Platform voor de interieurbouwbranche
Amsterdam The Style Outlets hoeft zich geen zorgen te maken
Op een speelse manier knipoogt de architectuur naar het industriële verleden.

Amsterdam The Style Outlets hoeft zich geen zorgen te maken

Op 26 november gingen de deuren open van Amsterdam The Style Outlets. Een project van de Spaanse ontwikkelaar NEINVER, in Halfweg, zo’n 8 kilometer van het hart van Amsterdam. Een prestigieus project, op het voormalige CSM Suikerunie terrein, dat sinds de herbestemming de welluidende naam ‘Sugar City’ heeft gekregen. De NEINVER Group schetste bij het aankondigen van de plannen een potentieel van 12 miljoen klanten, daar nog niet eens de 24 miljoen toeristen bij opgeteld, die jaarlijks Amsterdam bezoeken.

Amsterdam The Style Outlets is de eerste The Style Outlet die gebouwd wordt en ook het eerste outlet center in de Randstad. Met bijna 100 merken (topmerken als Nike, Adidas, Guess, Max Verstappen en Karl Lagerfeld etc.) dingt het outlet center mee naar een toppositie binnen de retail in Nederland. 

Een mooi industrieel plaatje: de Mitsubishi Heavy Industries Hyper Inverters op het dak, met op de achtergrond de voormalige CSM silo.

Expertise in huis halen

Dat het koopklimaat goed is, laat zich raden, want niets wordt aan het toeval overgelaten. Om de shoppers echter koel te houden in de zomer en behaaglijk warm te houden in de winter, wilde men ook geen risico nemen. Om die reden schakelde To Build, die de bouw verzorgt in opdracht van New Armstrong (bouwmanagent), BLR-Bimon in voor de klimatisering van de shops. Het was een kolfje naar de hand van de pioniers van de vaderlandse airconditioning. 

Jan Paul Birkhoff, mede-eigenaar van BLR-Bimon, praat ons bij over de werkzaamheden. “De eerste opdracht was om 15 demoshops te voorzien van een klimaatinstallatie. De uitdaging bij dit project was om volledig te voldoen aan de BREEAM-eisen. KVMC Management & Consultancy schreef dit voor in het bestek en bewaakt dat ook.”

In het plan is geen centraal luchtbehandelingssysteem voorzien, zoals we bij veel winkelcentra tegenwoordig aantreffen. Jan Paul: “Iedere shop heeft een individuele, gasloze installatie, met een NHS DX luchtgordijn dat is aangesloten op een warmtepomp. In de uitvraag stond oorspronkelijk een VRF-systeem, wij hebben in het uiteindelijke ontwerp echter gewerkt met losse splitunits, met een performance van 1 kW stroom = 4 kW warmte. De toegepaste warmtepomp/cassette units komen van Mitsubishi Heavy Industries, alsmede de WTW-units voor ventilatie.” 

Op 26 november gingen de deuren open van Amsterdam The Style Outlets.

Goed geregeld

“Qua regeling is alles mooi gekoppeld aan elkaar, waarbij BLR-Bimon zelf de regelkast heeft ontworpen en gemaakt, deze werkt overkoepelend over het hele systeem. De regelkast kan meeschakelen met de verlichting en weektimers. Per winkel kan alles dus individueel ingesteld worden”, legt Jan Paul uit. “Naast de klimaatinstallatie verzorgt BLR-Bimon een stuk loodgieterswerk en de sanitaire voorzieningen. Ook allemaal volgens de BREEAM-eisen, met een elektrisch geregelde klep in de waterleiding, die werkt op een bewegingssensor. Er zijn tevens waterbesparende toiletten en waterbesparende fonteinkranen toegepast, allemaal passend binnen de BREEAM-richtlijnen.”

Ook de WTW-units voldoen aan de gestelde eisen, die onder andere beschreven welk rendement ze moesten hebben en hoeveel kuub lucht er toe- en afgevoerd moet kunnen worden. “Ook is er een CO2-regeling aanwezig, die een debietventilator aanstuurt”, schetst Jan Paul. “In totaliteit spreken we dus over een hele gezonde omgeving om in te vertoeven.”

Tot slot spreekt Jan Paul nog alle lof uit voor de samenwerking met To Build, New Armstrong, KVMC en elektricien Mazurel. “Het is erg prettig samenwerken, met deze partijen. In totaal hebben we zo’n 30 winkels binnen onze scope en hebben we de status ‘preferred supplier’ gekregen. Men vindt het prettig dat we alles binnen onze scope uit eigen keuken leveren, uit één hand dus. Dat maakt ons betrouwbaar, flexibel en dat waarborgt een constante, goede kwaliteit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.