De tweede editie van de HOUTEQ, die eind november in Heteren plaatsvond, mag een succes worden genoemd. Het initiatief van de firma’s VanNuland, Mac Lean, CNC Team Nederland en PaletteCAD uit 2018 kreeg bij de editie van 2019 zelfs nog versterking van twee aanvullende partners (Decolegno en Van Hoecke) waardoor het aanbod bij deze (mini?)beurs breder en completer werd.
In de dagen ná de beurs spraken wij met een aantal deelnemers en blikten we terug. Onze constatering en ook onze conclusie: meteen in de dagen na het lange beursweekend had iedereen het razend druk. Niet alleen met de afbouw van de beursstands maar vooral ook met het verwerken en opvolgen van de leads en verzoeken die waren opgedaan in Heteren Een goed teken dus. Want uiteindelijk gaat het om de handel. De economie draait op dit moment gelukkig nog op volle toeren en die reuring was te zien in Heteren. Wat het precieze aantal bezoekers was, daarover kan men nog wel discussiëren. De algehele inschatting was echter dat het drukker was dan in 2018. De schattingen liggen tussen 500 en 750 bezoekers – verdeeld over de drie dagen – maar bovenal was men zeer tevreden over de kwaliteit van de bezoekers. Met name de beslissers bij de doelgroepen waren aanwezig. “En tja, dan is het meteen makkelijker zaken doen”, zo luidde een van de opgetogen reacties.
Hoewel de HOUTEQ zich in de komende jaren natuurlijk nog verder moet zien te bewijzen, laat het event zich nu al wel dan ook het beste omschrijven als hét platform voor de hout- en plaatverwerkende industrie. De kern van het succes zit hem in het feit dat bezoekers en geïnteresseerden vooral ongedwongen moeten kunnen rondkijken, zich inhoudelijk diepgaand moeten kunnen oriënteren op de aanwezige noviteiten en in de gelegenheid moeten worden gesteld om goed met elkaar van gedachten te wisselen en te netwerken. Het credo is immers ook: laten we er voor zorgen dat er visitekaartjes worden uitgewisseld. En, visie vanzelfsprekend. Visie op de branche, het vakgebied en de te verwachten ontwikkelingen voor de komende jaren. Meer kennis leidt uiteindelijk tot meer macht, zo grapte een van de enthousiaste bezoekers.
Volgens Arjan Glas van de firma Van Hoecke was de vrijdag wat rustiger dan verwacht, maar “tegelijkertijd wist ik ook niet precies wat ik moest verwachten. Het was voor ons immers de eerste deelname. We zijn er vrij blanco ingegaan. We stonden met twee medewerkers op de stand. Dat was goed te doen, maar het was wel flink doorwerken voor iedereen. Dat is – beredeneerd vanuit het perspectief van drukte en reuring – een goed teken.”
Of Van Hoecke er volgend jaar weer bij is, weet hij niet. “We gaan met z’n allen evalueren. Enerzijds denk ik niet dat het verstandig is om iets te organiseren omdat in 2020 ook de HoutPro+ op het programma staat. Déze HOUTEQ is ideaal voor jaren waarin de HoutPro+ niet wordt georganiseerd. Maar goed, je hoort het al: ik ben eigenlijk al met mezelf in discussie. Ik weet het niet. Want anderzijds was het gevoel wel zeer goed. De charme, de kleinschaligheid, het daardoor intensievere contact met de andere deelnemers: het sprak me allemaal zeer aan.”
Arjan erkent dat het jaar 2020 sowieso een spannend jaar wordt. “Kijk maar eens naar de onzekerheid in de bouw. De PFAS, CO2, stikstof… Al die discussies. Natuurlijk is het wel zo dat – als de nieuwbouw stilvalt – er een verschuiving naar renovatie plaatsvindt. Er zal meer vervangingsvraag ontstaan. Dus linksom of rechtsom: ik verwacht voor ons en voor de branche wel degelijk een nieuw jaar met veel kansen.”
Roel van Nuland van Machinehandel van Nuland kijkt ook met een positief gevoel terug op de driedaagse. “Ik zag de HOUTEQ vooral als een moment om relaties te kweken. Soms begint het met iets kleins. Je weet nooit waar zelfs ook een kleine aankoop in de toekomst toe kan leiden. De opzet van het event sprak me zeer aan: ik had écht het gevoel dat wij met z’n zessen elkaar versterkten. Ik ben het eens met Arjan dat kleinschaligheid de kracht is. Wijzelf stonden met vijf man, waaronder enkele medewerkers van Festtool. Die waren ook positief.”
Als Roel wordt gevraagd hoe hij tegen het jaar 2020 aankijkt, dan vindt hij het lastig om daar een antwoord op te geven. “Je hoort in de branche verschillende geluiden. Ik heb een kritische verwachting. Maar los daarvan: als bedrijf moet je altijd en onvoorwaardelijk vindingrijk zijn. Je moet per definitie alert zijn. Ook wij zijn aan het verbreden. Juist een event als HOUTEQ is een podium om jezelf daarmee te profileren.”
Patrick Leering van Decolegno reageert ook enthousiast. “Dit event was zeer doelgroep gericht. De klanten zagen andermaal onze toegevoegde waarde én de HOUTEQ was voor ons ook het podium om nieuwe potentiële relaties te spreken. Die gesprekken waren goed en dat komt – volgens mij door de gemoedelijke en zeer overzichtelijke sfeer. Voor ons ging de meest opvallende vraag over platen die akoestisch verwerkt moesten worden in kleine aantallen. Ik denk dat dit een thema is waar veel meubelmakers mee te maken krijgen en waarvoor het nu lastig is om een oplossing te vinden.”
Patrick zegt dat hij er in principe volgend jaar weer bij is. “Maar we zullen inderdaad kritisch naar de datum moeten kijken in verband met de HoutPro+.”
Tom Smeets, directeur van PaletteCAD vertelt dat de beurs voor zijn bedrijf – vanuit commercieel perspectief – als zeer interessant is ervaren. “We hebben nu in drie dagen tijd meer leads gegenereerd dan we normaal in drie maanden doen. De kracht zat hem tijdens de HOUTEQ in het feit dat iedereen zijn eigen klanten persoonlijk had uitgenodigd. Daardoor was de kwaliteit van het bezoek hoog. Eigenlijk beter dan op een reguliere beurs.”
Ook wat Tom betreft komt er in 2020 een volgende editie. “Initieel was de opzet om de HOUTEQ alleen te organiseren in de jaren dat er geen HoutPRo+ was, maar ik denk dat we het volgend jaar toch moeten doen. Wij hebben overigens niet de ambitie om met dit event groter te worden. Maar… het moge wel duidelijk zijn dat nieuwe partners altijd van harte welkom zijn. Een nieuw of breder aanbod is wat mij betreft altijd bespreekbaar.”