Magazines / Nr 03 2018

Nr 03 2018

Een beter milieu begint bij uzelf

Het is een verhaal dat al een aantal jaren bekend is, maar met enige regelmaat het nieuws blijft halen. Volgens Greenpeace kunnen we in 2050 volledig zijn overgestapt op duurzame brandstoffen, zonder dat dit ten koste gaat van de economie. De milieuorganisatie heeft daarvoor zelfs een rapport ‘Energy (r)evolution’ geschreven. Het is mogelijk want inmiddels zijn de kosten voor duurzame energie flink gedaald. Dit maakt de keuze voor nog meer bedrijven aantrekkelijk.

Ook de interieurbouw kan hier haar steentje aan bijdragen. Sterker nog, er zijn steeds meer bedrijven en organisaties zich bewust van deze ontwikkeling. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Sherwin Williams en Greenpaints. Begin mei werd een bio-based productlijn voor industriële houtafwerking gelanceerd; beide partijen waren betrokken bij de ontwikkeling. De lijn is onder de naam van Sherwin Williams op de markt gebracht. Door het op de markt brengen van groene verf wil men als pioniers een positieve bijdrage leveren aan een mooiere en meer duurzame wereld.

Wat verstaan we eigenlijk onder biobased verven? Dit zijn verven die zijn gebaseerd op herwinbare natuurlijke grondstoffen. Over de voordelen, de ontwikkeling en de toepassing kunt u verderop in deze editie van Binnenwerk voor de zomer alles lezen.

Collega verf- en lakkenspecialist Anker Stuy presenteert zich eveneens in deze editie met nieuwe ontwikkelingen waarbij het doel is om het milieu zo min mogelijk te belasten. Ook andere zaken als brandveiligheid zijn daarbij van groot belang. Veiligheid, ons milieu, de toekomst van onze kinderen. We zijn er allemaal mee bezig, maar ook voldoende? En wat geven we door aan de volgende generatie? Leren is niet alleen vertellen, maar ook het juiste voorbeeld geven.

Ik sprak recent met een business developer/technisch manager bij Noble Environmental Technologies | ECOR, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van (bouw-)materiaal dat geheel bestaat uit gerecyclede cellulosevezels en tevens herbruikbaar is. Het viel de manager op dat mensen veel rotzooi achter laten in eigen omgeving. Het product uit zijn bedrijf kan in de natuur wel worden achtergelaten. Dan vergaat het vanzelf. Daaropvolgend kun je natuurlijk de vraag stellen: welke keuze maakt u als consument bij de aanschaf van producten? Kiest u voor de goedkopere variant verf, lijm of bouwmateriaal bij werkzaamheden aan uw huis? Leest u de achterzijde van een tube, potje of doosje? Heeft u als privépersoon dezelfde pet op die u als ondernemer zo goed staat? Sluit het gedrag in de thuissituatie dus aan bij de filosofie waarvoor het bedrijf staat?

In Binnenwerk proberen we met alle artikelen telkens de laatste ontwikkelingen op het gebied van milieu en duurzaamheid te presenteren. Dat is onze taak. Denk er eens over na als u deze zomer op het strand of op de camping verblijft? Waar deponeert u het afval? Dat ene blikje. Die ene wikkel. Milieuverantwoordelijk bezig zijn als ondernemer of als werknemer gaat ook na vijf uur ’s middags verder. Zeker in de eigen omgeving.

Maak er een mooie en schone zomervakantie van.

Rob Buchholz

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

02 2018