Platform voor de interieurbouwbranche
Metaal in elke vorm, afmeting en oppervlaktebehandeling: Metaalmorfose

Metaal in elke vorm, afmeting en oppervlaktebehandeling: Metaalmorfose

Als er één bedrijfsnaam is waarvan de vlag de lading dekt, dan is het Metaalmorfose wel. Bij het betreden van het Hattemse bedrijf valt meteen op dat we te maken hebben met echte ‘vakidioten’. De in metaal uitgevoerde kunstwerken die de muren sieren, geven een voorproefje van hoe men er omgaat met metaal als materiaal. 

Gastheer Gerard den Ouden vertelt om te beginnen waar Metaalmorfose voor staat: “We bedienen de interieur- en exterieurbranche met alles wat je maar in metaal kunt bedenken. In elke vorm, in elk soort metaal en met elke denkbare oppervlaktebehandeling. Regelmatig werken we samen met architecten. Wij laten metaal eruitzien zoals jij dat wilt. Daag ons gerust uit.”

Karakter in het materiaal brengen

Interieurbouwers komen bij Metaa-morfose binnen met ontwerpen die uitgevoerd moeten worden in metaal, met een specifieke uitstraling.
“Soms kunnen we iets niet in de gevraagde metaalsoort maken, omdat dat metaal te veel beperkingen kent. ‘Nee’ zeggen doen we echter zelden, dus gaan we op zoek naar metaal dat geen beperkingen kent en qua afmeting en vorm kan voldoen aan het ontwerp. De uitdaging is dan om dat metaal de ‘look and feel’ te geven van het gevraagde in het ontwerp.”

We vragen den Ouden om een praktijkvoorbeeld. Hij antwoordt: “Oud messing is een serieuze trend op dit moment, evenals oud koper. De hang naar vintage elementen in moderne interieurs is groot. Messing heeft echter een aantal beperkingen, zeker als het om maatvoering gaat. Op basis van normaal staal maken we dan de gewenste vorm, waarna we het staal de juiste nabehandeling geven. Het voorwerk dat je voor zoiets moet verrichten, is zeer specialistisch en allesbepalend voor het eindresultaat. Door een goede voorbehandeling en de juiste oppervlaktebehandeling daarna, geven we het gewenste karakter aan het materiaal. Geschuurd messing ziet er dan niet van echt te onderscheiden uit, terwijl de drager dus gewoon staal is.”

Altijd nadenken over het juiste procedé

Metaalmorfose levert staal, rvs, blauwstaal, verchroomd staal, hoogglansstaal en aluminium. “Iedere soort staal vraagt om specifieke expertise. Neem blauwstaal als voorbeeld. Van oorsprong komt dat voort uit de bakkerswereld. Dan hebben we het over ingebrande bakplaten. Architecten zien momenteel een grote esthetische waarde in het toepassen van blauwstaal. Dat is er echter alleen in plaatmateriaal, dus moeten onze techneuten kijken hoe we staal met hetzelfde effect nu moeten maken. Het mooie is dat het ons altijd lukt. Een goede metamorfose is ons wel toevertrouwd.”

Constructie technisch meedenken

Er wordt bij Metaalmorfose constructie technisch meegedacht met de interieurbouwer. “Hij weet hoe het eruit moet zien, wij weten welke belasting het materiaal aankan. We weten waar we de las moeten leggen. Je mag niet verwachten dat iedereen diepgaande kennis over metaal bezit. Daarom denken wij mee en leveren uiteindelijk iets dat er uitziet zoals beoogd en de technische eigenschappen bezit om te kunnen functioneren binnen de bedoelde toepassing”, aldus den Ouden. “Daarvoor moet je de klant begrijpen en diens doel kunnen interpreteren. Wij kunnen haarfijn bepalen of het maakbaar is.”

Metaal in de woonbranche

Ook bij Metaalmorfose heeft de corona-crisis impact. Grote klanten die metaal bestellen voor winkelinrichtingen zijn stil momenteel. Den Ouden ziet echter een verschuiving richting de woonbranche en levert steeds vaker stalen interieurdelen voor woningen. “Stalen deuren en kozijnen bijvoorbeeld. Een vak apart, want in moderne huizen zitten hoge binnendeuren. De jaren ’30 uitstraling van een deur vraagt echter om ranke profielen. Om zo’n deur stabiel te krijgen, moet je beschikken over de kennis om dat te doen. Anders heeft de bewoner ‘stalen zenuwen’ nodig als hij zijn stalen ‘zwabberdeur’ opent…”

Alles in eigen beheer

Metaalmorfose beschikt over een indrukwekkend machinepark. Tijdens de rondleiding zien we kantenbanken, lasersnijder, Tig en Mig lasapparatuur, knipapparatuur, draai- en freesmachines, apparatuur voor hard solderen en aluminium lassen en ponsmachines. “We zijn een ambachtelijk bedrijf dat de modernste middelen gebruikt”, zegt den Ouden tot besluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.