Platform voor de interieurbouwbranche
Bijlard: innovatief in lijmen

Bijlard: innovatief in lijmen

Het is druk bij Bijlard. Bij de lijmenspecialist is het in coronatijden niet rustiger geworden. Er wordt, vlak voor de 65e verjaardag van het bedrijf in 2021, reikhalzend uitgekeken naar de geplande verbouwing, die meer ruimte gaat bieden voor voorraad en opslag.

Volgens directeur Peter Bijlard zijn de nieuwbouwplannen in 2019 ingediend en nu wacht hij op het laatste akkoord van de gemeente. “Hopelijk duurt dat niet lang meer. Het plan is om uit te bouwen om het productieproces nog verder te automatiseren en meer ruimte te creëren voor grondstofopslag en voorraad.” 

Kennis uitbouwen

Bijlard International kent een lange geschiedenis. In 1956 startte Peter Bijlard sr. met een eenmansbedrijf in Scheveningen. Hij kocht een scooter en met twee zadeltassen vol lijm reed hij de Haagse regio af op zoek naar klandizie. Het bedrijf groeide mee met de ontwikkeling van moderne lijmen. Tot het moment dat Bijlard sr. onverwacht op 62-jarige leeftijd in 1987 overleed. Zijn zoon was nog slechts een aantal maanden bij hem in de zaak. “Ik vind de werking van lijmen fascinerend. Uit nieuwsgierigheid ging ik opleidingen volgen om mijn kennis uit te bouwen en deze in de praktijk toe te passen.”

Overstap naar productie

Een prachtige kans om verder te groeien deed zich voor toen Bijlard in 2007 het productiebedrijf Roberts in Sliedrecht over kon nemen. Hiermee werd de stap gezet van verkoop naar eigen ontwikkeling en productie. “We zijn in Zoetermeer gestart met de productie van MS Polymeer producten zoals High tack’s, constructielijmen en parketlijmen. Door hun samenstelling zijn ze zeer milieuvriendelijk en dus duurzamer, ook voor de eindgebruiker. We wisten dat we een lange adem nodig hadden om een plek te verwerven op de vloerenmarkt. Daarom namen we Dick Heijster als vertegenwoordiger in dienst. Hij nam veel kennis en contacten mee en dat heeft zeker in ons voordeel gewerkt. Daarna zijn we echt gaan innoveren om tot een groter assortiment te komen.”

Tweecomponenten parketlijm

Bijlard Int. onderscheidt zich omdat het bedrijf het grootste deel van zijn producten in Nederland ontwikkelt en produceert. “We hebben korte lijntjes en zijn continu bezig met het verder ontwikkelen en aanpassen van onze producten. De MS 2K FLOOR is hiervan een mooi voorbeeld.” Deze tweecomponenten parketlijm kwam in 2019 op de markt, maar het finetunen van het product gaat nog altijd verder. “Verbeteren kan namelijk altijd en op elk niveau en is een onophoudelijk proces. Een goed team is daarbij onmisbaar. Zonder een goed team bereik je nooit het allerhoogste.”

De Sqraper®

Naast lijmen, egaline en kitten, ontwikkelde Bijlard Int. enkele jaren geleden ook een revolutionair gereedschap, de Sqraper®. Door een scherpe en haakse hoek is een emmer hiermee zo goed als leeg te schrapen. Vanwege het succes van dit product biedt het bedrijf inmiddels reeds vier verschillende Sqrapers® aan, 3 voor met name de parketbranche en 1 (Sqraper® A3) voor het verwerken van de eind vorig jaar geïntroduceerde PVC-lijm FLOOR.

Bijlard laat weten dat er nog meer producten in ontwikkeling zijn. “Dit jaar zijn alle beurzen waar wij zouden staan geannuleerd. Jammer, maar het geeft ons iets meer tijd om in 2021 weer verrassend voor de dag te komen.”    ζ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.