Magazines / Nr 05 2019

Nr 05 2019

Wat is duurzaamheid eigenlijk?

Weet iemand onder u de exacte definitie van dit begrip? Eigenlijk is het wel wenselijk om een antwoord te hebben want of u nu wel of niet in onze branche actief bent… het woord ‘duurzaamheid’ komt dagelijks meerdere keren in allerlei vormen en varianten in het nieuws voorbij.

Maar als je aan 10 verschillende mensen vraagt wat hún definitie is van het begrip duurzaamheid, dan krijg je 10 verschillende antwoorden. Iedereen heeft een eigen interpretatie en hoewel een ieder vanzelfsprekend z’n eigen mening mag hebben (graag zelfs!) is het in de interactie en in de complexiteit van alle verbale dwars- en samenwerkingsverbanden, waarin we met z’n allen zitten, toch heel lastig.

Je kunt namelijk zomaar langs elkaar heen praten
In dit kader verwijs ik u daarom graag naar onze gastcolumnist Peter van den IJssel die deze keer De Pen ter hand nam. U leest deze op pagina 18. En even een zijstapje: Peter werkt in inspiratiecentrum Broeinest in Amsterdam-Noord. Neem daar eens een kijkje. Prachtige plek om even te flexwerken. De koffie smaakt ook goed! Maar even terug naar waar ik het vooral ook over had. Duurzaamheid dus. In dat kader (definitiebepaling) is zeker ook de visie van Rutger de Jong, Country Manager bij ARPA Industriale reuze-interessant. Volgens Rutger gaat duurzaamheid niet alleen om het efficiënter en milieuvriendelijker produceren. Het gaat ook om het aandacht besteden aan de levensduur van producten. Ik denk dat hij daar een punt heeft. Want als we producten minder snel hoeven te vervangen, dan hoeven we minder te produceren. Dus, duurzaamheid wordt hier goed beargumenteerd gekoppeld aan een intrinsieke kwaliteitsverbetering van het eindresultaat. Op pagina 20 van deze Binnenwerk leest u het gesprek dat wij met Rutger hadden.

Interessant vind ik ook het verhaal van Dekker Zevenhuizen dat een inspirerende samenwerking zocht met topontwerper Osiris Hertman. Hertman ontwikkelde een kokendwaterkraan die beter in het keuken- of wooninterieur zou passen. Natuurlijk ‘moet’ een kraan een herkenbare vorm hebben, maar een superminimalistisch design kan net de touch geven waardoor deze kraan bijzonder werd. De functionaliteit moet uiteraard wel zijn waarde blijven behouden, maar het feit is dat een gebruiksding in 2019 ook een vormgevingsding is geworden. En, omgekeerd. Lees het artikel – en bekijk de mooie foto’s – op pagina 12 van deze editie van Binnenwerk.

En dan is het aftellen naar het einde van het jaar
Wij zijn al volop in de voorbereiding op nummer 6 van 2019. Die zal zo ongeveer in de derde week van december bij u op de mat liggen. Business As Usual. Op één conclusie over dit jaar loop ik alvast vooruit. Het was een prachtig en inspirerend 2019. Hoe we dát precies definiëren leest u in het volgende nummer. Voor nu is het eerst tijd (voor u) om eens door déze editie te bladeren. Ik denk dat u dan begrijpt waarom ik nu al durf te zeggen dat het jaar 2019 ‘prachtig en inspirerend’ was.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: