Platform voor de interieurbouwbranche
De bijzondere CNC-frees is en blijft een sympathieke alleskunner!
Tafel ontworpen en geproduceerd door Doorrood.

De bijzondere CNC-frees is en blijft een sympathieke alleskunner!

Gekocht op de groei en hij past gewoon door de deur

De Holzfraese, die geleverd wordt door Tijhuis Houtbewerkingsmachines, maakt furore in Nederland. De bijzondere CNC-frees is gebouwd uit Multiplex en zó geconstrueerd dat hij door een normale loopdeur past. Van sterk Multiplex gemaakt, wordt elke Holzfraese geproduceerd op een andere Holzfraese. Dat wil iets zeggen over de capaciteiten van de machine. Kenmerkend aan de CNC-frees is dat deze betaalbaar, uitermate functioneel en verrassend goed is. Binnenwerk mocht een kijkje nemen bij meubelontwerper en –maker Doorrood Designin Haren. Onder de rook van Groningen legt Melvin Rood ons uit waarom hij juist voor deze machine van Tijhuis heeft gekozen.

Melvin Rood (links) en Pieterjan Kloosterman bij de Holzfraese.

Begonnen met één zaagmachine

Melvin Rood is een bevlogen meubelontwerper en een begenadigd meubelbouwer. 10 jaar geleden (op 1 april) besloot hij zijn passie voor het ontwerpen van meubels om te zetten in een bedrijf dat de meubels ook daadwerkelijk zelf kon bouwen. “Ik ben toen begonnen met één zaagmachine. Inmiddels staat hier een arsenaal aan machines waarmee we produceren”, legt Melvin uit. Een snelle blik door de werkplaats levert uitzicht op een kantenlijmmachine, een formaatzaag, een lintzaag, drie afzuiginstallaties, een vlak- en vandiktebank en uiteraard de nieuwe Holzfraese.

Een snelle blik door de werkplaats levert uitzicht op een kantenlijmmachine, een formaatzaag, een lintzaag, drie afzuiginstallaties, een vlak- en vandiktebank en uiteraard de nieuwe Holzfraese.

“Ik ben ooit bij Tijhuis Houtbewerkings-machines terecht gekomen voor de vlak- en diktebank”, legt Melvin uit. “De Holzfraese heb ik ongezien gekocht, omdat ik vertrouwen heb in Tijhuis. “Voor ons is de Holzfraese een geschenk uit de hemel, het is de enige CNC-freesmachine die hier door de deur past!”

“Op dit moment zetten we de Holzfraese vooral in voor het produceren van onze keukens, ook daar is hij ideaal voor.”

Tafels, kasten tv-meubels en keukens

Doorroodhad al een historie in het ontwerpen en produceren van tafels, kasten en tv-meubels. Daar is sinds kort het ontwerpen en produceren van keukens bijgekomen. “Zelf ontwerpen is het mooiste wat er is. In mijn ontwerpen zoek ik rust en ik wil een zekere harmonie bereiken in de relatie die het meubelstuk met de ruimte aangaat”, verklaart Melvin.

“Ook interieurarchitecten weten inmiddels de weg te vinden naar Haren, we produceren dus zowel zakelijk als particulier. Ons werk wordt weleens betiteld als minimalistisch of Scandinavisch van stijl, mede vanwege het bescheiden materiaalgebruik.” Melvin heeft nooit gekeken naar het werk van anderen, maar altijd een duidelijke eigen koers gevaren, door te ontwerpen wat hij zelf mooi vindt. “Zo houd je hart en ziel in je meubels, je zou het een Doorrood-signatuur kunnen noemen.”

Ongelimiteerde mogelijkheden

De Holzfraese heeft in december 2021 zijn intrede gedaan in de werkplaats en is sindsdien niet meer weg te denken. Ook medewerker Pieterjan Kloosterman is uitermate te spreken over de capaciteiten van de CNC-machine. “De wens om een dergelijke machine te hebben bestond al langer, maar kon logistiek gezien niet vervuld worden. Met de komst van de Holzfraese, die wel door de deur paste, gaat er een wereld aan mogelijkheden open”, concludeert Pieterjan.

Daar voegt Melvin aan toe: “We hebben nu een leerproces van drie maanden achter de rug, waarbij de eerste instructies hier op locatie door Tijhuis en door een medewerker van Holzfraese zijn gegeven. Met de meebestelde software SmartWOP, die gekoppeld is aan de machine, kan ik elementen die ik 3D op beeld zie, direct naar de machine sturen. Ook hebben we de paneelplanner software meebesteld, om zo economisch mogelijk te werken. We zetten de Holzfraese effectief in voor zaagwerk, freeswerk en boorwerk. Het grote voordeel zit hem in minder handling van plaatmateriaal. Daardoor hebben we minder beschadigingen, we voorkomen zwaar fysiek tilwerk tussendoor en we besparen vooral heel veel tijd.”

De Holzfraese opent voor DOORROOD ook de deur naar het experimenteren met andere plaatmaterialen, zoals HiMACS. “De mogelijkheden zijn eindeloos. Op dit moment zetten we de Holzfraese vooral in voor het produceren van onze keukens, ook daar is hij ideaal voor. En als we uit ons jasje groeien hier? Dan weet ik in ieder geval dat de Holzfraese zonder enig probleem kan meeverhuizen naar een groter onderkomen”, zegt Melvin tot besluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.