Platform voor de interieurbouwbranche
Hufterproof kantenband aanlijmen
De Fravol Fast F-600 van Timaro timmerwerken en interieurbouw.

Hufterproof kantenband aanlijmen

Een optimaal resultaat met PU of PO

“Voor veel mensen zijn verschillende smeltlijmen nog abracadabra”, zegt Geert Nefkens, directeur en eigenaar van GN Kantentechniek. “Ik vind het belangrijk en leuk om dit onderwerp juist aan te kaarten, want ik weet dat PU en PO lijmen een betrouwbaar alternatief bieden voor EVA lijmen.”

GN Kantentechniek is een expert in kantenband, lijmen en deuvels, maar het dochterbedrijf verdeelt in Nederland ook de Italiaanse kantenlijmmachines van Fravol. “Daardoor heb ik al een jaar of zes ervaring met PO lijmen, en deze kennis deel ik graag met mijn klanten.”

Even een stapje terug, want hoe zit het ook alweer met de verschillende soorten smeltlijmen? “Ethyleen Vinyl Acetaat (EVA) lijmen worden nog steeds door 90% van de interieurbouwers gebruikt”, begint Geert. “Deze lijmsoort behoort tot de thermoplasten en kan daardoor opnieuw gesmolten worden. Dit procedé heeft als nadeel dat de verbinding een vrij lage temperatuurbestendigheid heeft, wat problematisch kan zijn achter glas. Ook is EVA vrij dik, waardoor de voeg meestal zichtbaarder is. Dit geldt ook voor de verkleuring door verbranding, al is dit afhankelijk van de machine die gebruikt wordt.”

Een strakker resultaat en sterkere hechting

Lijmen op basis van Polyurethaan (PU) of Polyolefine (PO) werken op basis van een chemische reactie en zorgen voor een blijvende verbinding. “Beide lijmsoorten zijn hittebestendiger”, zegt Geert. “Daarnaast is PU  waterbestendig, PO in mindere mate, maar altijd nog beter dan EVA lijmen. De vloeibaarheid is dunner (van PO nog dunner dan van PU), zodat je een strakker resultaat kunt bereiken, met een hoger niveau van hechting. Hiermee kun je het kantenband hufterproof aanbrengen.” 

PU is overigens wel een giftige stof, waardoor bepaalde voorzorgsmaatregelen nodig zijn om hier veilig mee te werken. “Voor PO geldt dit niet. De meeste van onze klanten werken daarom met deze lijm, maar twee klanten kiezen bewust voor PU.”

Ondanks de verschillende voordelen van PU en PO blijven veel interieurbouwers EVA lijmen gebruiken. “Mensen houden vooral vast aan wat zij al kennen. Ze kijken niet eens naar de lijmsoort als ze een nieuwe machine aanschaffen, terwijl ik hen dit juist aan zou raden! EVA is gewoon een kwalitatief minder goede lijmsoort, en PO lijmen zijn ook veel makkelijker in het gebruik. Zo mag de lijm in de lijmbak blijven zitten, die veel langer mee gaat. Fravol machines zijn overigens ook geschikt voor EVA, maar deze combinatie verkoop ik bewust niet.” 

Om zijn kennis te delen organiseert GN Kantentechniek regelmatig workshops, zodat interieurbouwers zelf de voordelen van PU en PO kunnen ervaren.

“Wij willen voor onze traptreden de best verkrijgbare lijm gebruiken”, zegt Maarten de Winter van Trappenfabriek Vermeulen. “In overleg met Geert kozen we daarom voor de Fravol kantenaanlijmer Master M200-3 in combinatie met PU. Hiervoor kozen wij vanwege de vochtbestendigheid van deze lijm. Daarnaast hebben traptreden te maken met een minimale beweging. Daarom is de sterke hechting van de PU lijm erg belangrijk.” 

Ook het kantenband wordt geleverd door GN Kantentechniek. “De machine werkt alleen naar behoren als de relatie tussen lijm, snijgereedschap en kantenband goed is. Daarnaast vind ik het fijn dat er één verantwoordelijke leverancier is.” De kantenaanlijmer van Vermeulen is aangepast met een verzwaarde voorfrees, zodat de traptreden, die 43mm dik zijn, geen uitdaging vormen. “De machine draait nu een jaar probleemloos, dus daar zijn we erg blij mee.”

“Volgens mij zijn interieurbouwers erg eigenwijze mensen. Dat is vast een van de redenen waarom ze vasthouden aan EVA lijm”, lacht Roel Heijnen van Timaro timmerwerken en interieurbouw. “Wij maken vooral keukens en inbouwkasten en gebruiken hiervoor sinds een klein jaar de Fravol Fast F-600, in combinatie met PO lijm. Dit werd ons geadviseerd door GN Kantentechniek en is een verschil van dag en nacht met EVA! De lijmlaag is zo dun, klanten verwarren het soms met spuitwerk. We zijn dan ook heel blij met de machine, we hebben een goede keuze gemaakt! Ik denk dat veel meer mensen overstappen, als ze eenmaal kennis maken met deze lijmsoort.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.