Magazines / Nr 03 2017

Nr 03 2017

De consument durft weer voor hout te kiezen

Hout is weer trendy. We horen het steeds vaker. De mens wil terug naar de basis, terug naar de natuur. De sfeer van warmte, gezel-ligheid, misschien ook wel een beetje kneuterigheid. Want hoeveel mensen dromen niet stiekem van een Pippi Langkous huis?

Ook tijdens de meest recente editie van Interzum waren er verschillende stands waar hout centraal stond. “Hout is weer booming”, zo vertelde Patrick Leering van DecoLegno ons na afloop van de beurs. Hij merkte op de stand van Cleaf hoe zeer mensen weer op zoek zijn naar bijzondere houtstructuren. Maar het waren niet alleen de verschillende exposanten die hout centraal stelden.

Ook de American Hardwood Export Council – een organisatie gericht op de promotie van hout – liet tijdens Interzum van zich horen. Zij toonden onder meer een schaalmodel van The Smile, maar waren tevens verantwoordelijk voor The Workshop of Dreams. Hier gaat het om bijzondere houten meubels die gemaakt zijn in samenwerking met de meest innovatieve Spaanse architecten en ontwerpers; onder wie de Pritzker-prijswinnaars Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vialta.

The Smile is een werkstuk, gemaakt van Amerikaans tulpenboomhout die in 2016 al op het London Design Festival te zien was. Deze rechthoekige buis is de eerste megabuis die ooit van hout gemaakt is. De naam, The Smile, verwijst naar de vorm van de buis die op slechts één punt de grond raakt. De uiteinden zweven boven de grond, zijn open, lijken daardoor op een lachende mond en hebben een balkon dat uitzicht geeft op de omgeving. Daarnaast toonde deze organisatie een interactieve kaart die de productie van hardhout in de Verenigde Staten belicht. Noem het kunstprojecten, maar belangrijk is wel; ze tonen tevens de veelzijdigheid en de mogelijkheden van hout aan. De organisatie van Interzum zal deze projecten niet zonder reden gekozen hebben. Meer over deze vakbeurs leest u vanzelfsprekend verderop in Binnenwerk.

Wie hout zegt, zegt vanzelfsprekend ook HoutPro+. Deze beurs vindt komend najaar van 31 oktober tot en met 3 november plaats in Den Bosch. Het succes van de eerste editie uit 2014 heeft de organisatie voldoende inspiratie geboden om deze keer nog grootser uit te pakken. Eind juni vindt al een uitgebreide persconferentie plaats en in de volgende editie van dit vakblad leest u daar vanzelfsprekend alles over terug. Het feit dat hout wederom booming is, draagt zeker bij aan een aantal spraakmakende beursdagen.

Maar vanzelfsprekend is er in deze laatste editie voor de zomervakantie meer te lezen. Vens & Thiers vertelt over hun ervaringen tijdens een andere vakbeurs; de Ligna in Hannover. In het artikel over de Algemene Onderwijsbond Utrecht leggen wij uit waarom zij bij het interieur van hun nieuwe onderkomen een voorkeur hadden voor∆…? U raadt het al. Hout. Ook The Mark in Rotterdam gaat met deze trend mee en koos bij de inrichting voor gerookt eiken gefineerde platen. Kortom, wie na de zomer-vakantie goed geïnformeerd terug op de zaak wil komen, geeft deze editie van Binnenwerk een belangrijk plekje in de bagage.

Maak er een mooie zomer van.

Rob Buchholz

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: