Platform voor de interieurbouwbranche
Bewerkingsmachines

Met GN op training in Italië

IMG_20200914_113925
Fravol is sinds 1957 fabrikant in oplossingen voor het verlijmen van kanten.

Tekst | Tekst: Rob Buchholz Beeld: GN Kantentechniek

29 november 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Medio september vertrok Geert Nefkens, eigenaar van GN Kantentechniek voor een driedaagse technische training naar Italië, die plaatsvond bij Fravol. Het in Vigonza, nabij Padova, gevestigde familiebedrijf is sinds 1957 fabrikant in oplossingen voor het verlijmen van kanten.

In de beginjaren was Fravol producent van handbediende lijmpistolen en vanaf de jaren ’70 meer semiautomatische exemplaren met snelheden van twee tot drie meter per minuut voor gebogen en rechte panelen. Tegenwoordig zijn het heel andere machines. Waarom deze training en bezoek?

De machines onderscheiden zich door de gesloten snel verwisselbare lijmunit met reservoir.

“Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in de markt”, aldus Nefkens. “We hebben te maken met de komst van meerdere verlijmsystemen, meer diverse kant- en plaatmaterialen, klanten verwachten snellere productie en willen een kant en klaar eindproduct met perfecte finishing. In de huidige markt zijn veel producten custom-made, men wil flexibel kunnen werken, er zijn veel meer uiteenlopende plaatmaterialen, maar afnemers verwachten ook meer klein maatwerk productie.”

Bij Fravol worden de bewerkingsstations in eigen beheer ontwikkeld en geassembleerd. Allemaal handwerk, zo weet Nefkens. “Voordat de machine op transport gaat, wordt deze tijdens de montage al uitgebreid getest. Pas dan verlaten de machines gebruiksklaar de productiehal in Vigonza. De assemblage per machine duurt ongeveer vier dagen en deze wordt door een zestal specialisten uitgevoerd.”

Fravol levert haar machines wereldwijd en heeft vooral veel klanten in Canada, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten. “Voor grotere productiemachines is Fravol de enige fabrikant met een universeel 5-in-1 lijmsysteem met voorsmelter. Daarop hebben ze patent.” 

Sinds 2010 zijn op alle modellen drie type smeltlijmen te gebruiken: EVA, PUR en polyolefine (PO).  Tevens is het volgens Nefkens mogelijk om polyolefine ultradun aan te brengen. “Dit kan nagenoeg zonder zichtbare voeg. Dit materiaal is hitte- en vochtbestendig en een speciale reiniging is niet noodzakelijk. Bijkomend voordeel is dat het lijmsysteem schoon blijft. Er is sprake van een zeer laag lijmverbruik waardoor de gebruiker bespaart op de onderhoudskosten.”

Fravol stelt zich ten doel om te blijven innoveren, dus machines met hogere snelheden, meer gebruikersgemak en retoursystemen voor panelen. “Hun machines onderscheiden zich door de gesloten snel verwisselbare lijmunit met reservoir. Tevens is het mogelijk een tweede of derde lijmunit voor lijmen op kleur of voor het gebruik van een ander lijmtype te gebruiken. Iedere machine die Fravol maakt, is maatwerk, gefabriceerd en afgesteld binnen de eigen fabriek. Dat maakt iedere machine uniek.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht