Platform voor de interieurbouwbranche
Volop inspiratie voor andere theaterzalen! 

Volop inspiratie voor andere theaterzalen! 

Vernieuwing theaterzaal De Valkaart met de beste akoestische kwaliteiten

Bij een bruisende gemeente  hoort uiteraard een succesvolle theaterzaal.  De oude theaterzaal De Valkaart in Oostkamp (B) dateerde van 1994, een update was dus geen overbodige luxe! De werken gingen in maart 2022 van start en werden in januari 2023 voltooid door Detrac NV.

De gemeente koos voor hedendaagse zaal met mooie en frisse look van ontwerp van Bureau Adam van Antwerpen. De uitvoering werd toevertrouwd aan de Firma Detrac, algemene bouwonderneming met geïntegreerde schrijnwerkerij.

Print acoustics by Triplaco. (Beeld: Dennis De Smet)

Al meteen in de ontwerpfase was voor bouwheer en architect het beste akoestisch comfort voor veelzijdig gebruik van deze schouwburg van groot belang. Tegelijk moest de hoogwaardige akoestische oplossing ook passen in een duurzaam en eigentijds theaterontwerp. Uiteindelijk werd gekozen uit de vele akoestische oplossingen van Triplaco voor een nieuw gelanceerd product uit 2022: Ls m, massieve latten Hévéa op zwart akoe vilt.

Deze innovatieve plaat Ls m bestaat uit een basisplaat van een akoestisch zwarte hoogwaardige BICO PET viltplaat van 12mm dikte (2400gr/m²) met hoogwaardige absorptieprofiel. Daarop zijn massieve Hévéa latten verlijmd van 31mm breedte en 18mm hoogte. Tussen deze latten is een intersectie van 18mm. Dit zorgt enerzijds voor garantie van maximale absorptie (alpha w= 0.95 : nl hoogste klasse A absorptie plaat in deze opstelling) en anderzijds een zeer rustige esthetiek door dat de breedte van de tussenvoeg dezelfde is als hoogte van de lat nl 18mm. Hierdoor krijgt de wand een massieve look vanuit verschillende kijkhoeken en toch is er een breedband hoog absorptief profiel van deze wand. 

Bijhorende Hévéa platen werden gebruikt voor deurkaders, de inliggende handgrepen met geïntegreerde LED verlichting, de plint en retourdetails naar ontwerp van Bureau Adam. Kortom, een volledig geïntegreerde oplossing was mogelijk met verschillende plaatmaterialen van Triplaco.

De samenwerking tussen fabrikant Triplaco, aannemingsbedrijf Detrac en architect Bureau Adam verliep zeer vlot waardoor de volledig vernieuwde zaal kwalitatief opgeleverd kon worden binnen het jaar nadat de werkzaamheden waren gestart. 

Eén van de grootste troeven van dit product is de lage TCO door het feit dat het product zeer eenvoudig, snel en kwalitatief goed geplaatst kon worden. Het product heeft een hoogte van 3030mm en gevoegkante lange zijden. De naad wordt namelijk overlapt door een half opgelijmde massieve lat. Hier werd voor massieve latten in Hévéa gekozen met een matte Natural Oil van Rubio Monocoat afwerking. Hierdoor werd een zeer hedendaagse look van de zaal verkregen. 

De conclusie? Deze zaal zal zeker andere ontwerpen van gelijkwaardige schouwburgen inspireren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.