Platform voor de interieurbouwbranche
Gebruik de juiste lijm voor de juiste toepassing

Gebruik de juiste lijm voor de juiste toepassing

De keuze voor een bepaald type lijm is niet altijd de juiste keuze. Zonder te oordelen over goede of foute lijm, gaat het erom dat de gebruiker let op eigenschappen van de te verlijmen materialen en de eisen die aan de verlijming gesteld worden. Bovendien is het van belang hoe de lijm wordt aangebracht. Met een canister, vanuit een drukvat met pistool, via pomp met pistool of met behulp van een bekerspuit. Ook dit is bepalend of de lijm op juiste wijze werkt.

Als producent én leverancier van kwaliteitslijmen beschikt Frencken BV over kennis die een meerwaarde is voor de eindgebruiker. “Er zijn partijen in de markt die de meeste klanten een universele lijm aanprijzen. Bij Frencken geloven wij daar niet in”, zo laat Eric van Spreuwel, technisch productmanager, weten. “De klant kan bij ons uit een hele range kiezen. Het is tenslotte maatwerk. Als specialist is het onze taak om technisch het verschil te maken. Het gaat om de best technische oplossing.”

Van Spreuwel geeft een voorbeeld uit de praktijk. “Bij het verlijmen van kunstleer op onderdelen van een exclusief jacht had de gebruiker geen rekening gehouden met de omstandigheden. Kunstleer bevat namelijk weekmakers. Aangezien een exclusief jacht ook in de haven van Saint-Tropez aanmeert en daar met een continu brandende zon te maken heeft, is het niet lastig om te raden wat de gevolgen zijn. De weekmaker gaat migreren. Wie dan kiest voor een lijmsoort die zeer slecht weekmakerbestendig is, zal snel merken dat de weekmaker onder invloed van hoge temperatuur in de lijm migreert waardoor deze zijn mechanische eigenschappen verliest. Direct gevolg hiervan is dat de lijmverbinding faalt en. Daarmee wil ik niet zeggen dat er een slecht product is gebruikt, maar wel voor de verkeerde lijm onder die specifieke omstandigheden is gekozen. Echte kennis van zowel de lijm, de te verlijmen materialen als ook de wijze van aanbrengen, zijn telkens weer essentieel. De vakman moet ook letten op aspecten als warmte- en vochtbestendigheid. De chemische basis van de lijm en de te verlijmen materialen is hierbij van belang.”

Frencken BV

Zoals gezegd, is ook de wijze van aanbrengen essentieel voor een succesvolle toepassing.  Volgens Van Spreuwel wordt nog te vaak voor een canister gekozen. “Bepaalde soorten lijm kun je er wel in krijgen, maar niet er uit. Vergelijk het maar met water en honing. Je kunt beiden wel in een plantenspuit plaatsen, maar het spuitbeeld zal bij beiden heel verschillend zijn. Sterker, wat er met de honing gebeurt kan iedereen wel raden. Het klontert en laat zich niet verspuiten. De hoogte van de viscositeit maar zeer zeker de structuur van de lijm is belangrijk. Ook hier geldt: wat past het beste bij de toepassing en wat is technisch gezien de beste applicatie? De eindgebruiker moet kiezen voor kwaliteit en niet voor de meest aantrekkelijke prijs.”

Vaak komt het besef pas als de verwerking van lijm op het eindproduct heeft plaatsgevonden. Pas daarna nemen velen contact op met een specialist als Frencken B.V. “Wij gaan graag met deze mensen om tafel. We geven ze indien gewenst een gedegen en goed onderbouwd advies. Zo ontstaat het besef dat het beter is om de volgende keer voor de best passende lijm te kiezen en niet voor een universeel product. Het moet aansluiten bij de eigenschappen en de applicatie. Dan krijg je de beste oplossing.”    

Tekst: Rob Buchholz    Beeld: Frencken BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.