Platform voor de interieurbouwbranche
Interieurbouwers investeren fors in de automatisering van hun productieproces

Interieurbouwers investeren fors in de automatisering van hun productieproces

In de laatste jaren zetten meer en meer interieurbouwers, meubelmakers, maatkastenbouwers en schrijnwerkers de stap naar automatisering. De nieuwe realiteit door Covid-19 maakt de vraag alleen maar groter én uitgebreider. Softwarespecialist Vlecad biedt met Korpus en AutoFIT een all-in-one 3D CAD/CAM-oplossing. Korpus Web laat gebruikers toe om online data in te geven en processen aan te sturen.

De automatisering van het machinepark is ook voor interieurbouwers, meubelmakers, maatkastenbouwers en schrijnwerkers niet langer science fiction maar pure realiteit. De stap is echter vaak niet eenvoudig. 

“Wie op de traditionele manier werkt, tekent een plan in 2D uit, waarna alles door de werkvoorbereider in een lijstje gezet wordt om te optimaliseren of zelfs door de operator aan de (opdeel)zaag manueel ingegeven wordt. Plan en lijstje komen ook bij de kantenlijmmachine en de CNC-machine op de proppen en ook de monteurs halen het plan er nog eens bij. Dat vertraagt het productieproces en verhoogt de foutenlast”, stelt Lars Vliegen van Vlecad. 

Met Korpus kan men alles parametrisch uittekenen, beelden renderen, technische plannen maken en de productie aansturen. AutoFIT optimaliseert de productieprocessen.

“De investering in een 3D CAD/CAM-pakket en een automatisering van het productieproces betekenen echt een stap vooruit. De kwaliteit stijgt, het risico op fouten vermindert en de snelheid en efficiëntie op de werkvloer nemen toe. Een goede voorbereiding is wel cruciaal: opdrachten in kaart brengen, machinepark met eventuele toekomstige aankopen inventariseren, de flow op de werkvloer meten én de juiste partner kiezen.”

Met een geschikte soft-ware naar Industrie 4.0

Met Korpus en AutoFIT biedt Vlecad een all-in-one 3D CAD/CAM-oplossing. Korpus wordt gebruikt voor het parametrisch uittekenen van kasten en kamers, het renderen van beelden, het aanmaken van technische plannen en het aansturen van de productie. De bibliotheek omvat onder meer 157 kastmodellen, maar kan eenvoudig uitgebreid worden met eigen ontwikkelingen van klant. Met AutoFIT beschikt de klant over een volwaardige software voor de optimalisatie van de productieprocessen. Zo krijgt bijvoorbeeld de (opdeel)zaag de nodige data om de stukken op een correcte wijze te kunnen produceren. 

Vanuit Korpus kunnen alle merken en types van machines vanuit de tekening aangestuurd worden: freesmachines, opdeelzagen, CNC-bewerkingscentra, nesting machines, platenmagazijnen, kantenlijmmachines, ….

“Met deze software worden ontwerpen omgezet naar aansprekende 3D-presentaties en met een 3D-bril kunnen klanten alles virtueel bekijken en naar eigen wens verder aanpassen. Klanten kunnen die virtueel gerenderde ruimte op een smartphone downloaden om ze aan familie of vrienden tonen”, vult Vliegen aan. “We spelen ook in op Industrie 4.0. We kunnen met de software alle merken en types machines en magazijnen vanuit de tekening aansturen. Operatoren kunnen die machines met één barcode aansturen, terwijl ze de nodige feedback op het beeldscherm krijgen en zien wat de volgende bewerking is. Werkvoorbereider, projectleider en zaakvoerder behouden op elk moment een overzicht van het volledige productieproces, ook online vanop afstand. Er zijn zelfs bedrijven zonder machinepark die maatwerk in Korpus tekenen en via een collega laten produceren.”

Om op de stijgende vraag naar web-gebaseerde applicaties in te spelen, introduceert Vlecad Korpus Web.

Web-gebaseerde applicatie

Intussen blijft Vlecad de software verder optimaliseren met nieuwe functies, waarmee fabrikanten onder meer nog sneller kunnen tekenen of meerdere werkstukken samen kunnen nemen om bijvoorbeeld te boren. 

“Ook de vraag naar web-gebaseerde applicaties blijft groeien en daarom introduceren we Korpus Web”, sluit Lars Vliegen af. “Door Covid-19 werken is thuiswerk de regel en door de software online beschikbaar te stellen, kan iedereen van afstand het nodige uitwerken en aansturen om de processen vlot te laten verlopen. Verder bestellen eindklanten ook steeds vaker meubilair online. Fabrikanten kunnen deze bestanden downloaden, in de software plaatsen en produceren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.