Magazines / Nr 06 2018

Nr 06 2018

Een gestructureerd interieur á la Monica

“Een interieur blijkt een op de ruimte afgestemd complex samenspel van functionaliteit, techniek, gebruik, effectiviteit, kwa-liteit, geld, identiteit, imago en beleving.” Dit laat interieurarchitect Erik van Groeningen weten in onze rubriek De Pen. Het ontwerpen van een passend interieurconcept is meer dan ‘een ideetje’ lanceren, aldus Van Groeningen.

Iedereen die bij de interieurbouwbranche betrokken is, zal bovenstaande visie omschrijven. Het ontwerpen van een interieur of meubel is maatwerk en dat doe je niet even tussendoor door middel van een schetsje of wat geschuif met blokjes. Daarbij gaat het niet alleen om maatwerk dat betrekking heeft op de visie van de klant, maar ook op diens portemonnee en lifestyle.

We horen en lezen steeds vaker dat voormalige kantoorpanden omgebouwd worden tot woonstudio’s of lofts. Tevens hebben veel jongeren een duidelijke voorkeur om in het centrum van een stad te wonen. Het gevolg: prachtige monumentale panden worden omgebouwd tot wooncomplex met meerdere appartementen of kamertjes. De ruimte is beperkt. Maar ook zij wensen een aantrekkelijk en passend interieur.

De nieuwe generatie leeft anders. Deze wil vooral genieten en het bezit van een fraaie bolide of luxueuze woning staan niet op het prioriteitenlijstjes. Een woning biedt comfort en gemak. Het hoeft, of liever gezegd, mag vooral niet te duur zijn. Staan wij daar als branche ook voldoende bij stil? Recentelijk las ik een aantal artikelen waarbij het interieur uit Amerikaanse sitcoms als bron van inspiratie werd gebruikt. Ook een stijl waarbij goed is nagedacht. Zo staat het appartement van Monica uit de serie Friends volgens velen gelijk aan het toppunt van efficiëntie. Het is georganiseerd en gestructureerd. Een optimaal gebruik van ruimte en meubilair (hint: de kopjes aan de binnenkant van de keukenkastjes). Maar u kent zelf vast diverse andere Amerikaanse series als Seinfeld, Girls of 30 Rock waar dergelijke typische Amerikaanse woonstudio’s of lofts in terug komen. Meubels met extra opslag. De vensterbank als boekenplank. Het is een dunne lijn tussen georganiseerde chaos en rommel. Maar, er is over nagedacht. Er is geschoven, getekend, overleg gepleegd of men koos zelfs voor een complete reorganisatie. Maar om tot het gewenste interieur te komen, was tijd en creativiteit nodig.

Ook ontwerper Jacco Bakker (onder andere bekend van RTL Woonmagazine) is voorstander van een optimaal en slim gebruik van de ruimte. “Is de lengte van een wand 3.38 meter, dan zal ik die ook optimaal gebruiken.” Hoe hij te werk gaat met het materiaal van DecoLegno vertelt Jacco verderop in deze editie van Binnenwerk. Volgens hem is het essentieel om te weten wat precies de wens is om deze vervolgens op juiste wijze in een goed interieurconcept te vertalen. Welke stijl? Welke sfeer?

Wie zich de tijd neemt om deze laatste editie van Binnenwerk van 2018 rustig door te nemen, zal voldoende inspiratie halen uit de diverse artikelen. Daarmee kunt u in het nieuwe jaar als vakman of vakvrouw de klant weer op juiste wijze informeren en verrassen om tot het best passende interieurconcept of meubelstuk te komen. Voor een brede en een smalle beurs. Maar, er is goed over nagedacht.

Namens het gehele team van Binnenwerk wens ik u prettige kerstdagen toe en alle goeds voor 2019.

Rob Buchholz

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: