Platform voor de interieurbouwbranche
Baanbrekend circulair materiaal voor (af)bouw en interieur

Baanbrekend circulair materiaal voor (af)bouw en interieur

Circulair vanaf ontwerp

De (af)bouwsector in Nederland streeft ernaar om CO2-neutraal, of zelfs negatief, te bouwen. Maiburg draagt hier al vele jaren actief aan bij. Leon van Dun, coördinator duurzaamheid bij Maiburg: “We zien allerlei duurzame productontwikkelingen en steeds meer aandacht voor circulariteit en gezondheid. Met name materialen die zijn gemaakt uit reststromen zijn het meest innovatief en nemen een enorme vlucht. Denk bijvoorbeeld aan plaatmateriaal gemaakt van jeansvezels, tuinbouwafval of koffiedrab.”

Een akoestische oplossing met HONEXT®.

Eén van de merken die Maiburg distribueert, is Honext Material S.L. uit Barcelona. In september 2023 ontving dit bedrijf de prestigieuze certificering Cradle to Cradle Certified® GOLD, voor haar innovatieve HONEXT®-plaatmateriaal. “Deze certificering krijgen producten alleen als na uitgebreide testen blijkt dat zij aan strenge normen voldoen. Het onderstreept de innovatie van het product op het gebied van circulariteit voor de (af)bouw en
projectinrichting.”

CO2-negatief materiaal uit afvalvezels papierindustrie

Het HONEXT® plaatmateriaal bestaat voor 100% uit afvalvezels van de papierindustrie. Deze vezels worden geüpcycled tot volledig te recyclen platen voor binnengebruik. Niet alleen is HONEXT®-plaatmateriaal circulair vanaf ontwerp, maar het materiaal is ook CO2-negatief. Leon: “Dit zet een nieuwe standaard voor duurzame afbouwmaterialen. Na 4/5 keer recyclen kan papier en karton niet meer worden hergebruikt maar wordt het verbrand. HONEXT® verwerkt deze vezels echter tot nieuwe producten waardoor iedere 100m² plaat wel 720kg afval voorkomt.”

Naast de duurzaamheidscertificeringen, allemaal geverifieerd door derden, zijn de HONEXT®-platen brandvertragend zonder dat daarbij gebruik is gemaakt van harsen of giftige chemicaliën. “Ook beschikken ze over concurrerende mechanische eigenschappen, die ze geschikt maken voor een breed scala aan interieurtoepassingen. Denk daarbij aan decoratieve panelen maar ook aan akoestische oplossingen, plafonds, vloeren, scheidingswanden en meubilair. Het is een veelzijdig en circulair materiaal dat een gezond binnenklimaat bevordert.”

Toewijding aan duurzaam bouwen

De eigenschappen van de HONEXT®-platen maken dat zij helemaal aansluiten bij de duurzaamheidsgedachte van Maiburg. “Wij geven al vele jaren op verschillende manieren aandacht en inhoud aan dit thema. Daarbij kijken wij zowel naar de impact op het milieu van onze eigen bedrijfsprocessen als naar de door ons geleverde producten. In ons Maigreen®-assortiment nemen wij producten op die aansluiten op duurzaam bouwen met BREEAM, LEED en WELL.” 

Leon vervolgt: “De toewijding van Honext aan voortdurende verbetering sluit aan bij de principes van de circulaire economie. Ze streven ernaar de gebouwde omgeving te voorzien van een volledig circulair, duurzaam en veilig alternatief voor conventionele (af)bouw en interieurbouw, waardoor de toekomst van de bouwsector opnieuw wordt vormgegeven. Wij zijn dan ook super enthousiast over dit nieuwe materiaal!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.