michel van Essen, salesmanager bij Wiggers Lijstprofielen in Winterswijk. 

“Wij werden in bouwteam benaderd om het gebouw te herbouwen”,  zegt Marcel. “Nee, we hebben het dus niet over een renovatie. Als je het hebt over ‘renoveren’ dan is er vaak technisch iets aan de hand met het gebouw dat ab-so-luut verbeterd moet worden. Dit was dus een kwestie van herbouwen simpelweg om de look and feel te upgraden en een duurzaamheidsslag te bewerkstelligen. Maar als je bewust wijzigingen gaat aanbrengen dan heb je het in deze tijd dus wel over uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, het creëren van (nog meer) comfort, zoals klimaatbeheersing en verdere automatisering. En, dat is dan ook dé kans om het gebouw nóg
mooier te maken!”

Hoog afwerkingsniveau

“Natuurlijk zijn we niet over één nacht ijs gegaan”,  vervolgt Marcel. “Het was al snel duidelijk dat een hoog afwerkingsniveau, comfort en duurzaamheid de belangrijkste vereisten zijn. Daarbij kun je denken aan onder andere eisen op het gebied van de geluidsbeheersing, de verschillende klimaatklassen én zeker ook de kwaliteit van de verlichting. Dit was dus een klus waarbij het meer dan ooit om de details leek te gaan. Dat wat je niet ziet, is uiteindelijk – zeker bij Reggeveste – ook net zo belangrijk als wat je wél ziet.”

Op dat punt kwam Wiggers uit Winterswijk in beeld. Michel van Essen: “We waren overigens al enigszins in the picture, want we werkten op dat moment in het naburige pand. In die zin hadden we dus een eenvoudige springplank. We kwamen er al snel na de eerste gesprekken achter dat dit project behoorlijk uitdagend was. Het eisenpakket lag wezenlijk hoger. Bijvoorbeeld met betrekking tot de binnenpuien. Omdat het gebouw rond is, is de maatvoering heel uitdagend. Je kunt daar dus niet met standaard kozijnen werken. Het gevraagde afwerkingsniveau was Europees eiken gefineerd (in plaats van massief), UV-bestendig, mat gelakt en PU-verlijmd. Door deze toepassing wordt kromtrekken voorkomen en voldoet het eindresultaat aan alle esthetische eisen. En, het moest bovendien matchen met het overige interieurwerk van de interieurbouwer!” 

Michel vertelt dat er een goed inzicht in de wensen werd verkregen omdat er in de ruwbouw twee mock-up kantoren zijn gebouwd. 

“Zo zagen we dat bijvoorbeeld verdekte scharnieren in de deuren een geweldige toevoeging werden. Uiteindelijk leverde Wiggers alle deur- en raamkozijnen, de verdekte glaslatten en de verdiepingshoge lamellen die onzichtbaar zijn bevestigd.” Volgens Marcel is het dan ook logisch om ‘trots’ te zijn op het eindresultaat. “Het is écht gelukt om de sfeer van het atrium naar de werk- en vergaderplekken door te trekken. Het hele gebouw voelt nu nog meer als één geheel. Iedereen die er nu werkt is het daar over eens.”

Ook bij vertrek, op weg naar buiten, door het atrium, blijft de warme sfeer van de werkplekken nog even hangen.

Over de samenwerking is het tweetal tevreden. “Dit hele ‘spel’ vergt korte lijnen en het vermogen om kritisch te denken.Als je dat laatste negeert, dan ben je weg. Dit alles was niet alleen ‘slechts’ een bouwopgave maar zeker ook een managementopgave omdat je zo ontzettend veel processen tegelijk moest monitoren en bijsturen waardoor de details het verschil konden gaan maken. Logisch. Want, het oog wil ook wat! En dat heeft het gekregen met het prachtige eindresultaat.”

Over Wiggers in Winterswijk

Ommantelen is een specialisme maar… wat is ‘ommantelen’ eigenlijk?

“Wij gaan uitdagingen aan waar een ander z’n vingers niet aan wil branden”,  zegt Salesmanager Michel van Essen vol overtuiging. “Voor ons geldt dan ook elke dag bij alle werkzaamheden de vraag: wat gaan we ommantelen en waarmee doen we het?”

Als eerste de definitie van ommantelen want… het is in de industrie een begrip dat Wiggers zelf creërde. Michel: “Ommantelen is het in doorloop omtrekken van een basisma-
teriaal met een kunststof-, melamine- of aluminiumfolie, fineer, papier en zelfs leer. Het basismateriaal, de drager, is doorgaans MDF, spaanplaat, massief hout of aluminium. Al durven we stiekem wel te zeggen: in principe kun je ‘alles’ ommantelen.”

“Andere woorden die je zou kunnen gebruiken voor het begrip ‘ommantelen’ zijn ‘bekleden’, ‘sealen’ of ‘wrappen’. Maar hoe we het ook noemen, uiteindelijk gaat het om het aanbrengen van een laagje op een basismateriaal waarbij elk gewenst hoekje, elk profiel, goed wordt afgedekt, waardoor het één geheel wordt. Het oog wil immers ook wat! Ja… wij zijn daarin dé specialist!”

Ook bij Wiggers is daarom het credo van toepassing dat het verstandig is om het bedrijf al zo vroeg mogelijk in het traject bij de planvorming te betrekken. “Zelfs als de eerste ideeën nog niet veel meer zijn dan een paar ‘ruwe schetsen op papier of in het hoofd’, komen wij al op aanvullende suggesties. We zijn in staat om vooruit te kijken. We kennen de markt, we hebben ongelooflijk veel expertise opgebouwd en concrete ervaringen opgedaan bij de honderden projecten die we vanaf dag één van ons bestaan, hebben mogen uitvoeren. We durven hier echt te stellen dat we een organisatie zijn die barst van de creatieve vindingrijkheid. Wij weten als geen ander wat ommantelen is.” 

Over bouwbedrijf Wessels Rijssen BV 

Al sinds 1993 is betrouwbaarheid een wezenlijk onderdeel van het eigen DNA.Duurzaam bouwen zit scherp verankerd in de bedrijfsgenen. Net als innovatie. Elke dag weer een sprongetje vooruit. Het zijn de twee belangrijkste kenmerken van Bouwbedrijf Wessels Rijssen BV, een middelgroot bouwbedrijf dat intussen door heel Nederland bijzondere bouwopdrachten uitvoert in de woning- en utiliteitsbouw én renovatie. De meeste werken worden uit een bouwteam of uit één-op-één relaties verworven. Het bedrijf is opgericht in 1933 – dit jaar wordt dus het 90-jarig bestaan gevierd! – en is intussen een onderdeel van het grote VolkerWessels.

Projectleider Marcel Kreijkes vertelt: “Het klinkt misschien als een open deur maar het leveren van kwaliteit is vanzelfsprekend een eerste vereiste. Gelukkig lukt dat ook altijd en dat is met name te danken aan de gezamenlijke inzet én betrokkenheid van alle medewerk(st)ers. Wij zijn dan ook in staat om de juiste expertise in te brengen in elke fase van het bouwproces. Die reputatie hebben we vanaf de allereerste timmerklus in 1933 hoog te houden. En dat doen we nog steeds, elke dag en elk project opnieuw.”

Volgens Marcel gaat het ook om een no-nonsense instelling. “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Precies om die reden zijn we heel plat en open georganiseerd. Gewoon simpele korte lijnen en geen ingewikkelde bureaucratische procedures. Dat moet ook wel want het beoogde eindresultaat moet altijd voorop staan. Dan kun je niet anders.” 

De kracht van VolkerWessels ligt in de decentraliteit. “Iedere onderneming – wij ook – is zelfstandig maar maakt tegelijkertijd deel uit van een hecht intern netwerk. Bij integrale multidisciplinaire projecten worden de krachten gebundeld om een optimaal resultaat te bereiken. Het was daarom ooit een zeer goede keuze om onderdeel te zijn van VolkerWessels. Het heeft een extra boost gegeven aan onze eigen positie in de markt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.