Platform voor de interieurbouwbranche
‘Hoogwaardige product- en procesinnovatie zijn de basis van onze verdere groei’
Ostermann levert kanten in verschillende materialen.

‘Hoogwaardige product- en procesinnovatie zijn de basis van onze verdere groei’

Op bezoek bij bekende partner van de interieurbouw in Duitsland  

Het verhaal begon ooit in 1948. De Duitser Wilhelm Ostermann richtte een groothandel in verf en lijm op. Nu, anno 2023 is het bedrijf uitgegroeid tot misschien wel een van de belangrijkste spelers in het veld. In heel Europa heeft het bedrijf meer dan 475 werknemers, er wordt geleverd aan 83 verschillende landen en er werken maar liefst 18 verschillende nationaliteiten in de organisatie. In Nederland wordt het bedrijf vertegenwoordigd door Ostermann Nederland, gerund door directeur Erik Sambros. Dit najaar werd de redactie van Binnenwerk uitgenodigd om te komen kijken op het hoofdkantoor en logistiek centrum in Duitsland, in Bocholt. Wat meteen opviel bij aankomst? Ambitie! Er wordt flink uitgebreid. Een nieuw gebouw staat letterlijk in de steigers!

De firma Ostermann heeft vanaf dag één altijd de focus gehad op het bereiken van een goede en dienstbare samenwerking met de keuken-, meubel- en interieurbouwer. Zeker toen eind jaren ’80 de eerste kantenaanlijnmachines op de markt verschenen, was de keuze snel gemaakt in de directie van de verf- en lijmgroothandel. Wie zo een machine heeft, heeft dus ook kanten nodig. Maar wel met mate, want… keuken-, meubel- en interieurbouwers hebben behoefte aan kleine behapbare aantallen. Die zitten niet te wachten op het aanhouden van grote voorraden. Bovendien was én is er behoefte aan veel verschillende kanten, in allerlei kleuren en texturen. Aanvankelijk bestond het assortiment uit slechts 12 kleuren en decoren. De vraag was echter zo enorm dat het aanbod al snel groeide.

Erik Sambros verantwoordelijk voor de verkoop in Nederland, maar regelmatig te vinden op het hoofdkantoor in Bocholt, Duitsland.

In nauwe samenwerking met de markt – maar natuurlijk ook met tal van leveranciers en plaatfabrikanten in heel Europa – is Ostermann er in geslaagd om tot op de dag van vandaag veel expertise op te bouwen rondom het thema ‘kanten’. Van het koppelen van kanten bij de plaat naar de diverse kantmaterialen en de verwerking en verlijming tot en met de verschillende machinetechnologieën. En alles wat daar tussenin zit.

Product- en procesinnovatie

Erik Sambros, intussen al 15 jaar betrokken bij Ostermann, zegt hierover: “Innovatie en kwaliteit zijn  altijd de kern van ons handelen geweest. En dat zal ook altijd zo blijven. Ik onderscheid daarbij twee soorten innovatie: procesinnovatie en productinnovatie. Die kun je overigens nooit alleen doen. 

ABS meubelranden worden standaard geleverd in de breedtes 23, 33, 43 en 100 mm. Als een klant voor een bestelling verschillende breedtes nodig heeft, wordt er een rand op de gewenste breedte gezaagd.

Wij zijn daarom elke dag op zoek naar partners in de ketens. Alleen dan kun je groeien.”

Een goed voorbeeld van productinnovatie zijn de Laser-, Infratec- en Airtec kanten. De aangebrachte  functionele laag maakt kanten geschikt voor verwerking op machines met de nul-voeg techniek. Dat kan niet alleen op kunststofkanten maar ook bijvoorbeeld op fineerkanten. Hierdoor is het omvangrijke voorraadassortiment ook voor verwerking met geavanceerde technieken geschikt.

Een goed voorbeeld van de procesinnovatie is de volledig automatische logistiek. “Inmiddels hebben we ruim 60.000 voorraadplaatsen, waarvan de laatste 20.000 boxen vanaf de zomer 2023 operationeel zijn. Door spreiding van de voorraden op verschillende locaties grijpt de klant nooit mis, ook al zou het systeem het deels niet doen. Naast al die boxen is de basis een zogenaamd ‘Hochregallager’”, zegt Erik. “Daarin staan heel veel pallets met materialen. Ook dat deel van onze fabriek is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd.”

“Alleen zo kunnen we onze belofte naar de markt waarmaken: een snelle levering. Als er vóór 4 uur ’s middags wordt besteld, dan gaat het diezelfde dag nog weg. Dat is dus echt een garantie die we kunnen geven. Om even een beeld te geven van dat ‘Hochregallager’ in Bocholt: er zijn 10.000 pallets met kanten op voorraad. Het gebouw is 120 meter lang, 24 meter hoog en 16 meter breed…!”

Nieuw gebouw

“We groeien op dit moment goed”, vervolgt Erik. “Dat is dan ook de reden dat we medio 2024 een nieuw gebouw op ons complex in Bocholt openen. Veel kantoren erbij, de oude verdwijnen. Natuurlijk denken we bij die bouw ook aan de verdere verduurzaming van onze panden. Sowieso bevinden zich op onze andere gebouwen in Bocholt al zonnepanelen, maar die worden vanzelfsprekend ook op het nieuwe gebouw geplaatst.”

Kleur, decor, glansgraad… de verscheidenheid aan meubelranden is enorm.

Erik benadrukt dat het succes van het bedrijf overigens niet alleen om ‘product- of procesinnovatie’ gaat. “Zo investeren we letterlijk heel veel in onze mensen. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich oké voelen tijdens het werk. Zo houden we één keer per jaar een enquête die medewerkers anoniem kunnen invullen. Daar komen soms interessante visies uit. Die kunnen we dan weer gebruiken om verbeterprocessen in gang te zetten. Daar is een belangrijke verbindende rol weggelegd voor onze teamleiders. We vinden het bovendien van belang dat onze medewerkers qua job inhoudelijke perspectieven hebben naar de toekomst. Ook zij willen immers groeien. In Duitsland hebben we verder veel contact met de scholen in de omgeving. Immers, daar zit het toekomstige arbeidspotentieel. Ik denk verder dat iedere inwoner van Bocholt en omstreken ons bedrijf wel kent.” 

Het bedrijf levert drie verschillende oplossingen: Airtec-, Infratec- en laserkanten.

Komende jaren

Als Erik wordt gevraagd hoe hij de komende jaren ziet, vanuit het perspectief van een wereld waarin niets meer is, zoals het altijd was, is zijn antwoord helder: “De vraag is uiteraard wat wij als Ostermann aan de (geopolitieke) ‘problemen en uitdagingen’ van de wereld kunnen doen. Ik denk: helemaal niets. Natuurlijk volgen we het nieuws wel goed, maar weten we ook, dat we altijd van onze eigen kracht moeten uitgaan. Wij werken als familiebedrijf natuurlijk aan ‘verantwoord ondernemen’. Bij ons koop je precies op maat, dus afval blijft bij ons aan de bron. Maar ook kijken we scherp naar de altijd veranderende wetgeving rondom lijmen die nog impact gaat hebben. Daarentegen houden we onverminderd de focus op onze groeiambities: sinds begin dit jaar hebben we bijvoorbeeld een vestiging in Zweden. Hoe het ook allemaal uitpakt… één vaste waarde laten we uiteraard nooit los: een kwalitatieve kantenband moet áltijd passen!”  

Over Ostermann Nederland
En het ware succes van de online configurator     

OSTERMANN Nederland is voortgekomen uit het Nederlandse bedrijf Medomat BV, al in 1982 door Joop Eikenaar in Nijverdal opgericht. In 1993 werd de Rudolf Ostermann GmbH eigenaar van Medomat BV. De wortels van een familiebedrijf en de daarmee verbonden ervaring maken OSTERMANN in Nederland zo bijzonder en succesvol. Met meer dan 30 jaar diepgaande expertise over de kantenmarkt, is OSTERMANN Nederland BV intussen absoluut marktleider in deze concurrerende kantenmarkt. De succesfactoren? Meer dan uitstekende service en vooral ook het grootste direct uit voorraad leverbare assortiment in Europa. Naast de verkoop van kanten is het bedrijf ook goed vertegenwoordigd in lijmen, meubelbeslag, inbouwartikelen en werkplaatsbenodigdheden. Het credo is dat de klanten het beste zijn geholpen als alles van één leverancier komt. One-Stop-Shopping dus. 

Op dit moment blijkt de zogenoemde online-configurator, die Ostermann ontwikkelde, een waar succesverhaal. Als de keuken-, meubel- of interieurbouwer een interessante opdracht heeft verworven, maar als daarbij wordt gevraagd om een snelle levertijd, dan is de online configurator de oplossing. De gewenste meubelelementen zijn daar eenvoudig te bestellen, precies op maat. De productie wordt dan ter hand genomen door ervaren specialisten. Veel klanten maken óók gebruik van de online configurator als bijvoorbeeld een collega ziek is (waardoor het werk niet op tijd kan worden geleverd) of als het materiaal zeer lastig is te bewerken. Ostermann biedt dan letterlijk de helpende hand.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.