Magazines / Nr 04 2018

Nr 04 2018

Durf te kiezen voor innovatie

“Het probleem van een slechte akoestiek is vooral nog een veel besproken issue in de pers”, zo laat Patrick Leering van DecoLegno weten. Verderop in deze editie van Binnenwerk praat hij uitgebreid over het belang van een optimale akoestiek in woon- en leef-ruimtes. Helaas merkt hij dat dit onderwerp nog een sluitpost voor veel partijen is.

Daarmee legt Leering de vinger op de zere plek. Iedereen weet hoe serieus bepaalde problemen zijn, maar voldoende actie onder-nemen, blijft voor veel partijen toch lastig. Een zelfde geluid is hoorbaar vanuit brancheorganisatie CBM. Daar spreekt men onder andere over het ‘matrassenprobleem’. De inhoud van matrassen is namelijk niet milieuvriendelijk. Hetzelfde geldt voor de vulling van veel meubels. Het gaat om materiaal zoals polyurethaan dat lastig te scheiden is. En het gevolg laat zich raden. We creëren gezamenlijk een afvalberg die niet vanzelf verdwijnt.

De CBM doet er alles aan om deze problematiek bij haar leden onder de aandacht te brengen. Innovatie is daarbij het sleutelwoord, maar te vaak lijkt de interieurbranche – ondanks alle inspanningen, goede bedoelingen en inmiddels genomen maatregelen – toch nog niet voldoende vooruitstrevend te zijn. Er valt dus op veel fronten nog de nodige winst te behalen.

Tijdwinst en dus ook financieel voordeel valt te halen bij de nieuwste ontwikkeling van Homag. In het artikel van Vens & Thiers staat de industrie 4.0 centraal. Ook hierin draait alles om innovatie. Het doel van Homag is om de autonome werkplaats te creë-ren. Binnen deze slimme fabrieken, worden machines of cellen gekoppeld en uitgelezen, zodat er een goed inzicht kan worden verkregen in wat er werkelijk in de fabriek gebeurt. Op die manier kunnen processen sneller worden geoptimaliseerd. Innovatie is ook hier het sleutelwoord.

Innovatie zal ook centraal staan tijdens de komende editie van de Belgische vakbeurs Prowood. “Standhouders halen alles uit de kast om het beste van wat ze kunnen bieden tentoon te stellen en te demonstreren. Dat weten de bezoekers maar al te goed en net daarom is de beurs altijd al goed bezocht geweest. Prowood blijft een must voor elke vakman uit de sector”, aldus beurs-organisator Olivier Claesens verderop in dit blad. Juist een vakbeurs is een plek waar grote en kleine bedrijven zich laten informeren over noviteiten en ontwikkelingen. Nu het in de bouw weer goed gaat, werkt dat vanzelfsprekend door in onze sector. Nu is de kans om te investeren. Niet alleen in het heden, maar ook in de toekomst.

“Denk na over de totale kosten van een machine, niet alleen over de aanschaf”, zo luidt de visie van Walter Sant van Sant Interiors. Hij kocht recentelijk een nieuwe kantenaanlijmmachine. “Zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Want ooit breken weer mindere tijden aan. Het gaat om kostprijsreductie, niet alleen om de aanschafprijs”, aldus Sant.

Wie wil innoveren, bezoekt Prowood. Maar leest vanzelfsprekend ook alle innovatieve tips in deze editie van Binnenwerk.
De toekomst is begonnen, ook voor u.

Rob Buchholz

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: