Magazines / Nr 03 2016

Nr 03 2016

Let op technologische ontwikkelingen, maar vergeet het eigen ambacht niet

Ongeveer een jaar geleden bezocht ik voor een artikel in Dagblad de Limburger een specialist op het gebied van 3D-printen. “Ik kan je nu heel veel vertellen over de ontwikkelingen op dit gebied voor de korte termijn, maar alles wat ik nu vertel en voorspel is over drie tot zes maanden alweer achterhaald. De techniek gaat zo snel dat zelfs grote internationale specialisten het met enige regelmaat mis hebben. Dit is echt de toekomst.”

Ik was onder de indruk van de demonstraties, maar nog meer van zijn verwachtingen. Maar ik was vooral nog nieuwsgieriger naar de toekomst geworden. Hoe ziet ons leven er over vijf, tien of twintig jaar uit? Hoe kijken we dan terug op 2016 en onze manier van leven? Soms gaan ontwikkelingen zo snel en zijn wij allemaal zo druk bezig zijn om maar mee te fietsen met trends dat voor terugkijken bijna geen tijd meer. Zullen de jaren tien van deze eeuw ooit net zo geromantiseerd worden als de jaren vijftig, zestig of zeventig van de vorige eeuw. Ook toen leefden we in roerige en snel veranderende tijden, maar het was een slakkengangetje bij de ontwikkelingen van nu.

Ook binnen de interieurbouwbranche gaan ontwikkelingen snel. In deze laatste editie voor de zomervakantie leest u een aantal artikelen over ontwikkelaars van software die speciaal gericht zijn op de interieurbouw.

Ook zij proberen de klanten, maar ook de lezers van Binnenwerk, bewust te maken van het belang van de technologische ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is het artikel van PaletteCAD. Vanuit het moederbedrijf in Duitsland is de optie om met behulp van 3D en virtual reality personen door hun (nieuwe) woning, de te renoveren badkamer, de aanbouw of de eigen tuin te laten lopen. Gewoon om zo realistisch mogelijk te laten zien hoe een bepaalde ruimte er na verbouwing of aanpassing uitziet. Beter kan niet. De consument ziet de ontwikkelingen op TV en volgt ze via krant of social media. En zien is kopen. Wat mensen zien bij een woonprogramma willen ze zelf ook hebben. Ontwikkelingen en trends die niet alleen voor de welgestelden zijn weggelegd, maar waar ook de middenklasse belangstelling voor heeft. De traditionele vakman die nog niet optimaal gebruik maakt van het eigen softwarepakket of de aanvullende mogelijkheden is gezien.

Maar ondanks de snelle ontwikkelingen, blijft een deel van het werk van diezelfde vakman ook ambachtelijk. Dat is het mooie van handwerk. Machines en andere middelen bieden zoveel mogelijkheden, toch zoeken velen ook naar traditionele of ambachtelijke stijlen. Of dat nu schuilgaat in plaatmateriaal of een specifiek ontwerp; ieder van ons is sfeergevoelig.

Kijk maar eens naar het artikel over Fort Beemster waar DecoLegno in samenwerking met productdesigner Osiris Hertman een warme entourage wist te creëren waar ambacht en moderne ontwikkelingen hand in hand gaan.

In de hoop dat deze editie van Binnenwerk u weer inspireert tijdens een lange en welverdiende vakantie wens ik u namens het hele team een prachtige zomer toe.

Rob Buchholz
Namens het team van Binnenwerk

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: