Zo grauw en kil als het buiten is, zo warm en vol kleur is het binnen. We zitten aan tafel bij Plantag – PCG Coatings BV in Arnhem en praten met directeur/eigenaar Cor Esmeijer en management assistente Laure Tomatala. Al snel komen we tot de conclusie dat het pand uit zijn voegen barst van de expertise op lakgebied. De term ‘echte vak-idioten’ is hier op zijn plaats en mag als geuzennaam gelden.
PCG Coatings BV is een onderneming die nauw samenwerkt met het in Duitsland (Detmold) gevestigde Plantagchemie. In Arnhem is het kleurenlaboratorium voor beide bedrijven gehuisvest en worden de beitsen geproduceerd. In Duitsland bevindt zich het grote testlaboratorium en de productie van lakken. Naast lakken en beitsen worden ook primers, patina’s, oliën, uv-lakken en onderhoudsmiddelen geproduceerd. De hoeveelheid lakken en beitsen die jaarlijks door Plantag weggezet wordt in de Nederlandse markt bedraagt maar liefst 600.000 liter.
“In Arnhem worden lak-beitssystemen en kleuren bedacht en ontwikkeld”, opent Laure het gesprek. “Vanwege onze marktkennis laat Duitsland dit volledig aan ons over. Ons sterke gevoel voor trends is een echte kernwaarde, we zijn verantwoordelijk voor veel kleuren die ooit voor de eerste keer op de markt zijn gekomen.”
Cor voegt toe: “We helpen bedrijven met het maken van kleuren die men graag als lak of beits heeft. Dat is puur maatwerk. Daarnaast houden we de markt in de gaten en stellen we onszelf op de hoogte van wat er speelt in de designwereld, of dat nu gaat om meubelstoffering of interieurdesign. Daarvoor bezoeken we onder andere internationale beurzen. Met de opgedane inspiratie gaan we daarna aan de slag, om vervolgens met nieuwe trendkleuren te komen. Je zult je verbazen hoe vaak we gekopieerd worden, als we onze nieuwe lak- en beitskleuren eenmaal in de markt hebben staan. Toch blijven we meestal de eerste die met een trendkleur komt, of met een bepaalde afwerking. Een goed voorbeeld daarvan is onze matte lak ‘Natur Effekt’, ooit ontwikkeld voor een automerk. Daar is de ‘Natur Effekt lijn’ uit voortgevloeid.”
Plantag zit in een groeicurve. Volgens Cor en Laure is dat vooral te danken aan het feit dat de markt weer kiest voor kwaliteit. “Het verdient aanbeveling om juist in deze tijd in te kopen bij Europese producenten. Je houdt de communicatielijnen korter, je bent zeker van leveringen en, niet onbelangrijk, je spaart transport uit”, schetst Cor. Daar voegt Laure aan toe: “Bovendien koop je niet alleen de lak of beits, maar ook de expertise die erachter zit. Wij staan onze klanten met raad en daad terzijde en de deur staat hier altijd open voor vragen of suggesties. Bedrijven moet zich blijven ontwikkelen, dat geldt voor ons, dat geldt voor onze klanten. Zo kun je samen een mooie groei doormaken.”
Wie meubels een tweede leven geeft door deze opnieuw te lakken of te beitsen, is per definitie duurzaam bezig. “Zo dragen we met onze industrie bij aan de duurzaamheidsgedachte. Omdat we zo goed zijn in het maken van lakken en beitsen op kleur, worden we veel gevraagd om bij restauratieprojecten onze expertise in te brengen. Dat kan gaan om hele interieurs, om meubelen, maar ook om muziekinstrumenten.”
We krijgen een rondleiding en staan onze ogen uit te kijken in het kleurlaboratorium waar Auke Sietsema op dat moment bezig is met het testen van kleuren op houtstalen.
“Je krijgt een kleur aangeleverd, met de vraag om deze zo goed mogelijk na te maken in lak of beits. Dat kunnen we, alhoewel het soms een hele uitdaging is. Met onze expertise echter halen we die eindstreep, keer op keer”, licht Auke toe. Inmiddels is de kleurenbibliotheek bij Plantag uitgegroeid tot meer dan 2000 kleuren. “Plantag Nederland is dan ook de grootste lakken- en beitsenleverancier in de Nederlandse meubelindustrie”, zegt Cor tot besluit.