Platform voor de interieurbouwbranche
Kuiper Holland: het fineercentrum van Nederland
Ons product is meer dan puur decoratief.

Kuiper Holland: het fineercentrum van Nederland

In de loop der jaren zijn veel producenten van gefineerde platen in ons land verdwenen. Kuiper Holland is één van de weinige specialisten op dit gebied die nog fier overeind staan. “Zeker op deze schaal zijn er niet veel meer”, aldus een trotse directeur Hans Golbach. Zijn bedrijf koos zelfs voor uitbreiding en biedt de markt daarmee nog meer mogelijkheden.

De naamsverandering van Kuiper Fineer naar Kuiper Holland is een bewuste keuze, zo laat Golbach weten. “Natuurlijk is veel van ons fineer import, maar het wordt hier bewerkt en dus is het Nederlands fabricaat. De term Holland is een kwaliteitskeurmerk. Zowel nationaal als internationaal hebben wij een uitstekende naam. Vroeger stonden wij bekend als producent van gefineerde platen, maar dat is niet het hele verhaal. Ons product is meer dan puur decoratief. Het is tevens geluiddempend, brandwerend en als lichtgewicht panelen verkrijgbaar. Dat laatste is bijvoorbeeld belangrijk bij de toepassing in een plafond.”

Het stellen van de juiste vragen is essentieel.

Jachtbouw

Het fineer van Kuiper Holland is naast interieurbouw tevens geliefd bij jachtbouwers, een branche waarmee ons land internationaal ook een uitstekende naam heeft. 

“Zoals Zwitserse horloges bekend staan om hun topkwaliteit, zo geldt hetzelfde voor de Nederlandse jachtbouw. Dat is de absolute top. De helft van onze omzet is afkomstig van die sector. De andere helft is interieurbouw. Indien de klant van een jachtbouwer dat wenst, reizen we gezamenlijk af naar bijvoorbeeld Italië om het juiste fineer te vinden. Net zoals Duitsland, Spanje Portugal en de VS. In deze landen wordt het fineer gesneden. Het kan essentieel zijn omdat wij niet altijd weten wat een mooie structuur is. Dit is vaak zeer persoonlijk. Dat vereist een goede begeleiding van specialisten zoals wij en de leverancier op locatie.”

Verdieping

Het team van Kuiper Holland is dagelijks bezig zich verder in de materie te verdiepen. Het stellen van de juiste vragen, is zowel bij de klant van een jachtbouwer als interierbouwer essentieel. Wat is het voor project? Wordt het fineer gebruikt voor een plafond, wand of meubel? Gaat het om het interieur van een chique hotel of een woning? Volgens Golbach kent zelfs het maken van een tafelblad diverse uitdagingen. 

De helft van onze omzet is afkomstig van de jachtbouw.

“Je kunt niet zomaar zeggen: oh doe maar een plaat van die houtsoort. In welke ruimte staat de tafel? Welke functie heeft de tafel? Zoals gezegd: geen boom is hetzelfde. Twee exact dezelfde bomen bestaan niet. Elke stam heeft een eigen structuur. Daarom is die optimale begeleiding zo essentieel. Maar juist die kennis op microniveau maakt ons werk zo bijzonder. Ook architecten en zelfs particulieren worden zich daar steeds meer van bewust. Het is ons doel om het eindresultaat voor de klant te visualiseren. De prijs kan daardoor wel enorm verschillen. Dat wil niet zeggen dat iedere fineersoort heel duur is. Ook daarin bestaat veel verschil.”

Om de markt nog beter te bedienen, koos Kuiper Holland afgelopen jaar voor een uitbreiding van 2.500 extra vierkante meter. “De totale oppervlakte bedraagt nu 8.000 vierkante meter. Dat is niet alleen om meer voorraad te houden. Ons machinepark is namelijk ook uitgebreid met een voeg-plus knipmachine en een volledige geautomatiseerde zaag en schuurstraat. Wij produceren 800 platen per dag. Nee, het gaat ons niet om massa, maar wel om flexibiliteit en de optie om snel te kunnen leveren. Al is dat laatste niet altijd mogelijk. Zelfs niet met 80 soorten fineer. Maatwerk blijft maatwerk. Daar zijn we de laatste jaren nog verder in gespecialiseerd. Juist omdat we grote voorraden plaatmateriaal en meer dan 80 verschillende fineersoorten op voorraad hebben, zijn wij in staat om flexibel en snel te kunnen leveren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.