Platform voor de interieurbouwbranche
Focus op fineer: van verwachtingsmanagement tot duurzame nieuwkomers
Appartement in de Amsterdamse Jordaan. Marijn Interieurs maakte het ontwerp en realiseerde het maatwerk ter plaatste. (Beeld: Wouter van der Sar)

Focus op fineer: van verwachtingsmanagement tot duurzame nieuwkomers

Ervaar in een Broeinest fineer op groot formaat

Fineer, een dun laagje écht hout, is sinds lange tijd een waardevolle troef binnen interieurontwerp en realisatie. Rob Hanssen en Erik Rozendal, beiden werkzaam bij Baars & Bloemhoff, raken er niet over uitgepraat. In dit artikel vertelt het tweetal over hun visie op fineer, de verwachtingen van fineerproductie en gebruik in de toekomst.

Erik Rozendal leidt het fineerassortiment van Baars & Bloemhoff. Zijn carrière startte 23 jaar geleden als verkoper binnendienst, waarna hij doorgroeide tot inkoper. In zijn huidige rol als Category Manager is hij verantwoordelijk voor het assortiment van de groothandel in decoratief plaatmateriaal. Trends uit de markt, samenwerking met fabrikanten en verwerkers en de gezette duurzaamheidsdoelstelling van het bedrijf zorgen voor een gevarieerd en toekomstbestendig assortiment. 

Voorliefde voor hout

Rob Hanssen, bekroond fineer-specialist bij Baars & Bloemhoff, koestert al ruim 14 jaar een passie voor hout. Hij vertelt: “Mijn liefde voor hout begon al bij Stiho – de groothandel in bouwmaterialen die ook onderdeel uitmaakt van DSG – al voordat ik bij Baars & Bloemhoff aan de slag ging. Die passie bleef, en fineer heeft nog steeds mijn voorkeur boven kunstmatige decoren.” Rob’s enthousiasme is terug te zien op de Baars & Bloemhoff kennisbank, waar hij inzicht biedt in de verwerking, snijwijze en kwaliteiten van fineer.

De bijzonder trendvolle fineercollectie van ALPIready is direct klaar voor gebruik. (Beeld: Thomas Pagani).

Fineer en verwachtings-management

De verschillende houtsoorten, voegwijzen, snijwijzen en afwerkingen van fineer bieden enorm veel keuzemogelijkheden. Aan de andere kant zorgt het soms ook voor uitdagingen, omdat geen plaat hetzelfde is. “Fineer is een prachtig en bovenal natuurlijk materiaal. Dat zorgt ervoor dat je de klant vooraf heel goed moet informeren. Fineer verkopen is niet alleen het verkopen van een materiaal, maar ook het scheppen van de juiste verwachtingen”, vertelt Erik.

Uitgebreid fineer assortiment

Het fineerassortiment van Baars & Bloemhoff omvat een scala aan merken, zoals Decospan, Querkus, ALPIready en Infinite Wood. “We hebben een assortiment samengesteld van verschillende snij- en voegwijzen. Klanten kunnen kiezen uit kwartiers, dosse, met noesten of mixmatch gevoegd”, aldus Erik. Eikenhout is nog altijd een grote favoriet, daarnaast zijn er andere populaire houtsoorten zoals notenhout, esdoorn en kersen beschikbaar. “Productiegewijs kunnen wij zo’n 200 tot 300 verschillende houtsoorten leveren”, voegt Erik toe.

De opmars van technisch fineer

De vraag naar houtproducten stimuleert innovaties, met name in snelgroeiend hout zoals populieren en ajous. Deze worden technisch verwerkt om op houtsoorten als teak of wengé te lijken. Decospan’s Infinite Wood biedt hoogwaardige fineren dankzij deze innovatieve aanpak. Een andere productlijn is ALPIready waarbij voorgekleurd en afgewerkt fineer direct door de eindgebruiker kan worden verwerkt. Door de besparing van manuren is deze oplossing ook nog eens goedkoper.

Fineeradvies: aflakken en afdekken

Tot slot delen de experts waardevolle tips voor het gebruik en de verwerking van fineer. Rob benadrukt: “Bescherm het hout door het goed af te lakken en zorg dat je een bestelling afdekt na ontvangst.” Erik voegt toe: “Fineer is als natuurproduct zeer gevoelig voor UV-licht. Laat ontvangen platen acclimatiseren en sorteer ze vooraf om de houttekening op elkaar aan te laten sluiten. Naleveringen, afkomstig uit andere bomen of fineerpartijen, vermijd je liever.”

Rob en Erik moedigen verwerkers en architecten aan om een Broeinest te bezoeken, waar ze de fineren op groot formaat kunnen ervaren. De rode draad in hun boodschap is de uniciteit van fineer als natuurproduct. Eke plaat vertelt zijn eigen verhaal en is anders dan de rest.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.