Platform voor de interieurbouwbranche
Wat voor regels gebruik jij bij het gebruiken van een dakkapel steiger?

Wat voor regels gebruik jij bij het gebruiken van een dakkapel steiger?

Opletten geblazen bij opbouw en vastzetten steigers
Als je gebruikmaakt van een dakkapel steiger is het sinds kort opletten geblazen. De regelgeving rond de opbouw en het vastzetten van dit type steiger is sinds 1 januari 2018 op meerdere punten aangescherpt. Dit omdat zich in de bouw in de afgelopen jaren relatief veel ongelukken hebben voorgedaan waarbij een dakkapel steiger, of een andere type steiger, een rol speelde.

Ongelukken met steigers in de afgelopen jaren
De cijfers over ongelukken in de bouw van de afgelopen tijd zijn best schokkend als je ze tot je laat doordringen. Volgens gangbare cijfers gebeuren er ieder jaar 35 ernstige ongelukken met steigers. Vaak is er sprake van valpartijen of van materiaal dat van de steiger naar beneden valt en iemand raakt. Dit kan zijn met een dakkapelsteiger, een rolsteiger en een kamersteiger. Van de 35 slachtoffers – onder wie schilders, gevelwerkers, dakwerkers, timmermannen, schoonmakers en schoorsteenvegers – lopen er gemiddeld liefst vier personen blijvend lichamelijk en/of geestelijk letsel op, terwijl er jaarlijks zo’n twee doden bij vallen. Voor de Inspectie SZW vormde dit een reden om de veiligheid rond het fenomeen dakkapel steiger nog eens goed onder de loep te nemen. En: de regelgeving aan te passen om het aantal letselgevallen terug te brengen.

Nieuwe regels en aandachtspunten bij gebruik van steigers
Wat is er zoal veranderd en waar moet je op letten als je als bedrijf of als particulier gebruikmaakt van bouwsteigers? De belangrijkste verandering is dat voortaan de zogenoemde randbeveiliging – die zich ter hoogte van de heupen dient te bevinden – op het platform bevestigd dient te zijn vóórdat een nieuwe steigerplatform wordt betreden. Kort gezegd: al bouwvakker, timmerman of schoonmaker mag je op hoogte dus nooit meer los op een platformpje staan. Verder dien je gebruik te maken van nieuwe steigers, die volgens andere normen zijn ontwikkeld. Zo zijn er completere frames ontwikkeld die voor meer kracht en stabiliteit zorgen. Ook zijn de steigers sneller en eenvoudiger op te zetten. Door de completere frames die zijn ontwikkeld, kunnen er geen losse onderdelen meer weggelaten worden, waardoor het steigerwerk sowieso al sterker en stabieler op de grond staat. Ten slotte zijn ook de regels rond de opbouw en het vastmaken van de steiger aan gevels verscherpt. Ook deze maatregel moet voorkomen dat steigers kunnen omvallen of gaan wiebelen.

Controle door Inspectie SWZ
Het is niet zo dat de nieuwe regelgeving vrijblijvend is. De inspecteur heeft aangekondigd dat er op bouwplaatsen steekproeven uitgevoerd gaan worden. Worden de regels niet nageleefd, dan kan de Inspectie het bouwproject stilleggen en boetes uitdelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?